Moja špajza: Tea Mamut

Ona je prva Hrvatica koja je zavšila ‘kulinarski Harvard’, prestižnu američku kuharsku akademiju CIA. Tek nakon što je završila fakultet, i specijalizirala se za slastičarstvo, dobila je posao u Danielu – čuvenom njujorškom restoranu Daniela Bouluda koji nosi tri Michellinove zvjezdice, a nakon toga kuhinje prestižnih restorana samo su se nizale jedna za drugom.

Pet stvari koje uvijek imam u frižideru više vrsta sira. Obožavam sir! Maslac kao podloga za mamine fine marmelade, svježe mlijeko, kozje ili kravlje za pravljenje slastica, zatim jaja, uvijek mi trebaju za kolač, a vrlo rado ih jedem, najčešće poširana ili na oko. I naravno, nekakvo voće koje volim jesti hladno, posebno u ljetnim mjesecima

Moj uobičajen doručak se sastoji od kruha koji radimo kod kuće u aparatu za kruh. Omiljeni mi je onaj s kamutom, drevnom žitaricom slatkastog i punog okusa. Rado ga jedem s kajmakom, mladim sirom, raznim sjemenkama i tahinijem. Često jedem i kuhani doručak od raznih žitarica poput kvinoje, smeđe riže i bulgura koje jedem s kokosovim uljem, medom i cimetom.

Večera je obično nešto sitno. Ljeti obično salata od krastavaca s maslinovim uljem, feta sirom i vlascem ili pome s bosiljkom s puno maslinova ulja uz prepečeni kruh. Nema ljepšeg!

Čaj ili kava? Ujutro obavezno pijem razne vrste biljnog i zelenog čaja, a kasnije kavu. Velik sam fanatik i poznavatelj kave, imam samo par mjesta na kojima je ispijam, ali mi najviše fali ona koju sam pila u New Yorku. Takvo iskustvo jedino mogu dobiti u Elis cafeu u Zagrebu.

Idealan obrok mi je uvijek bakina kuhinja. To me uvijek vraća u djetinjstvo. Unatoč dobroj svakodnevnoj prehrani okusi njene spize su nezamjenjivi

Omiljeni restoran, hmmm… Vrlo teško pitanje, imam ih jako puno i u različitim dijelovima svijeta!

Od početka karijere moj omiljeni kuhar bio je Jamie Oliver. Naravno da ih imam još mnogo, ali volim njegovu strast i ljubav prema hrani, te velik entuzijazam.

Omiljeno bezalkoholno piće je voda, ali volim svježe iscijeđene sokove i smoothies.

Moje omiljeno alkoholno piće svakako je kvalitetno vino, a uživam i u dobro spravljenom koktelu.

Sve ima bolji okus sa… svježe mljevenim crnim paprom!!

Gastro luksuz bi bio KitchenAid mikser, i to u nekoj ludoj boji.

Uvijek sam rastrošna kad je riječ o hrani jer kupujem samo najbolje namirnice. Dosta potrošim na zdravu hranu tipa tahini, namaz od kikirikija, stvari za jačanje imuniteta i čišćenje organizma, kao što su zelena magma i spirulina. Što se tiče slastica, uvijek trošim dosta na vrhunsku čokoladu.

Omiljeni kuhinjski gadget je moja unikatna žlica za formiranje sladoleda ili “quenelle”, a usto obožavam svoj microplane ribež

Uz pravu osobu, i stan može postati idealna lokacija za večeru iz snova. Ako bi već birala, to bi bila obala Amalfi na jugu Italije

Voće ili čokolada? Voće!

Idealan desert? Prosto nemoguće odgovoriti. Ovisi o raspoloženju danu, inspiraciji… Ali tiramisu uvijek mogu pojesti, i to samo ako je napravljen s jajima, mascarponeom, piškotama, jakom kavom i s puno kakaa!

Slatko ili slano? I jedno i drugo, ali obično nakon cijelog dana uz slatko samo želim slano!

Omiljeni začini su crni papar, đumbir, chili, bosiljak, svježi korijandar

Omiljeno maslinovo ulje tatino koje proizvodi na svom masliniku na Korčuli

Omiljeno domaće crno i bijelo vino crno Plavac mali, a bijelo Pošip

Omiljena vrsta sira mladi domaći kozji ili kravlji, uvijek parmezan, burrata, triple cream brie te grčki Manouri

Najdraža riba srdele na gradelama

Kada netko kaže meso ja pomislim… na kozletinu ili janjetinu, iako meso jedem jako rijetko i minimalno

Zabranjeni užitak kroasani, ali pravi. Oni koji se rade s domaćim tijestom s maslacem i imaju strukturu košnice – kad se prerežu, lagani su i prozračni. Obožavam ih. Mogla bih ih jesti svaki dan

Junk kojem ne mogu odoljeti jako malo jedem junk, a to bi onda bio super tanak pomfrit sa aiolijem od tartufa. Nebeski.

Omiljena zimnica kisele paprike i ajvar

Za romantičnu večeru skuhala bih nešto vrlo jednostavno: za predjelo feta sir u ulju sa začinima, prepečenim kruhom i pomidorama sa zrnom soli. Za glavno jelo tjesteninu sa slatkim vrhnjem, porilukom i kavijarom od lososa ili pastrve uz dobro vino. A desert… moj omiljeni creme caramel, ali napravljen s tapiokom uz preljev od marmelade gorkih naranača

Omiljena pizza klasična margarita s bosiljkom

Nikada ne jedem… tripice!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 20:30