Ne postoji osoba koja ne voli lasagne!

Sline cure za savršenim lasagnama

Iako izdašne i zasitne lasagne se jednako obožavaju i na +35°C. U hladu. Uz čašu crnjaka i šaku hladnih trešanja kao desert. Mogu se pripremiti na stotine načina samo je potrebno malo mašte. Za one koji imaju malo više vremena ili volje predlažemo da se okušaju u pripremi domaće tjestenine. Igrajte se začinima. Nemojte igrati na sigurno i mozzarellu zamijenite asagiom. Nadjenite s mladim graškom. Ako je mesna varijanta ubacite nadjevu malo chorizo kobasice. Lasagne prijaju uvijek, a obavezno bacite oko na našu fotogaleriju koja ima sve “gušte”

Donosimo nama omiljen recept ali je naravno podložan i vašim izmjenama po ukusu:

  • 1 luk
  • 2 mlada luka
  • 700 g vrganja, očetkanih i narezanih na ploškice
  • 1 čajna žlica sitno sjeckane majčine dušice
  • 250 g mozzarelle
  • 500 g svježih kora za lasagne
  • 1,5 dcl suhog bijelog vina
  • 2 jušne žlice koncentrata rajčice
  • 70 g parmezana
  • 1 jušna žlica sitno sjeckanog peršinova lista
  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • sol i papar
    Za bešamel:
  • 7 dcl mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 1 jušna žlica sitno ribanog parmezana
  • prstohvat muškatnog oraščića

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te pripremite četvrtasti kalup (cca 25×30 cm). Vrganje očetkajte i narežite na ploške. U plitkoj posudi na malo maslinova ulja propirjajte sitno sjeckani luk i mladi luk dok ne omekšaju. Dodajte vrganje, propirjajte ih i podlijte vinom te začinite majčinom dušicom. Vrganje pirjajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Dodajte koncentrat rajčice i 1 dl vode, posolite i popaprite. Ostavite sa strane.

Za bešamel na tavi rastopite maslac, dodajte brašno i energično miješajte minutu, dvije pazeći da se ne naprave grudice – trebate dobiti glatku teksturu. Zatim ulijevajte mlako mlijeko istodobno miješajući. Kuhajte nekoliko minuta da se smjesa zgusne, začinite muškatnim oraščićem, malo posolite, a zatim dodajte parmezan. Tijesto za lazanje prije slaganja kratko prokuhajte u kipućoj slanoj vodi (na minutu, dvije).

Kalup za pečenje obilno namažite maslacem pa složite niz kora da pokrije dno. Dodajte pola gljiva, malo sitno sjeckanog peršina, prelijte trećinom bešamela, dodajte polovicom mozzarelle te pokrijte opet nizom komada tijesta. Zatim na tijesto položite ostatak gljiva, pospite peršinom, prelijte drugom trećinom bešamela, mozzarellom te pokrijte tijestom.
4 Sve zajedno polijte ostatkom bešamela, dodajte po vrhu mozzarelle i pospite parmezanom. Sve pokrijte folijom i pecite 45 minuta, a zatim otkriveno još 15-ak minuta. Kad su gotove, lazanje ostavite da odstoje nekoliko minuta.

Ako vam se svidjela naša ideja podijelite je na društevnim mrežama i dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 12:23