Oni znaju kako

Njih preko tisuću od Slavonije do Dalmacije kuha za vojsku i policiju, ali i rade cateringe za sve prigode

 Pleter usluge

Za prehranu vojnika najvažnije je da bude funkcionalna, no tvrtka Pleter-usluge jamči da je ona u Hrvatskoj itekako i ukusna i hranjiva. Pleterovih 1100 zaposlenika koji rade na području cijele Hrvatske pokrivaju širok raspon usluga između čega je svakako najvažnija usluga ponude hrane za različite prigode. U Pleteru je temeljna djelatnost pripremanje obroka za vojsku, policiju i branitelje, ali zahvaljujući visokoj profesionalnosti, razvoju i kapacitetima svoju djelatnost kroz godine širili su i na usluge cateringa za različite prilike. Između ostalog vode i šest restorana diljem Hrvatske koji se ističu po svojim velebnim zdanjima koje im daju posebnu draž. Za razvoj kvalitete posebno se brinu u Sektoru ugostiteljstva, no za Odjel razvoja kvalitete u ovoj tvrtki brine uvijek nasmijano lice Pletera gastropromotor Stjepan Marić, koji ima dugogodišnje iskustvo, a svoju stručnost je razvijao uz ponajbolje chefove. Budući da se radi na vrlo visokim standardima u tehnologiji i procesima pripremanja hrane, kaže da mu je pri dolasku u Pleter bio izazov upravo prilagodba na brojnost obroka koje tvrtka svaki dan isporučuje svojim korisnicima, a da se pritom ne izgubi kvaliteta. No vrlo brzo se prilagodio uz potporu svojih kolega, djelatnika Pletera.

image
Pleter usluge

- Veliki broj obroka koji svaki dan isporučujemo na području cijele Hrvatske iziskuje jako dobru pripremu i organiziranost do najsitnijeg detalja, što u Pleteru itekako dobro funkcionira - kaže Marić, pa nam priča detalje o velikoj mreži restorana diljem Hrvatske.

Za svaki od njih, naglašava, rade jedinstveni meni.

- Naši nutricionisti slažu mjesečni jelovnik prema naputcima od strane OSRH te ga šalju voditeljima na usklađivanje za sve naše restorane. Svaki naš voditelj zadržava pravo promjena i dopune jelovnika prema potrebama podneblja na kojem se nalaze, dostupnosti namirnica te općenito poslovnog toka svakog od restorana. To nam omogućuje da postavljamo standarde i ostavljamo si mjesta za kreativnost prilikom slaganja dnevne ponude. Poznato je kako Lijepu našu karakteriziraju geografski različita podneblja, običaji i preferirane namirnice, pa se shodno tome različito i kuha, a to se na ovaj način odražava i u našim kuhinjama. Trudimo se pratiti sezonalnost namirnica lokalnog područja i čim više ih koristiti u svojoj kuhinji – ističe.

OBITELJSKO OKRUŽENJE

Svaki Pleterov restoran je, govori, na svoj način poseban, a zajedničko im je to da u svakom restoranu kuhaju svježe i poslužuju s osmijehom.

image
Pleter usluge

- Većina nas se međusobno poznaje i postoji ozračje kolegijalnosti i topline među ljudima, što je u Pleteru stvarno posebno. Netko tko iz Slavonije odlazi na ispomoć u Istru ili Dalmaciju i obrnuto osjeća se dobrodošao i kao kod kuće – kaže Marić.

Nastavlja kako svaki restoran ima svoje posebnosti.

- Restoran Mozart u Puli (dom Hrvatskih branitelja) je smješten u predivnom objektu koji je spomenik nulte kategorije i pruža osjećaj visoke elegancije i sadrži čak tri dvorane idealne za razna kulturna događanja, bankete, svadbe i sl. Restoran Kralj Zvonimir se nalazi u Domu HV u samom centru Knina. Restoran Poljud u Splitu koji se također nalazi u Domu HV ima fascinantan pogled na more, lučicu i gradski park – šumu Marjan. Predivna terasa, kongresni dio, i još ljepše sale imaju naravno još ‘lipšu spizu‘. Na području Zagreba radimo razne vrste cateringa, od velikih događanja do predsvadbenih domjenaka – kaže Marić.

