PROMO

Na strmim padinama otoka Hvara uzgajaju autohtone sorte, u njihovom vinogradu sve se radi ručno

 Privatna Arhiva/
Brojne nagrade kao rezultat tradicionalne metode uzgoja autohtonih sorti vinove loze i modernih načina proizvodnje vina

Na južnoj padini otoka Hvara nalazi se jedan od najvećih otočnih vinograda na Mediteranu: na 30 hektara raste 150 tisuća trsova vinove loze vinarije Hvar Hills. Njihova sadnja nije bila nimalo lak zadatak: melioracijom krša stvoren je vinograd koji zbog izražene inklinacije i kamena iz kojeg loza duboko raste ima trostruku insolaciju: sunce, kamen i more. U njemu uzgajaju isključivo autohtone sorte, od čega je 80 posto plavac mali, a ostatak bogdanuša.

image
Privatna Arhiva/

Kako bi loza rodila grožđe, koje u Hvar Hillsu koriste za proizvodnju svojih šest etiketa, sve se u vinogradu radi isključivo ručno - od rezidbe do berbe, a zadržan je i tradicionalan način uzgoja bez armature, gdje račvasti oblik trsa plavcu osigurava dovoljnu prozračnost i iskorištavanje svjetla. Uz ovaj vinograd, u Hvar Hillsu njeguju i vinograde na najboljim pozicijama u Sv. Nedjelji, na strmim padinama gdje je loza zasađena još 70-ih godina prošlog stoljeća, te nekoliko manjih u Ageru, starogradskom polju pod zaštitom UNESCO-a gdje trenutačno sade ostale bijele autohtone sorte kao što su pošip, bogdanuša, prč i grk.

image
Privatna Arhiva/

Od šest etiketa koje vinarija trenutačno proizvodi, njih tri su etikete plavca malog, a nude i po jednu etiketu pošipa, bogdanuše i rosea. Na tržište će ponovno pustiti Prošek Risus te još nekoliko vina koja odležavaju. Vina svake godine šalju na međunarodna natjecanja na kojima su već osvojili nekoliko medalja, a osobito su ponosni na zlatnu medalju na natjecanju Mundus Vini i brončanu na Decanteru za Pošip te brončane medalje na International Wine Challengeu i Decanteru. Sva proizvodnja trenutačno se obavlja na kopnu jer su u procesu projektiranja nove, tehnološki suvremene vinarije na Hvaru čiji početak gradnje očekuju tijekom 2022. godine. Iako je radna snaga jedan od najvećih problema, osobito na otoku, ne žele odustati od ručne obrade vinograda te žele proizvodnju zadržati na otoku Hvaru, gdje joj je i mjesto.

image
Privatna Arhiva/

Više informacija o vinariji Hvar Hills i ponudi vina možete potražiti na njihovoj službenoj stranici www.hvarhills.com, pozivom na broj 021/781-934, kao i na profilima vinarije na Instagramu i Facebooku. Sva vina možete proučiti i naručiti i preko webshopa.

DOBRA PREPORUKA

POŠIP HVAR HILLS

Sorta grožđa: Pošip

Godina berbe: 2019.

Alkohol: 13%

Volumen: 0,75l

Vrsta vina: Bijelo vino Temperatura serviranja: 10- 12 °C

Gastro preporuka: Riblja jela sa žara, školjke, rakovi, hobotnica, bijelo meso, teletina, zreli sirevi

Pošip Hvar Hills je vino limunsko žute boje sa zelenim odsjajem. Bogatog je mirisa koji odiše svježinom uz začinske arome drva, breskve i limete. Živog i intenzivnog okusa uravnoteženih i ugodno naglašenih kiselina, srednjeg do punog tijela. Dio vina odležavao je u drvenim barrique bačvama šest mjeseci.

PHAROS MAXIMUS HVAR HILLS

Sorta grožđa: Plavac mali

Godina berbe: 2013.

Alkohol: 15%

Volumen: 0,75l

Vrsta vina: Crveno vino

Temperatura serviranja: 16-18 °C, preporuka dekantirati

Gastro preporuka: Pašticada, divljač na gulaš, crvena mesa, guščja pašteta, jaki sirevi, tamna čokolada

Grožđe za ovo vino dolazi s najviših i najstrmijih pozicija Sv. Nedjelje, gdje je prinos po trsu oko 0,30 kilograma. Duboke je i neprozirne tamnocrvene boje. Na nosu razvija zrele i prezrele arome suhe šljive, džema od borovnice, likera od višnje. Izbalansirane voćnosti i svježine, uz okus začinskih nota iz drveta koje podsjećaju na kokos, cimet, dim i tamnu čokoladu. Punog je tijela, naglašene snage i zrelih tanina. Odležava minimalno 24 mjeseca u drvenim barrique bačvama.

image
Promo/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 05:21