VINSKI PODRUM

Na najpoznatiju splitsku vinsku feštu stižu vinari iz cijele zemlje i susjedstva, posjetitelje očekuje i mnoštvo iznenađenja

Festival vina i delicija "Vinski podrum", u tradicionalnoj organizaciji Slobodne Dalmacije, u svom 10. izdanju, 17. i 18. svibnja, okupit će u impresivnom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika ponajbolje vinare i vina Lijepe naše i okolnih država

Ova manifestacija nije samo prilika za degustaciju vina, nego i za istraživanje dubokih korijena vinogradarstva na ovom području. Specifičan položaj naših vinograda pruža izvrsne uvjete za uzgoj raznovrsnih sorti grožđa, a tradicija vinogradarstva proteže se stoljećima unatrag te je oblikovala i krajolik i kulturu našeg naroda.

Svoj dolazak potvrdilo je više od 80 najčuvenijih vinara koji će prezentirati više od 400 vinskih etiketa, uvesti posjetitelje u svijet vina i pomoći da povećaju svoje znanje o različitim sortama i vinogradskim područjima. Ovo je jedinstvena prilika za kušanje novih i nagrađivanih etiketa, upoznavanje s renomiranim vinarima, sklapanje novih poznanstava i uživanje u raskošnom glazbeno-zabavnom programu.

image
Cropix

Tijekom petka i subote posjetitelji će imati priliku kušati širok spektar vina, od autohtonih sorti poput plavca malog, zinfandela - crljenka kaštelanskog, trnjka, svrdlovine, pošipa, kujundžuše, zlatarice, bogdanuše, graševine, malvazije, do internacionalnih varijeteta kao što su merlot, cabernet sauvignon i chardonnay. Bit će tu vina različitih stilova i karakteristika, od svježih i voćnih bijelih vina do kompleksnih i punih crnih vina, s naglaskom na izražajnosti terroira i tradicionalnih vinarskih tehnika.

Prvog dana manifestacije svečano otvaranje započet će u 14 sati i bit će rezervirano za B2B susrete uz pozivnicu i potvrdu dolaska. Za sve posjetitelje festival će biti otvoren u petak od 16 do 21 sat i u subotu od 14 do 20 sati.

Nakon toga moći će se uživati u vinskim radionicama i manifestacijama, a za dobru atmosferu zadužen je bend "Trans Acoustic Fusion", koji će nas zabavljati tijekom oba dana Festivala od 18 do 20 sati.

"PODIŽEMO LJESTVICU"

"Ove godine uspješno smo organizirali prvo izdanje dubrovačkoga vinskog podruma u spektakularnim Lazaretima. Ambijent prostora, besprijekorna organizacija i kvalitetna vina sajam su podigla na svjetsku razinu. Uspješno smo oživili tradiciju organiziranja vinskog festivala na našem krajnjem jugu, a dojmovi s dubrovačkog Festivala još uvijek se prepričavaju diljem Lijepe naše, od Straduna do Iloka.

Splitsku vinsku feštu već su prepoznali i Splićani, domaći i strani posjetitelji, vinari, vinoljupci, vinski radoznalci, kušači i hedonisti. Kako bismo opravdali vaše dugogodišnje povjerenje, za jubilarno izdanje pripremili smo vam mnoštvo iznenađenja i noviteta, među kojima je najveća novost promjena lokacije održavanja", poručuju organizatori.

Prvi put Festival će se održati u veličanstvenom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na prekrasnim Mejama. Jedan od najstarijih hrvatskih muzeja i jedini muzej u Hrvatskoj osnovan sa zadaćom da istražuje, sakuplja, predstavlja i proučava ostatke materijalne i duhovne kulture Hrvata iz razdoblja srednjeg vijeka otvorit će svoja vrata za sve posjetitelje željne vrhunskih kapljica i dobre zabave.

image
Josko Ponos/Cropix

Ovaj muzej, smješten u samom srcu Splita, sam po sebi predstavlja arheološko blago, čuvajući spomenike koji oslikavaju bogatu povijest regije. Kombinacija vina i arheološke baštine stvorit će jedinstveno iskustvo koje će posjetiteljima omogućiti da urone u kulturno nasljeđe ovog područja uz istovremeno uživanje u najboljim vinima koja nudi ova regija. Na jednoj od najljepših pozicija u gradu uživat ćete u božanskim kapljicama, ukusnim delicijama i raskošnom programu.

NAGRAĐIVANE VINSKE ETIKETE

Ono što ovaj festival čini još posebnijim je odaziv vinara iz svih krajeva Lijepe naše, koji će nam kroz vino ispričati autentične priče o svojim regijama. Na jednom mjestu susrest će se vinari iz svih krajeva Hrvatske, preko bregovite Hrvatske, Slavonije i Baranje do Istre i Dalmacije. Također, iznenadit će nas i vinari iz susjedne Bosne i Hercegovine te Makedonije. Svaki od njih upoznat će nas sa svojim dugogodišnjim radom, trudom i tradicijom.

