Ako ste se jedva odvojili od računala i izvukli s posla da napokon odete negdje nešto pošteno pojesti, a usto ste se našli u centru grada Zagreba, u potrazi za nečim utješnim uputite se u Petrinjsku 33, adresu na kojoj više od 90 godina posluje gostionica Purger. Od podneva pa do dva-tri poslijepodne ovdje ćete vjerojatno naići i na gužvu, no užurbani, ali ljubazni konobari pronaći će vam mjesto, neovisno jeste li sami, s poslovnim partnerima ili na obiteljskom okupljanju.
Posjetili smo ih na kišni utorak, a svoj stol pronašli smo na zatvorenoj terasi, u trećem dijelu restorana. Već nas je na ulazu dočekao Stanko Turek, vlasnik gostionice Purger, vitalan i ljubazan gospodin čijem oku ništa ne može promaknuti. Tako da smo ubrzo dobili stol, a centralna pozicija u sali nam je omogućila da ga pratimo dok daje upute mladim konobarima koji su navigirali između prepunih stolova u restoranu.
Vrijedi istaknuti da Gostionica - restoran Purger radi od 1932. godine, kako je posljednjih šezdesetak upravo g. Turek za kormilom, a činjenica da popularnost Purgera među građanima metropole ne jenjava jako puno govori. Upravo se ovdje Zagrepčani rado upute na teletinu ispod peke, patku ili puricu s mlincima, sarmu i punjene paprike, vinski gulaš i slična domaća jela, a česta je adresa i turista u potrazi za tradicionalnom hranom.
Ljetos smo u Purgeru uživali u punjenim paprikama i patki s ražnja, a ovaj put smo paprike zamijenili sarmom, a patku domaćim krvavicama. Već se na prvi pogled moglo vidjeti da je doista riječ o krvavicama koje sami rade jer je dugačka kobasica bila pomalo neujednačene debljine, što nije nimalo utjecalo na okus. Porcija dolazi na tradicionalnom metalnom ovalu, uz pregršt kiselog kupusa i kugle pire-krumpira.
Na prvu se činilo kao da će ovu krvavicu biti malo teže za savladati, no to se srećom nije pokazalo točno. Ovojnica krvavice pucala je pod pritiskom noža, a odlično začinjen, mek i ukusan sadržaj ove svježe kobasice od krvi i iznutrica predstavljao je pravi užitak za jesti, od prvog do zadnjeg zalogaja. U jednom trenutku zaustavili smo g. Tureka kako bismo provjerili jesu li ove krvavice doista domaće ili ih možda od nekoga posebno nabavljaju. Uljudno nam je odvratio da su svakako domaće i da ih rade sami, objasnio da ih spremaju s heljdinom kašom i uz smiješak odlučno naglasio da nikada ne bi gostima dao nešto neprovjereno. Uvjerili smo ga da se taj trud svakako isplati jer je ovo bilo jedno od utješnih i ukusnih jela koje smo ove godine probali.
S druge strane stola nalazila se porcija sarme koja dolazi u velikom metalnom jušniku, s dvije zamotane sarme, umakom i narezanim kiselim kupusom, a i to je pratio ukusan pire. Sam kiseli kupus je u oba jela bio umjereno kiseo, dovoljno da uživate u njegovoj kiselini, a opet ne toliko da vam se lice iskrivi od žestine.
Za desert smo odabrali još jedan klasik, porciju palačinki i to s čokoladom i ukusnim pekmezom od marelice. Budući da smo odabrali dnevna jela i brzi desert, svoj smo obrok završili u roku od sat vremena, a za ta dva jela, dvije porcije palačinki, pola litre mineralne i porciju kruha izdvojili smo 31,80 eura.
Purger radi od ponedjeljka do subote od 7 ujutro do 23 sata navečer, primaju sve osnovne kartice, a tijekom ljeta imaju i dvije terase na otvorenom. Više informacija i kontakt za rezervacije potražite na njihovim službenim stranicama.