Navika je zanimljiva stvar. U raznim životnim situacijama nam je od velike pomoći, no kada je o hrani riječ, nekada nas zna i prevariti. Odličan je primjer način na koji doživljavamo određenu hranu: čim ugledamo pun tanjur, već zamišljamo i pretpostavljamo kakvog je okusa njegov sadržaj. Od klasika poput sladoleda, kolačića madeleines ili pak panna cotte, koji se najčešće služe kao deserti, uvijek očekujemo da su slatkog okusa. Srećom, ne mora doista biti tako!
Pravo je vrijeme da malo zavarate nepce te neke predvidljive stvari učinite nepredvidljivima. Jela koja ste navikli kušati u slatkoj varijanti probajte pripremiti od drugih, neočekivanih namirnica. Primjerice, slani sladoled svakako će vas osvježiti, ali i unijeti malo raznolikosti u vaš život.
Ništa manje ne iznenađuju ni francuski kolačići madeleines koji se mogu okusiti u mnogo slatkih varijanti. Rijetko ga se može naći u slanoj, iako je spoj parmezana i ružmarina toliko poseban da nećete poželjeti više jesti nijedan drugi okus.
MADELEINES S PARMEZANOM I RUŽMARINOM
Isto se odnosi i na crème brÛlée, panna cottu, roladu ili košarice od prhkog tijesta. Bitna je i dalje tehnika pripreme spomenutih jela i tu se moraju poštovati pravila pa će se i slani crème brÛlée obavezno na kraju posipati šećerom koji se zatim karamelizira.
Panna cotta i dalje sadrži želatinu da bi zadržala svoju formu. Biskvit za roladu odmah nakon pečenja mora se zarolati da bi imao zadovoljavajuću formu. Jela iz ovog editorijala ostavit će vas bez daha, najprije zanimljivim izgledom i prezentacijom, a zatim i okusom. Uživajte u isprobavanju ovih slanih iznenađenja.
PANNA COTTA S KOZJIM SIROM I KOZICAMA
ROLADA PUNJENA ŠPINATOM I ŠUNKOM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....