Slavonce ćete prepoznati po vinima punog tijela i izraženim voćnim notama i sortama poput graševine, frankovke i traminca. Malvazija i teran, autohtone istarske sorte, festival će uveličati svojom karakterističnom elegancijom i svježinom. Sorte plavca malog i pošipa, koje su dozrijevale pod dalmatinskim suncem, osvajat će kompleksnošću i dubinom okusa.

image
Nikola Vilić/Cropix

Između kušanja vina imat ćete priliku svratiti do štandova s delicijama i degustirati vrhunske pršute, sireve, mariniranu i slanu ribu, čokolade i razne druge delicije. Vaša nepca čeka jedno zaista nezaboravno iskustvo!

Ovo je jedinstvena prilika za sve ljubitelje vina da istraže raznolikost i bogatstvo hrvatske vinske scene, okruženi ljepotom i kulturom našeg prekrasnoga grada pod Marjanom. Uz nazočnost vinara iz cijele zemlje i mogućnost kušanja raznih sorti vina, festival će zadovoljiti i najzahtjevnije nepca te ostaviti nezaboravan dojam na sve koji se pridruže ovom slavlju vina.

EKSKLUZIVNE RADIONICE

Osim degustacija, festival će uključivati ​​i niz edukativnih aktivnosti koje će posjetiteljima pružiti dublji uvid u svijet vina - pripremili smo čak deset ekskluzivnih radionica. Program započinje u petak u 15 sati radionicom "Struka analizira: Zašto su dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?" pod voditeljstvom dr. sc. Mirelle Žanetić. U 16 sati započet će radionica "Vinolog‘s selection", koju će voditi Jelena Balog. Sljedeća na rasporedu su "Svjetska putovanja loze: Portugalci u dalmatinskim vinogradima" u 17 sati, kroz koja će vas provesti prof. dr. sc. Edi Maletić i Šime Škaulj. "Najnovija istraživanja: Sva lica plavca malog" i dr. sc. Josip Volarević na redu su u 18 sati, a edukativni program završit će u 19 sati radionicom "Novi princ zaleđa Dalmacije: Trnjak od Vrgorca i Imotskoga do Hercegovine" uz stručno vodstvo dr. sc. Gorana Zdunića i Gorana Franića.

image
Nikola Vilic/ Cropix/Cropix

U subotu će program otvoriti Kruno Filipović radionicom "Blagoslov Ravnih kotara: Internacionalni prvaci iz zadarskih vinograda" u 15 sati, a sat kasnije na rasporedu je "Lu-Ma Ekskluziv - Exclusive selection" pod vodstvo njihova stručnog tima. U 17 sati Kruno Filipović vodit će radionicu na temu "Kaštela - domovina zinfandela: Čarolija Crljenka kaštelanskog", a u 18 sati dr. sc. Goran Zdunić i Želimir Bašić će radionicom "60 godina od međunarodne zaštite: U čemu je tajna Dingača?" odati počast jednim od najpoznatijih vinograda. Zadnja radionica Vinske škole - Winebox održat će se u 19 sati uz vodstvo Siniše Koceića i Alena Gulama.

Predavanja i radionice održavaju se isključivo na hrvatskom jeziku. Broj slobodnih mjesta po radionici je ograničen na petnaest sudionika, zbog čega preporučujemo da rezervirate svoje mjesto putem mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

image
Nikola Vilic/ Cropix/Cropix

Cijelu ovu lijepu priču i novo izdanje velike splitske fešte vina "Vinski podrum" sponzorstvom su poduprli: Lu-Ma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Turistička zajednica grada Splita, Turistička zajednica Zadarske županije, Hrvatska gospodarska komora, Romerquelle, PBZ, Festigia, Korlat vina, Uber, Provider service, Turistička zajednica grada Hvara i Turistička zajednica grada Kaštela.

Ulaznice možete kupiti na ulazu u "Vinski podrum" u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u petak od 16 sati i u subotu od 14 sati. Cijena ulaznica iznosi 20 eura, a za plaćanje PBZ i PBZ Card Premium Visa karticama odobravamo popust pa će u tom slučaju cijena ulaznice iznositi 16 eura. Povratna kaucija za čašu iznosi 10 eura.

image
Nikola Vilic/Cropix

Naša će fešta na jedan vikend pretvoriti Split u pravu vinsku metropolu. Pripremite se za gušte, zabilježite termin u svoje kalendare i vidimo se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika 17. i 18. svibnja.

S Uber popustom opušteno uživajte u vinskim kapljicama

UBER, partner Festivala omogućio je svojim korisnicima promo popust od 30 % na dvije vožnje u periodu od petka 17. 5. od 14 sati do subote 18.5 u 23.59 sati.

Kod vrijedi ukoliko je polazište ili odredište vožnje Muzej Hrvatskih arheoloških spomenika.

Za aktivaciju popusta, kod VINSKI_PODRUM, potrebno je unijeti u Račun/Novčanik/Promocije/ Dodaj promotivni kod

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 09:08