CHEF S DRUŠTVENIH MREŽA

Mladi kuhar iz Umaga hit je na Instagramu! Kuha grah i jotu, radi kremšnite, a s nama je podijelio i recepte

Njegovi pratitelji prepoznaju ga po rečenici "Let‘s Cook!", a najviše voli kada u kuhinji ima goste - kolege, prijatelje ili obitelj

Chefovi koji, uz karijeru u kuhinji, grade i onu na društvenim mrežama danas više nisu neobična pojava. Najčešće posuđuju svoje lice za različite reklame, ponekad objave neki recept ili istaknu problem industrije o kojem trenutno razmišljaju, no zbilja je malo onih koji se uz ozbiljan posao u kuhinji stignu i ozbiljno posvetiti kreiranju sadržaja za Instagram ili, danas još popularniji, Tik Tok. Barem smo tako mislili dok nismo čuli za mladog Antonia Brajkovića, trenutno jednog od kuhara u kuhinji San Canziana u Bujama.

image
Privatna Arhiva/

Antonio za sebe kaže kako je osoba koja je oduvijek voljela kuhanje te je upravo zbog te ljubavi upisao kuharsku školu. U tom ga je periodu najviše veselio praktični dio nastave pa je u prvom razredu već odradio prakse za sve tri godine školovanja. Njegov je životopis već danas prilično bogat. Radio je u velikim hotelima, sa 16 godina na brodu kuhao za desetero putnika koji su plovili Jadranom, a potom je dospio u kuhinju San Canziana, gdje danas kuha uz bok chefu Pavi Klariću i sous chefu Tristanu Šipraku. Od njih je, kaže, puno naučio, odlična su ekipa, svi vole i uživaju u poslu i najvažnije, ono što Antonija najviše veseli, u kuhinji ovog restorana dobiva veliku podršku za ono što radi izvan nje. A izvan nje pretvara se u Instagram chefa s više od 13 tisuća pratitelja koji na zanimljiv, simpatičan i zabavan način sa svojom publikom dijeli svakodnevne recepte.

"Snimati sam počeo još kad sam bio manji, s maminom Nokiom, kada sam shvatio da se snimanje može pauzirati i nastaviti snimati drugi kadar. A kuharski video, to me počelo zanimati završetkom srednje škole, tamo 2017. godine. Bilo je par propalih pokušaja i odustajanja, ali sada sam to malo ozbiljnije shvatio i krajem prošle godine krenuo ponovno. Ekipa u kuhinji pruža mi podršku dok god posao ne pati, to je moj hobi u kojem uživam i u koji ulažem cijeloga sebe", rekao nam je Antonio u kratkom razgovoru.

image
Privatna Arhiva/

Budući da znamo koliko posao u profesionalnoj kuhinji može biti zahtjevan, pitali smo Antonija kada uopće sve to stiže.

"Teško je sve uskladiti, doslovno cijeli dan radim, kuham i montiram. Dan mi počinje u 7 ujutro, odradim trening, dolazim doma i snimam video. Onda montiram, popodne odlazim na posao, tamo sam do ponoći i tako u krug. Ali baš volim to što radim", rekao nam je, pa dodao i kako mu kuhanje i snimanje videa nekad oduzima dva sata, a ponekad i do tri dana. Najdulje traje sama montaža jer tu, kaže, još nije najvještiji, ali trudi se.

image
Privatna Arhiva/

Najčešće priprema svakodnevna jela kao što su palačinke, grah varivo i domaći njoki, no kaže kako bi s vremenom volio ubaciti i snimku kakvog složenijeg jela, nešto poput onog što rade na poslu.

"Snimiti to bio bi dug proces, ali mogu reći da je ovo što sada radim samo početak svega što tek dolazi", najavio nam je Antonio.

Najpopularniji recept koji je do sada snimio je onaj za Beef Wellington, a ljudi jako vole i njegove kremšnite, njoke i teletinu. Njemu je, pak, najdraži onaj za palačinke. Što će koji dan snimati, kaže, odlučuje prema tome što mu se trenutno jede, a pred kamerom, priznaje nam, najmanje se slaže sam sa sobom. Najviše zato voli snimati s kolegama, prijateljima i obitelji.

"Kada snimam s nekim drugim, a ne sam, to je čista zabava. Svi se dobro nasmijemo i to je najbitnije. Nema tu sad nekog neslaganja, cilj je snimiti zabavan video, pojesti i to je to, bez puno filozofije."