Svaki njihov voditelj restorana, govori - bilo da se radi o vojnom restoranu ili restoranu za otvoreno tržište - daje sve od sebe.

- Na tome im se divimo jer to je najčešće vrlo zahtjevan posao. Žao mi je što ne mogu sve naše voditelje ponaosob imenovati, tada bih uzeo cijelu karticu teksta, ali ono što mogu je da im ovim putem svima zahvalim - govori nam Marić.

Kaže kako ga je osobno Pleter kao tvrtka privukao jer su njihovi restorani inovativan, siguran i pouzdan odabir za bilo kakvu svečanost ili događanje. Uz to, kad imate toliko velik broj lokacija to je i garancija za velik broj anegdota.

image
Pleter usluge

- Meni osobno, a siguran sam i cijelom našem timu, jedan od najzanimljivijih i logistički najzahtjevniji događaj kojeg smo radili je bio doček vojnih borbenih aviona Rafalea u Zračnoj luci Zagreb. Tamo smo pripremali hranu za brojne uzvanike toga događanja, a servirali smo ju u sklopu zrakoplovnog hangara. Cijelom timu bio je gušt raditi na tom projektu. Malo je ljudi u Hrvatskoj taj dan bilo u prilici doći toliko blizu stvarno impresivnih aviona – prisjeća se Marić te dodaje:

- Tako veliki projekti su posebno zadovoljstvo za raditi jer uvijek možemo računati na podršku Uprave na čelu s predsjednicom gđom. Martinom Puljić koja je spremna na inovacije i korak više kako bismo svojim klijentima ponudili najbolje od sebe. I zato nas posebno veseli kad nas na kraju cijelog projekta naša Uprava obiđe i pruži nam ruku te kad i od njih dobijemo pohvalu kao i od naših klijenata - kaže Marić.

IZAZOVI SAVLADANI TEHNOLOGIJOM

Mnogi događaji na kojima rade iziskuju poštivanje zahtjevnih logističkih procedura i protokola, te su neke lokacije poput Kninske tvrđave ujedno iznimno zahtjevne i neopisivo zanimljive za posluživanje hrane u nesvakodnevnim uvjetima. Kako bi bili u korak s takvim trendovima i vremenom, u tvrtki se u posljednje tri godine dogodilo mnogo promjena. Marić ističe kako je jedna od ključnih novosti svakako modernizacija tehnologije i procesa, kao i činjenica da se u svemu što se priprema bez obzira na masovnost izrazito pazi i na stil posluživanja obroka.

image
Pleter usluge

- To se, naravno, odrazilo i na kvalitetu kuhanja i ispunjavanje svih potreba naših korisnika. Općenito mislim da naši radnici u Pleteru svakodnevno pokazuju svoju profesionalnost i predanost. Pomicanjem granica i osiguravanjem kvalitete kroz ono što rade, uvođenjem novih jela, radom na dnevnim ponudama i sitnim detaljima koje svaki dan prolaze u svojim restoranima svakodnevno se podiže ljestvica čime svojim klijentima osiguravamo uslugu koja je često iznad njihovih očekivanja – ponosan je Marić.

Ističe kako im nije problematično balansirati između prehrane vojnika i komercijalnih angažmana.

- U Pleteru se generalno brine o tome da postoji balans između privatnog i poslovnog života. Kad postoji potreba angažiraju se posebni timovi ljudi. U određenim je periodima potrebno pojačano raditi u komercijalnim angažmanima. Najčešće su to proljeće i kasna jesen, odnosno predbožićno razdoblje, ali u pravilu uvijek smo spremni na izazove koji su pred nama tijekom cijele godine. I kad su u pitanju projekti koji zahtijevaju dodatni angažman, to nam nije nikakav problem jer znamo da se naš rad vrednuje i znamo da ćemo biti adekvatno nagrađeni – kaže.

image
Pleter usluge

BROJNE PREDNOSTI

Ovome poslu Marića je osobno najviše privukla stabilnost i sigurnost koju Pleter nudi kao tvrtka, pozitivno okruženje među zaposlenicima kao i činjenica da mu ostaje dovoljno vremena za njegovu obitelj.

Pitamo ga i koja bi Pleterova jela istaknuo kao osobne favorite.

