Na mjestu nekadašnje kvartovske pečenjare Grill Žar, u zagrebačkoj Badalićevoj ulici, sredinom veljače otvorena je trattoria i enoteka Gola. Ideja vlasnika Ivana Salopeka dugo se kuhala, a tek kada se udružio s Ivanom Beganovićem, koji vodi restoran, i Luciom Jergović, glavnom cheficom, dobio je zbilja jasnu viziju onoga što želi postići.
Pojasnio je i da je naziv ‘Gola‘ odabrao zato što na talijanskom znači ‘grlo‘, ali ujedno predstavlja i jedan od sedam smrtnih grijeha – neumjerenost u hrani i piću.
"Tako da, eto, time se bavimo", dodao je u šali.
Objasnio nam je kako je koncept zapravo prilično jednostavan – pola je piće, pola hrana. I to ne bilo kakvo piće, i bilo kakva hrana. Salopek nam je rekao kako je od samog početka htio napraviti klasičnu trattoriju gdje će nuditi klasike talijanske kuhinje, ali je kroz razgovor s Beganovićem i glavnom cheficom Luciom Jergović, shvatio da ga sve vuče i onom malom pomaku. Primjerice, u njihovoj kuhinji namirnice se koriste od početka do kraja, bio otpada gotovo da i nema, pa tako na meni uskoro stavljaju, pohvalili su nam se najnovijim primjerom iz njihove kuhinje, pržene srdele panirane u osušenim i pečenim kostima raže.
"To je zbilja nešto jako fino. Općenito se trudimo raditi što manje otpada i zapravo sve radimo od početka. Imamo svoju focacciu, radimo svoje deserte, umake i paštete, a ja svaki dan odlazim na tržnicu i kupujem ribu i meso koji su toga dana stigli svježi i u količinama koje su nam sasvim dovoljne da sutradan moramo otići po još i ne koristimo nikakve ostatke", objasnila je Lucia, koja je karijeru gradila uz Matiju Bogdana u zagrebačkom restoranu Mano, prije toga kuhala je i s Goranom Kočišem u Noelu, a educirala se i u inozemstvu – u Rimu i Napulju.
Kaže kako se u Goli neće baviti skupim namirnicama jer joj je cilj pokazati da se i od one najjeftinije može napraviti fantastično jelo i baš joj je zato iznimno drago da je napokon, uz Salopeka, dobila priliku pokazati filozofiju koju i sama živi.
Osim Lucie, važna je karika, ističe Salopek, i Beganović, koji je do sada radio u nekim od, u svoje vrijeme, prilično popularnim zagrebačkim restoranima, poput Mundoake i Haustor Hausa. On je zadužen za prezentaciju jela i pića pred gostima, što nije nimalo lagan zadatak jer gotovo sva vina koja nude toče na čaše (i to po prilično poštenim cijenama), a osim toga, posebnu pažnju posvećuju i pivu, ciderima i žestokim pićima malih proizvođača.
Salopek nam je na kraju kratkog razgovora u ugodnom ambijentu Gole rekao i kako je ovo tek početak te kako planova ima zbilja puno. Primjerice, planiraju raditi svoju mortadelu koju će rezati pred gostima, uvesti gostovanja chefova i vinara i još više raditi na stvaranju ugodne i opuštene atmosfere. U planu je i terasa, na koju još moraju malo pričekati.
"Nismo blesavi, svi smo dugo u poslu, znamo kako stvari funkcioniraju, uzeli smo si malo vremena za početak dok se i mi malo ne opustimo pa nismo htjeli od prvog dana startati agresivno. Ali ono što tek planiramo i donosimo, mislimo da će biti itekako vrijedno pažnje i da će se ljudima svidjeti", rekao nam je Ivan Salopek.
Ono najvažnije, Gola radi od utorka do četvrtka od 11 sati do 23 sata, a hranu nude od podneva. Petkom i subotom rade do ponoći, a u nedjelju nude brunch i otvoreni su od 10 do 15 sati. Ponedjeljkom je lokal zatvoren.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....