OMILJENI MESARI

Njihova obiteljska mesnica uspješno radi već 35 godina, a ljudi nerijetko samo zbog njih kreću prema Rijeci

Brača Čučković dobro su poznati gurmanima, ne samo u Rijeci i okolici, već i u ostatku zemlje

"Kada ispadnemo lijepi na slikama, podijelimo s vama. Rijetko, al’ se dogodi! 35 godina u službi najvažnije sporedne stvari na svijetu - hrane", napisali su nedavno braća Čučković na Instagram profilu svoje, danas dobro i nadaleko poznate mesnice Čučković, i sa svojim pratiteljima, prijateljima i, slobodno možemo reći, fanovima, obilježili važan trenutak u svojim karijerama.

Smještena u Viškovu kod Rijeke, nerijetko je upravo njihova mesnica mjesto na koje se mnogi kupci zapute i iz različitih krajeva zemlje. Jer, takav odnos prema kupcima, takvo znanje i takve proizvode, kažu oni koji su bili, nema baš nitko drugi.

Danijel i Dejan vođenje mesnice preuzeli su od svog oca Gligorija, a veliko znanje o gastronomiji pokupili su od mame Jadranke. Također, od svojih su roditelja naslijedili i ono po čemu su danas prepoznatljivi, a to su velika želja i volja da svojim kupcima baš svakog dana u posljednjih 35 godina ponude najbolje što mogu.

"Najvažnije je da ljudi imaju povjerenja u svog mesara. Izgubio se onaj odnos s mušterijom, razgovor u kojem izmijenite mišljenja, način pripreme, događaje, smijeh i druženje koje hrana donosi. Trudimo se to očuvati", rekao nam je Dejan još prije osam godina, kada smo u mesnici Čučković radili priču za jedan od brojeva magazina Dobra hrana.

image
Neja Markičević/Cropix

Tada su nam rekli i kako im je važno vrlo dobro upoznati uzgajivače od kojih uzimaju meso, a životinje prate od samog početka, od ispaše, do konačnog dolaska u mesnicu. Upravo zbog posvećenosti i ljubavi koju gaje prema poslu, ljudi ih i toliko poštuju. Naravno, i zbog vrhunskih odrezaka, kobasica, salamina i mnogočega drugog. Stoga, ako prolazite kroz Rijeku i na pameti vam je sutrašnji ručak, nema boljeg mjesta za stati nego kod male, a tako velike mesnice braće Čučković.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

A u slučaju da vam treba i ideja za ručak, slasna, sočna porchetta recept za koju su nam dali upravo Danijel i Dejan uvijek je više nego dobra ideja. Potražite ga u nastavku.

image
Neja Markičević/Cropix

PORCHETTA

Trebat će vam:

obrađena potrbušina jedne svinje (oko 3 kg)
dva bogata prstohvata krupne morske soli
bogat prstohvat sjemenki koromača
bogat prstohvat tucanog čilija
dva zvjezdana anisa
bogat prstohvat češnjaka u granulama
bogat prstohvat bijelog papra
1 dl maslinova ulja
grančica ružmarina
korica jednog limuna
kuharski konac za vezanje

Priprema:

Sve začine osim limuna i ružmarina usitnite u mužaru s malo maslinova ulja. Stavite malo maslinova ulja i na potrbušinu te dobro natrljajte donju stranu začinima. Dodajte malo ružmarina i naribane korice limuna. Potrbušinu zarolajte u roladu i možete krenuti s vezanjem.

Na vrhu rolade napravite čvor te oko ruke napravite omču kroz koju ćete provući porchettu i zategnite. Nastavite tako do kraja porchette. Završite tako da roladu prebacite na drugu stranu i provučete preostali konac kroz napravljene omče na roladi.

Porchettu premažite maslinovim uljem, a zatim je po površini izbockajte nožem. Pećnicu zagrijte na 250 °C. Porchettu pokrijte folijom i smanjite temperaturu na 160 °C i pecite oko tri sata. 15 minuta prije završetka maknite foliju i pojačajte temperaturu na 250 °C. Kožica treba biti savršeno hrskava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 17:13