Zlato s AWC-a

Nova uspješnica iz podruma vinarije Petrač: Nakon slavne Karizme, Enigma ima pravu kolekcionarsku vrijednost

Vinarija Petrač, baš kako je najavio naš vinski stručnjak Saša Špiranec još početkom godine, ima etiketu koja ravnopravno stoji uz najbolja crna vina Hrvatske

Iz Beča nam stižu lijepe vijesti - na AWC Vienna 2024, vodećem internacionalnom sajmu vina, koji podržava i Europska unija, vina vinarije Petrač osvojila su zapažene rezultate. Njihov BregH Rosé 2021 - ocijenjen je s 86,5 bodova, BregH Chardonnay 2020 osvojio je srebro i dobio 89,9 bodova, dok je Enigma 2019 dobila zlato s osvojenih 91,2 boda.

Da nije riječ o samo još jednom od natjecanja u nizu, recimo i kako AWC Vienna slovi za renomirani sajam gdje se mogu kušati vina iz cijeloga svijeta. Ove godine na natjecanje je pristiglo 10.824 vina od 1412 proizvođača iz 41 zemlje.

image
Matija Djanješić/Cropix

Zanimljivo je ovdje spomenuti kako je naš vinski znalac i suradnik Saša Špiranec potencijal Petračeve Enigme ovog godišta prepoznao još početkom godine na velikom Vinartovom Grand Tastingu! Kako je tada rekao: "Obitelj Petrač je izbacila etiketu Enigma koja ravnopravno stoji uz najbolja crna vina Hrvatske i prava je kolekcionarska vrijednost".

Premda je vinariju Petrač, koja vinograde i podrum ima na Hršak bregu, proslavilo vino Karizma, inače blend caberneta i merlota te se može smatrati najelegantnijim hrvatskim red bordeaux blendom, Enigma iz 2019., podigla je kvalitetu izvrsne Karizme još više, istaknuo je tada Špiranec.

image

Petrač, Enigma 2019

Press

Enigma se sastoji od tri sorte: 50% cabernet sauvignona, 25% cabernet franca i 25% merlota.

Opisujući ga, Špiranec je rekao da "nije toliko elegantno kao Karizma, nego je nešto više koncentracije i naglašenije zrelosti, ali i odlično doziranih kiselina koje zrelim šljivama i crnoj višnji maraski daju lijep balans. Mesnato je na nepcu, ima i dosta začinskih nota u vidu crnog papra i tamne čokolade, mekanih je tanina i obilježava ga svojevrsna širina i zrelost te ugodno pikantan retrookus. Pokazuje veliki potencijal za čuvanje, iako je već sada u savršenoj kondiciji za potrošnju".

Ovo vino ocijenio je početkom godine i Peter Moser za Falstaff. Enigma je, naime, zaslužila 93 Falstaffova boda, opisali su je kao vino u kojem do izražaja dolaze "nježne arome zrelih šljiva i kupina, dok se u podlozi osjete fini drveni začini. Srednje složeno, zrelih tanina, elegantno vino s ugodnom voćnošću u završnici, svježe, mineralno i svestrano".

image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix

Vinarija Petrač u Zagorju ima vinograde na 10 ha i oko 40 tisuća čokota. Međutim, ovaj vinograd, vole se pohvaliti, je sasvim poseban jer 22.000 trsova pripada sorti cabernet sauvignon, 4000 sorti merlot dok ostatak otpada na jedinstvenu vrstu guyot, lozu koja se tradicionalno uzgaja na ovim terenima. No, imaju oni i bijeli sortiment - graševinu, chardonnay i rajnski rizling. Okrupnjavanjem parcela u jedinstveni vinograd stvoren je preduvjet za suvremenu vinariju.

image
Matija Djanješić/Cropix
image

Vina Petrač

Matija Djanješić/Cropix

Ovdje naglasak stavljaju na očuvanje primarnih sortnih aroma, zbog čega je fermentacija temperaturno kontrolirana. Sva vina prolaze kontroliranu maceraciju, dok crna obavezno prolaze malolaktičnu fermentaciju te odležavaju dijelom u velikim bačvama slavonskog hrasta, a dijelom u barrique bačvicama francuskog hrasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 13:49