![30434885](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2023/09/14/k_30434885_640.jpg)
Na spomen knedli, mnogima su prva misao one sa šljivama, što i ne čudi jer je to i dalje najčešće punjenje u našim kuhinjama. Kod pripreme okruglica od krumpirova tijesta obratite pozornost na vrstu krumpira - kupite onaj brašnasti i birajte krumpir koji je stariji. Prepoznat ćete ga po hrapavoj kori, za razliku od mladog krumpira, koji ima vrlo glatku koru. Onaj malo stariji ima više škroba i manji udio vode, što je poželjno kod pripreme knedli.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/11/10/13/Knedle punjene kremom od maruna i čokolade.jpg)
S obzirom na to da trebate fino, mekano i rahlo tijesto, krumpir kuhajte u ljusci jer ćete tako izbjeći višak vode u krumpiru. Kad je skuhan, ocijedite ga i pustite desetak minuta da se ohladi pa ga ogulite. Obavezno ga protisnite kroz pasirku - zaboravite miksanje jer će vam smjesa, budete li je miksali, biti gumasta. Protisnutom krumpiru dodajte oštro brašno, prstohvat soli i jedno ili dva razmućena jajeta, ovisno o količini krumpira. Za kremastije tijesto dodajte jednu žlicu svinjske masti ili kockicu maslaca sobne temperature, što je trik koji su prakticirale naše bake.
![Zagreb, 181018.
Jurisiceva.
Klum Gastronomadi.
Recepti od krumpirovog tijesta.
Knedle sa sljivama.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/11/6/15/12.jpg)
Lagano miješajte tijesto prstima dok smjesa ne postane glatka. Izbjegavajte dugo i nepotrebno miješanje jer će tijesto u konačnici biti sve tvrđe i žilavije. Ne pretjerujte s brašnom, koristite ga samo toliko da povežete sastojke jer je krumpir u glavnoj ulozi. Na pobrašnjenoj podlozi smjesu oblikujte u valjak debljine četiri centimetra pa nožem podijelite na jednake dijelove. Svaki komad tijesta prstima oblikujte u krug ili pak valjkom razvaljajte tijesto na dva centimetra debljine te kalupom za krafne ili čašom oblikujte krugove u koje ćete kasnije stavljati nadjev.
![Zagreb, 181018.
Jurisiceva.
Klum Gastronomadi.
Recepti od krumpirovog tijesta.
Knedle sa sljivama.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/11/6/16/$RSBC7P6.jpg)
Za punjenje knedli koristite svježe sezonsko voće ili ono zamrznuto, komadiće čokolade, domaći pekmez, smrvljene kekse ili kreme čvršće teksture. Bitno je samo da ne pretjerujete s nadjevom! Kod krema i namaza dovoljna je jedna žličica, a ako su u pitanju šljive, knedle punite s jednom manjom ili pola veće, odnosno polovicom marelice. Sitnije voće kao što su jagode, maline, borovnice ili ribizl dozirajte čajnom žlicom, a ako je voće kiselo poput ribiza, slobodno stavite i jednu žlicu šećera.
![Zagreb, 181018.
Jurisiceva.
Klum Gastronomadi.
Recepti od krumpirovog tijesta.
Knedle sa sljivama.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/11/6/15/16.jpg)
Nadjev stavite u sredinu i polako, u smjeru kazaljke na satu, tijestom prekrivajte nadjev i formirajte kuglu. Lagano među dlanovima poravnajte da bude što pravilnija i da nema otvora kroz koji bi nadjev prilikom kuhanja mogao curiti. Ponavljate postupak dok ne potrošite sve tijesto. U međuvremenu zakuhajte vodu u većoj posudi. U uzavrelu vodu stavljate jednu po jednu knedlu i pustite da zakuhaju. Kada se počnu dizati na vrh, kuhajte još maksimalno osam do deset minuta. Dok se knedle kuhaju, u većoj tavi rastopite maslac te dodajte krušne mrvice.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/10/5/15/1.jpg)
Lagano ih popržite, zatim dodajte vanilin šećer i cimet po želji. Kuhane knedle stavite u tavu te ih pažljivo promiješajte kako bi se po njima rasporedile mrvice. Knedle su specijalitet koji možete servirati kao samostalan obrok ili kao slatkiš poslije mesnog menija.