Zagreb se napokon probudio, s festivalima u gotovo svakom drugom parku i restoranima koji napokon mogu primati goste neovisno o tome imaju li terasu ili ne. No, kad poželite nešto više od krigle piva ili čaše vina, a festivalski kokteli u plastičnim čašama nisu vam po guštu jer se želite počastiti posebno pripremljenim pićem, postoji nekoliko adresa u metropoli koje morate posjetiti kako biste svoj večernji izlazak pretvorili u posebno gastronomsko iskustvo. I dok pojedini restorani imaju doista vrhunsku ponudu koktela i talentirane barmene koji ih smišljaju, barovi su ti koji doživljavaju pravi procvat, s koktel-kartama na kojima vrijedi probati doslovce svako pomno osmišljeno miješano piće te pustiti vještim barmenima da vam se poigravaju s osjetilima.
Prvo takvo mjesto svakako je Landsky, bar smješten u Ozaljskoj 146 nadomak Remize na Trešnjevci, koji je već par godina popularna destinacija za ljubitelje finih alkoholnih pića. Nedavno su dobili zanimljivo pojačanje i to, ni manje ni više, nego u barmenu Ivanu Mandariću, koji iza sebe ima iskustvo pozicije bar menadžera u hotelskoj grupaciji Maistra, u Grand Hotelu Park u Rovinju. Kao novi voditelj bara, inače posvećenog prvoj hrvatskoj tramvajskoj kondukterki Pauli Landsky, Mandarić nam je objasnio da se na njihovoj karti za sada nalaze barski klasici jer im je u Landskyju cilj podići kulturu ispijanja koktela i vlastitim primjerom pokazati ljudima da su kokteli puno više od preslatkih i preskupih, umjetno obojenih napitaka. Kod njih tako možete isprobati poznatu Piña coladu, klasični Mai tai, Manhattan i brojne druge koktele kojima se cijene kreću od 37 do 55 kuna.
- Kartu "signature" koktela radit ćemo tek na jesen pa smo se za sada držali osnova. Ljudi pritom najviše vole osvježavajuće stvari, kombinaciju kiselog i slatkog okusa. Idu nam i ozbiljniji kokteli koji su za ljude koji znaju što žele i u njima uživaju uz cigaru ili komadić čokolade. Subotom imamo i tematske večeri zvane Ritmo Cubano kada nudimo i četiri kubanska klasika koji nisu inače na karti - istaknuo je Mandarić, kojem je povratak u Zagreb dobrodošla promjena nakon hotelskog angažmana, jer sada radi s manjim timom i puno je fleksibilniji u usporedbi s često usporenim hotelskim sustavom.
Recepte ne skrivaju, a kako biste i kod kuće mogli isprobati jedan od njihovih koktela, Mandarić nam je izdiktirao recept za Greyhound u kojem blago gorkasti okus grejpa lijepo maskira alkohol, što ga čini osvježavajućim, ali jakim napitkom koji biste bez ustručavanja mogli poslužiti uz morsku hranu.
GREYHOUND KOKTEL SA SOKOM OD GREJPA
Druga adresa novootvoreno je mjesto Peaches & Cream, bar koji se također nalazi na Trešnjevci i to u neposrednoj blizini tržnice. Za sada njihova pića možete isprobati na maloj terasi u relativno prometnoj Krapinskoj ulici na kućnom broju 8, no povjerili su nam da željno iščekuju popuštanje mjera kako bi gosti mogli uživati i u atraktivno uređenom prostoru samog bara. Koktel-kartu potpisuju barmeni Dominik Bečvardi i Mišel Posavac, koji su zajedno otvorili bar prije svega mjesec dana. Dočekao nas je Dominik, koji je znanje stjecao na mjestima kao što su Dubravkin put, Barbieri's ili Tesla, a pojasnio je da im je misao vodilja vratiti zaigranost u barove.
Pritom cijena njihovih koktela ne prelazi 40-ak kuna, a duhoviti nazivi poput Spa Water, Candy Jar ili pak If you like potiču na igru, kako samih barmena, tako i svih koji su došli isprobati nešto novo. - Cilj nam je da se ljudima pokaže da koktel ne mora koštati 90 kuna, a da je i dalje svako piće doživljaj. Ljudi u bar dođu da se zabave pa im tako i pića želimo predstaviti kao nešto zabavno! Sve stvari koje su mi osobno u barovima dosadne, pokušali smo izmijeniti, a pritom su nam kokteli jednostavni, ali ukusni i zanimljivi - rekao nam je.
Jedan od njihovih ukusnih koktela u čijoj se pripremi možete i sami okušati je Spicy thing, piće koje su tako nazvali zbog ljutine đumbira koji u njega ide. Pritom je ključ odličnog okusa u finom domaćem likeru od bobičastog voća koji se zbog gustoće spusti na dno čaše, pa vam stoga svaki gutljaj završi slatkim voćnim okusom.
SPICY THING KOKTEL OD ĐUMBIRA I VOĆNOG LIKERA
Zadnja postaja našeg obilaska bio je bar u samom centru grada u koji svraćaju vjerni gosti obližnjeg Takenoka nakon što se zatvore vrata restorana u Masarykovoj - Takenoko Bar na Trgu Petra Preradovića 6, koji vodi barmen Marko Petrović. Iako ističe da se kod njih uvijek može naručiti i poneki klasik, svoju kartu su oblikovali oko autorskih "signature" koktela osmišljenih tako da se za svakog nađe ponešto, od razigranih tropskih kombinacija do ozbiljnih koktela u kojima će posebno uživati svi koji cijene kvalitetna alkoholna pića. Ponudu pritom prilagođavaju sezonskom voću i povrću, kao i domaćem bilju kao što su bazga, kamilica, timijan ili bosiljak.
- Imamo goste koji nam dođu pa isprobavaju sve s karte jer to samo ovdje mogu probati, budući da su svi kokteli s potpisom - napominje Petrović i dodaje da narudžbe za koktele kreću već popodne, a cijene su od 43 do 67 kuna. Najpopularniji im je koktel Fake Porn star, pravo kremasto ljetno piće na bazi vodke koji ljudi vole zbog okusa marakuje i uz koji poslužuju i mjericu prosecca kako bi ga gosti mogli dodati u koktel te tako i sami sudjelovati u stvaranju pića, mijenjajući mu strukturu, a uživatelji u pročišćenim okusima obožavat će Purple Negroni na bazi džina.
Kada je riječ o dobroj preporuci za kućno miksanje koktela, Petrović nam je pokazao kako složiti pravi ljetni napitak s jačom biljnom notom koji će biti savršena pratnja pizzi sa sirom - tajna je u bosiljku koji, osim na samu pizzu, u ovom slučaju stavite i u koktel te potom iznenadite prijatelje izvrsnim okusom.
BASIL SMASH KOKTEL SA SVJEŽIM BOSILJKOM
Mi znamo kamo idemo na svoj idući koktel, a vi?
DRUGE PROVJERENE ADRESE
A Most Unusual Garden - Horvaćanska cesta 3
Botaničar - Trg Marka Marulića 6
Dežman bar - Dežmanova ul. 3
Kavkaz kazališna kavana - Trg Republike Hrvatske 1
Roots - juice & cocktail bar - Tomićeva 5
Swanky Monkey Garden - Ilica 50