![36005968](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/08/k_36005968_640.jpg)
Naša vinska scena unatrag desetak godina ozbiljno se zahuktala. Osim sve boljih vina i sve brojnih vinara, to dokazuju i brojne viske prezentacije. I one su od pomalo sajmišnih prigoda i cehovskih izložbi uz nastojanje marketinških agencija koje su se specijalizirale za promociju vina prerasle u ozbiljne vinske smotre koje kao da se natječu koja će biti bolje organizirana i s više sadržaja. Na dobitku su ljubitelji vina jer su i oni sve informiraniji i ne zalijeću se samo na one vinske etikete koje su se već etablirale.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/15/11/237577-305129-FestiWine_day5_2__18_.jpg)
TJEDAN DOBROG ŽIVOTA
Jedna od možda i najbolje organiziranih takvih manifestacija sigurno je dubrovačka vinska smotra, koja se po šesti put održava u zadnjem tjednu travnja. Od drugih se razlikuje najviše po tome što traje cijeli tjedan s mnogo ekstenzija, pa za nju stvarno živi cijeli grad, uspjevši se tako dislocirati iz jednog prostora, kako je to uobičajeno s ostalim našim vinskim izložbama. Ova pod nazivom Dubrovnik festi wine (ovo festi je skraćenica od festival) regionalna je smotra, a kako Dubrovnik okružuju čak četiri vinogorja, itekako se ovdje mogu kušati sasvim različita vina iz različitog teroara. Uz ona poznata otprije - Pelješac, Korčula i Konavle - stasalo je jedno novo vinogorje, ono istočno od Neretve - Komarna. To vinogorje uz tradicionalne sorte ostalih - plavac mali, pošip, grk i malvasiju najviše se otvorilo i internacionalnim sortama, dajući cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji novi vinski zamah, dinamiku, a i itekako pridonijelo natjecateljskom duhu, odnosno nastojanju da budeš bolji od konkurencije.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/15/11/1.jpg)
Izložba vina, središnji događaj feste, za sve se znatiželjnike nakon tradicionalnih gradskih prostora, prvo bivšeg samostana Klarisa, pa impresivnih Lazareta na Pločama, od prošle godine seli u moderniji, prozračniji i dostupniji prostor Sunset Beacha, pokraj velike plaže u uvali Lapad. Osim izložbe, počevši od 22. travnja, uz šestu festu vina opet su i gradski ugostitelji, pa se u 15 restorana s oznakom Wine Friendly mogu probati natjecateljska vina složena uz odabrana jela pripremljena specijalno za ovaj tjedan. Vinski dio izvan fokusa javnosti, onaj najvažniji za vinare, događa se u salonima hotela Palace, gdje međunarodni žiri ocjenjuje vina, a svoje ocjene obznanjuje na velikoj svečanosti na samom zatvaranju vinske setemane. Uz nekoliko radionica, predavanja i izložbi (vinska škola za žene, sljubljivanje vina sa stonskim kamenicama, izložba etiketa...), vrhunac je festivala gala večera uvijek s drugim kuharom domaćinom. Ove godine to je slovenski chef Jure Tomič iz Brežica i jako poznate oštarije Debeluh.
![Dubrovnik, 170416.
Topao proljetni dan turisti su iskoristili za razgledavanje dubrovackih zidina i setnju Stradunom.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/7/13/7/zidine_turisti10-170416.jpg)
DOBROTVORNI KARAKTER
On će sa chefom domaćinom Sašom Računicom pripremati jela koja se slažu s prošlogodišnjim pobjedničkim vinima. Večera ima dobrotvorni karakter jer joj prihod uvijek ide za stipendiranje po dva mlada dubrovačka kuhara koja će na praksu u restoran gostujućeg chefa. Uz sve događaje za goste i za domaćine, još je jedna atrakcija glazbenog karaktera. Paralelno s vinskim događajima po pjacetama i trgovima Grada odvija se festival Aklapela (“a capella na klapski”), smotra klapa koje njeguju tradicionalni način ovog tipa pjevanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....