- Kao što većina ljudi voli vojnički grah, tako ga i ja moram istaknuti, iako su mi drage i mesne lazanje. Kod cateringa bih istaknuo naše slidere od trgane svinjetine s domaćim BBQ umakom, mini hamburgere koji su sad nezaobilazan dio catering ponude ili neka od glavnih jela; sporo pečenu teletinu ili dalmatinsku pašticadu. Njih posebice uvijek iznova pokušavamo napraviti ukusnijima i tehnički savršenijima – kaže te na koncu ističe kako je upravo potonje jedna od glavnih težnji u firmi.

image
Pleter usluge

- Svi koji angažiraju Pleter mogu biti sigurni u pouzdanost da će svaki put dobiti očekivanu razinu usluge, tradiciju zagrljenu u moderno ruho te standard kojeg svaki put podižemo na novu višu razinu – zaključuje Marić te za kraj otkriva i recept za ukusnu dalmatinsku pašticadu.

PAŠTICADA ZA PRSTE POLIZATI

Priprema i mariniranje:

Počinjemo dan prije samog kuhanja, meso junećeg buta obrađujemo i čistimo od nepotrebnih žilica i masnoće. Slaninu, mrkvu i kisele krastavce režemo na duže trake (tako da odgovaraju veličini mesa) otprilike 1 cm debljine. U mesu probušimo s nožem rupe (špikujemo) te probijamo narezane trake u iste, pazeći pritom da su uz dužinu vlakana mesa radi ljepšeg presjeka na kraju. Meso nakon toga dobro posolimo. Ostavimo u hladnjaku da sol probije u meso otprilike sat vremena. Za to vrijeme, pripremamo marinadu, čistimo luk, češnjak, peršin, mrkvu, celer, jabuke. Sve korjenasto povrće i jabuke siječemo na krupnije komade i slažemo u veliku posudu s mesom i suhim šljivama. Zatim sve zajedno zalijemo crnim vinom, vodom i malo vinskog octa tako da prekrije meso u potpunosti. Ostavljamo tako preko noći pokriveno u hladnjaku.

Kuhanje:

Meso pažljivo izvadimo iz marinade i dobro posušimo, a povrće, jabuke i šljive procijedimo kroz sito, pritom pazeći da marinadu čuvamo za kasnije. U lonac odgovarajuće veličine ulijevamo ulje tako da prekrije dno posude te ga zagrijavamo. Na toplo ulje dodajemo meso te ga zapečemo sa svih strana dok ne dobije tamno smeđu boju. Nakon što smo meso zapekli, izvadimo ga iz lonca i stavimo sa strane. Povrće koje smo prethodno procijedili dodajemo na masnoće od pečenja mesa i pirjamo ga dok ne omekša. Nakon što nam je povrće omekšalo, dodajemo koncentrat rajčice i pirjamo ga kratko dok se ne sjedini s povrćem. Zatim u povrće dodajemo procijeđenu marinadu i zapečeno meso, po potrebi još malo vode ili goveđeg temeljca tako da prekrije meso u potpunosti. Poklopimo lonac i pojačamo vatru na najjače dok nam pašticada ne proključa. Nakon što nam je pašticada proključala, smanjimo vatru i ostavimo pašticadu da se kuha na laganoj vatri sat i pol do dva (ovisi o veličini komada mesa i o njegovoj strukturi). U ovoj fazi dodajemo mirodije, lovor, timijan, ružmarin i puštamo da lagano kuha. Nakon što je meso kuhano, izvadimo ga iz lonca u posebnu posudu i puštamo ga da se malo ohladi zbog lakšeg rezanja. U možda najvažnijoj fazi začinjavamo umak, obavezno probamo, dodajemo sve začine - sol, papar, balansiramo slatkoću i kiselost s dodavanjem malo senfa i marmelade od šljiva po potrebi te umak miksamo sa štapnim mikserom dok ne dobijemo kremasti i gusti umak. Ako ne možemo dobiti kremoznost s miksanjem, umak možemo procijediti kroz fino sito te ga dodatno reducirati.

Serviranje:

Odreske mesa režemo na debljinu od 1-1,5 cm, zavisno o veličini komada mesa, pritom pazeći na presjek odnosno špikovane komade povrća i slanine koji su unutra. Po potrebi dodatno grijemo u sada gustom i kremastom umaku i služimo tradicionalno s kuhanim njokima.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Pleter usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 06:55