Moja špajza: Vinko Pašalić

Iako je kao dijete Vinko Pašalić želio postati mesar, danas je kreativni direktor i vlasnik Hand dizajn i foto studija. U studiju dizajniraju i fotkaju sve što im padne pod ruku, a to nerijetko bude vezano uz gastronomiju. Pašalić je strastveni gurman, a kuhati je počeo krajem osamdesestih na jedrenju s prijateljima. Budući da mali od kužine i inače voli kombinirati namirnice po bojama, okusu i obliku, došao je na ideju izrade godišnjeg planera sastavljenog od fotografija 52 namirnice i recepata vezanih uz njih. Planer je nazvao “Let’s play with food”, a u ovoj rubrici pročitajte čime se Vinko igra u vlastitoj špajzi…

5 stvari koje uvijek imam u frižideru sir, pivo, zelenjava (rikula, mladi špinat), domaći limun (kad ga uspijem nabaviti) i voće. Znam da će se uvrijediti ako je ne spomem, ali čest gost u mom hladnjaku je i pošten komad domaće dimljene pancete

uobičajeni doručak zeleni sokove od nešpricane zelenjave i voća (sam ih napravim u blenderu)

uobičajena večera ono što ostane od ručka ili šaka lješnjaka uz hladno pivo

kava ili čaj? Čaj. Uvarak od sušenog šipka i gloga koji rastu na 1000 m nadmorske visine rodnog mi kraja. Čistaka, bez dodataka šećera, meda ili nečeg trećeg. Najbolji je kad otpusti nakon trećeg prokuhavanja

idealan obrok ima ih više, ali bih izdvojio dva “lagani” slijed iz krušne peći kod Lidije i Melve u Zagorju i domaći mamin burek sa sjeckanim svinjskim butom i domaćim krumpirom. Nezamislivo bez salate od domaćeg kiselog zelja iz vlastite proizvodnje

omiljeni restoran kao vlasnik i kreativni direktor dizajn i foto studija te otac tri kćeri (5, 11 i 13), ne ostaje mi baš previše vremena za obilazak restorana.

omiljeno bezalkoholno piće voda i zeleni sokovi

omiljeno alkoholno piće pivo, naravno

omiljena namirnica sve jestive (osim ričeta)

sve ima bolji okus s… mlazom domaćeg maslinjaka i grubo mljevenim paprom

kod kupnje hrane rastrošan sam na… domaće povrće na placu

omiljeni kuhinjski gadget kvalitetna tava i mužar

comfort food Pohanci. Kao dijete sam odrastao na kuhanom povrću i raznim bezmesnim pitama pa je susret s pohancima bio ravan otkriću kotača

lokacija za večeru iz snova jedrilica u bilo kojoj zaštićenoj uvali na Jadranu

čokolada ili voće? Voće, ali nije mi ni tamna 80-postotna čokolada mrska. U malim količinama, naravno

idealan desert sve kombinacije kolača s jabukama i kolača s bobičastim voćem

omiljeni začin svježi timijan iz vlastitog vrta

najdraže hrvatsko maslinovo ulje domaće s otoka Žuta

omiljeno domaće crno i bijelo vino kao veliki štovatelj napitka od ječma i hmelja vino koristim isključivo za kuhanje

omiljena vrsta sira domaći tvrdi ovčji sirevi

najdraža riba svježa srdela, filetirana pa bačena na vrelo ulje ili roštilj

kad netko kaže meso, ja pomislim na… roštilj ili peku

omiljena vrsta i komad mesa svi dijelovi domaće janjetine

omiljena zimnica kiseli krastavci i paprika punice Goge

što bih skuhao za romantičnu večeru isprobanu varijantu koju još uvijek moja bolja polovica i ja volimo: očišćene repove kozica u umaku od svježih rajčica, domaćeg limuna, konjaka i malo vrhnja, prelivene preko domaćih fetuccina

nikada ne jedem nisam nešto izbirljiv po pitanju hrane, ali ne volim jesti kuhani ogoljeni ječam. Traume iz djetinjstva. Znam da je čudno za jednog ljubtelja ječma kao osnove piva, ali nemrem si pomoći

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2024 06:54