ISPROBALI SMO

Na festivalu istarske kuhinje u Zagrebu ponuda je skromnija, a cijene se kreću od 6,50 za paštu do 14,50 eura za plate

Posjetili smo Istravaganza festival i isprobali dva jela, a ono koje preporučujemo, pljukance s istarskom šalšom, koštat će vas 6,50 eura za poštenu, zasitnu porciju

Po završetku Asian Street Food Festivala, na zagrebački Strossmayerov trg doselio je Istravaganza food festival. Baš kao što i zvuči, ovaj festival posvećen je istarskoj kuhinji pa se, kao što smo već pisali, na kućicama, njih pet ili šest, nude jela s tartufima, boškarinom, ombolom i drugim, za Istru specifičnim namirnicama. Više detalja o festivalu možete pročitati ovdje.

image
Privatna Arhiva/

Na Strossmayerovom trgu zaustavili smo se u petak oko 18 sati. Gužva nije bila prevelika, ali oko svake kućice bilo je zainteresiranih, a ispred jedne stvorio se čak i red od tri, četiri zainteresiranih. Najprije smo dobro proučili ponudu pa smo tako otkrili kako se ovdje, na visokim stolovima ili travnjaku, može uživati u, primjerice, plati s kravljim, kozjim i ovčjim sirom s tartufima, istarskim pršutom, ombolom i istarskom kobasicom od boškarina s crnim vinom po cijeni od 14,50 eura za 200 grama, u mesnoj plati za 9 eura, sirnoj plati za 8,50 eura i istarskom pršutu za 10 eura (sve tri opcije dolaze na plati u količini od 120 grama) i focacciji za 2 eura. Osim toga, na kućici Mrav burger&beer bara nude se burgeri s ribanim tartufom, kremom od tartufa i čipsom od tartufa, zatim burger s ombolom i istarskim sirom s tartufima, hot dog s majonezom od tartufa, krumpirići s kremom od tartufa i ribanim tartufom te prženi batat s majonezom od tartufa. Cijene jela na Mrav kućici kreću se od 5 do 13 eura.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Na kućici Aurelia trattoria nude se fuži u umaku od crnog tartufa iz koluta grana Padano sira, gourmet ravioli i istarski tartufi u umaku od kozjeg sira te pljukanci u umaku od šalše istarskih rajčica. Najavljenog jela s boškarinom za vrijeme našeg obilaska nije bilo. Na ovoj kućici cijene se kreću od 6,50 eura do 8,50 eura i upravo smo ovdje zastali te naručili fuže i pljukance.

Na narudžbu smo čekali tek 5 minuta, a potom nas je simpatično osoblje pozvalo da pokupimo svoja jela. Već na prvi pogled bilo nam je jasno da su porcije zbilja konkretne te da će nam, budući da nismo bili jako gladni, čak i jedna porcija biti previše, što nije čest slučaj na street food festivalima kod nas.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Jela koja smo isprobali bila dobra, korektno pripremljena, s velikom količinom ribanih tartufa i bez umjetne arome (što često može biti slučaj kod jela s tartufima) u jednom slučaju, te s povećom količinom slatkastog, aromatičnog umaka od rajčice u drugom slučaju. Fuži sa šalšom možda su nam se čak svidjeli i više i na kraju, kada smo ispraznili posudicu, iako već siti, poželjeli smo ostatak umaka, kojeg je zbilja bilo puno, pokupiti kakvim komadićem kruha. Za 6,50 eura, jedno od pristojnijih jela koja smo u posljednje vrijeme jeli na gastro festivalima.

image
Privatna Arhiva/

Osim navedenih jela, na festivalu se nude i Pietro&Pietro tartufi i proizvodi od tartufa te Aura alkoholna pića.

Iako ponuda nije previše bogata, sviđa nam se ideja ovakvog festivala i u budućnosti bismo rado vidjeli i, primjerice, festival međimurske, dalmatinske ili slavonske kuhinje u ovakvom ili sličnom, urbanijem izdanju. Bez obzira na skromniju ponudu, cijene nam se uglavnom čine poštenima za ovakav tip događaja i nadamo se da će se Istravaganza ponoviti i iduće godine te da će tada okupiti još više istarskih proizvođača i ugostitelja, kojih zbilja ima i koje bi, vjerujemo, Zagrepčani i svi gosti željni dobre hrane, rado podržali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 00:47