Danas su u Melbourneu proglašeni najbolji restorani i chefovi na svijetu po izboru The World’s 50 Best Restaurants u suradnji San Pellegrina i Aque Panne. Pred mnoštvom od gotovo 2000 ljudi dodijeljene su prestižne nagrade najboljima.
Njujorški Eleven Madison park koji vodi chef Daniel Humm sa svojim poslovnim partnerom Willom Guidarom proglašen je najboljim na svijetu.
"Mislim da ljudi više vjeruju suradnjama. Odrastao sam u europskim kuhinjama gdje je glavna motivacija bila strah. Trudiš se, radiš pa tako i napreduješ sve do poziciji sous chefa ili čak glavnog chefa i još uvijek nemaš nikakvog istinskog utjecaja na hranu. Tvoje mišljenje jednostavno nije važno. Ti si ondje samo da odradiš i mislim da je to period kad se gastronomija nije pretjerano razvijala. Potpuno suprotan period imamo zadnjih deset godina kad je toliko dramatično evoluirala, zašto mislim da je prvenstveno zaslužan drugačiji mindset chefofa i kreativniji pristup onome što rade. Isprofiliralo se koji tridesetak chefova koji imaju svoja iskustva, svoje tehnike i svoje poglede. Ljudi se dosta povezuju, surađuju, razmjenjuju iskustva, a opet drže do prepoznatljivosti. Recimo, kad odem u Alineu želim iskusiti okuse Granta Achatza. U nekom pogledu osjetim da smo dio nekog kreativnog pokreta i zapravo svatko u tom istom pokretu postaje autorom svojih kreacija, baš kao što je upravo jedinstveno i to što mi nudimo u Eleven Madison Parku" rekao je Daniel Humm
Humm i Guidara bili su izuzetno zahvalni i sretni na ovom divnom priznanju pa nastavili: "Priznanje je divna stvar, ali molimo svoj tim da sada ne upropaste restoran"
Zašto su posebni?
Oni su savršeno uigran tim s izuzetnom gostoljubivosti, izvrsnom hranom i nenadmašnom pozicijom u centru New Yorka koji Eleven Madison čine brojem 1. Humm i Guidara doslovno su od jutra do mraka godinama radili na razbijanju "zidova" između kuhinje i sale kako bi se dobila harmonija cijelog osoblja i prostora. Humm je također, odličan kuhar koji svoje početke u gastronomiji pamti još kao 14-godišnji dječak, a svoju prvu Michelinovu zvjezdicu zaradio je sa samo 24 godine. Izvršni (executive chef) posta je još 2006.godine, dok je s Guidarom ostvario partnerski odnos 2011., a izdali su i nekoliko zajedničkih kuharica. Hummov signature dish je nadaleko poznata pečena patka koja je dosad imala mnogo lica od onog u kojem je klasično dominirao med, do varijante s lavandom ili sjevernoameričkim borovnicama. Planovi za budućnost? Planiraju zatvoriti restoran u lipnju ove godine zbog preuređenja i ponovno ga otvoriti u rujnu koje će nestrpljivi gosti zasigurno jedva dočekati. Tko ima sreće otići do Amerike i to do lipnja moći će isprobati i famozni degustacijski meni od 11 sljedova čija su se neka jela isprofilirala u klasike i egzistiraju na karti već 11 godina.
Prošlogodišnji pobjednik Osteria Francescana Massima Botture ove godine je slavila kao viceprvak, dok je treće mjesto zauzeo španjolski restoran El Celler de Can Roca koji je ujedno dobio i dobio je posebnu nagradu za dosege u ugostiteljstvu Ferrari Trento Art of Hospitality, dok ih slijede francuski Mirazur i peruanska Lima. Najbolja chefica na svijetu je Ana Roš dok je nabolja pastry chefica Dominique Ansel, dok je Heston Blumenthal primio je nagradu za životno djelo. Dan Barber dobio je nagradu Highest Climber za najveći skok na listi ove godine za čak 37 mjesta dok je pariški Septime nagrađen za održivost.
Lista deset najboljih restorana na svijetu:
1. Eleven Madison Park, New York (SAD) - Najbolji restoran Sjeverne Amerike i najbolji restoran na svijetu
2. Osteria Francescana, Modena (Italija) - Najbolji europski restoran
3. El Celler de Can Roca, Girona (Španjolska)
4. Mirazur, Menton (Francuska)
5. Central, Lima (Peru) - Najbolji restoran Južne Amerike
6. Asador Etxebarri, Atxondo (Španjolska)
7. Gaggan, Bangkok (Thailand) – Najbolji azijski restoran
8. Maido, Lima (Peru)
9. Mugaritz, San Sebastian (Španjolska)
10. Steirereck, Beč (Austrija)
Cijelu listu pogledajte ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....