NAKON 6 MJESECI

Najavljeno je novo popuštanje mjera koje se odnosi i na restorane, evo što trebate znati

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix
Nove mjere na snagu bi trebale stupiti već ove subote, a uključuju i odluke o unutrašnjim prostorima restorana

Ovog ponedjeljka, 24. svibnja, Davor Božinović iz Nacionalnog stožera civilne zaštite konačno je najavio popuštanje mjera te se velikim dijelom osvrnuo i na rad restorana te kafića. Najavio je tako kako je plan već ove subote uvesti nove mjere te pojasnio u kojem će smjeru ići ublažavanje. Od ove bi subote, naime, trebala biti dopuštena veća javna okupljanja te se broj sudionika pomaknuti s 25 na čak 100. Također, najavio je otvaranje zatvorenih dijelova restorana te produljenje radnog vremena, piše Jutarnji list.

"Produljit će se i vrijeme rada ugostiteljskih objekata s 22 na 23 sata. Mjere u restoranima bit će one koje su vrijedile prije za unutarnje dijelove restorana, a poslije, vezano za dogovore u EU oko digitalnih potvrda, moguće je uvođenje novijih tehničkih rješenja", rekao je Božinović.

Kako piše Jutarnji list, to znači da će se unutar restorana i dalje morati nositi zaštitne maske sve dok gosti ne dođu do svog stola te kada odlaze na toalet. Također, i dalje će postojati razmak između stolova, a za istim stolom trebale bi biti osobe iz istog kućanstva.

O cijeloj situaciji oglasili su se i iz Nacionalne udruge ugostitelja te se osvrnuli na činjenicu da se u prvom setu popuštanja ne spominje i otvaranje unutrašnjih dijelova kafića.

"Nakon 15 mjeseci agonije i akumuliranja gubitaka bilo je vrijeme da dođe do popuštanja, imamo bolju epidemiološku situaciju s obzirom na broj cijepljenih i onih koji su preboljeli koronavirus. Ono na što smo apelirali, ali to nisu uvažili, bilo je da ne radimo razliku između caffe barova i restorana. Tražili smo da to bude horizontalno. Prema izjavi ministra Božinovića, opet su to napravili i tu očekujem veliki problem", rekao je za Jutarnji list Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Osim restorana i okupljanja, dopustit će se i rad sajmovima na otvorenom i gospodarskim manifestacijama na kojima se izlažu proizvodi, no na takvim će okupljanjima maske biti obavezne.

Božinović je dodao i da je za sada odlučeno kako će ove mjere vrijediti do sredine lipnja, no kako će se epidemiološka situacija i dinamika cijepljenja budno pratiti. S dolaskom ljeta situacija bi se mogla promijeniti i već se razmišlja o uvođenju novih, većih popuštanja. Cilj je popustiti što više, ali zadržati dobru epidemiološku situaciju i pripaziti da se ona ne okrene u drugom smjeru. Novo zatvaranje usred sezone, naime, dovelo bi do velikih ekonomskih problema. Jutarnji list neslužbeno je doznao kako će mjere biti predstavljene na konferenciji za novinare ovog petka, a na što se točno sve one odnose, pročitajte na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:44