Iako su reakcije na njegove video uratke najčešće pozitivne, povremeno se susretne i s kojim negativnim komentarom.

"Prvo sam na njih odgovarao, ali shvatio sam da to nema smisla. Nije mi jasno zašto netko ima potrebu napisati ružan komentar na nečiji trud i rad. Ako netko napiše kritiku ili savjet, to se može reći na ljepši način, bez vrijeđanja i omalovažavanja", zaključio je Antonio.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Simpatičan, otvoren i vrijedan, Antonio je na kraju s nama podijelio i tri recepta, za grah, pljukance s kozicama i kremšnite, a prije nego što smo ga pustili da se vrati svojim obavezama i prenatrpanom rasporedu, nismo odoljeli, a da ga ne pitamo – s kime bi, osim sa svojim kolegama, volio snimiti video?

"S Gordom Ramsayjem, Jamiejem Oliverom i Stevom Karapandžom", odgovorio nam je bez previše razmišljanja.

Antonija možete zapratiti na njegovom Instagram profilu, a recepte potražite u nastavku.

RECEPT ZA GRAH

Trebat će vam:

500 g graha

150 g mrkve

200 g luka

50 g korijena peršina

1 žlica koncentrata rajčice

50 g celera

200 g slanine

200 g dimljenih rebarca

4 kom kobasica

sol, papar, tabasco, dimljena paprika

Priprema:

Grah koji ste namočili dan prije najprije operite i zakuhajte 5 minuta. Procijedite ga i ponovo operite. Potom povrće koje ste izrezali na male kockice stavite na dinstanje, može na svinjskoj masti ili ulju, što god imate doma. Dinstajte nekih 20 minuta. Dodajte narezanu slaninu i suho meso dinstajte još 15-ak minuta. Dodajte koncentrat rajčice te lijepo izmiješate. Dodajte grah i zalijte vodom, dodajte par listova lovora i stavite kosti od suhog ili dimljenog mesa i kožu od slanine. Pustite neka se kuha na laganoj vatri nekih 4 sata. Povremeno dodajte vode ako je potrebno. Kobasice stavite zadnjih sat vremena i na kraju još začinite po potrebi.

Dodatno!

"Volim kad u grahu ima puno mesa i ne volim stavljati zapršku. Gustoću ćete dobit samim tim što stavite dosta povrća", savjetuje Antonio.

DOMAĆI PLJUKANCI S KOZICAMA

Trebat će vam:

250g glatkog brašna

250g oštrog brašna

150ml vode

20ml ulja

1 jaje

Priprema:

Od svih sastojaka umijesite tijesto i stavite ga u hladnjak da odmori nekih pola sata. Potom tijesto odvajajte prstima i trljajte između dlanova kako biste oblikovali pljukance. Stavljate ih na površinu koju ste pobrašnili. Ako ih napravite previše, možete ih zalediti da imate za koji drugi put

Za umak:

Očistite kozice, od glava napravite temeljac koji reducirate kako biste dobili intenzivniji okus kozica. Izdinstate malo luka, dodajte kozice, zalijte konjakom pa flambirajte. Dodajte reducirani umak od kozica i malo vode te ubacite kuhane pljukance. Lijepo promiješajte, dodajte maslac i sir te mantekirajte. Na kraju pospite s malo peršina.

RECEPT ZA KREMŠNITE

Trebat će vam:

9 jaja

2 vanilin šećera

150 g šećera

150 g glatkog brašna

1,5L mlijeka

500 g lisnatog tijesta

Priprema:

Ispecite dvije kore lisnatog tijesta na 180 stupnjeva. Pecite oko 15-20 minuta i pustite da se ohlade. Odvojite žumanjak od bjelanjaka. Bjelanjak izmiksate u čvrsti snijeg i stavite u hladnjak. Spojite žumanjke, šećer, vanilin šećer, brašno i 0,5 mlijeka i lijepo izmiksajte. U zagrijano mlijeko (1 litru, na temperaturi od 80 stupnjeva) dodajte smjesu sa žumanjcima uz neprestano miješanje dok vam se ne zgusne. Pustite kremu da se malo ohladi i potom dodajte bjelanjak i lagano sjedinite. Kremšnitu ostavite da se stisne u hladnjaku nekoliko sati.

Dodatno!
"Iskreno, ne volim da je kremšnita previsoka, volim da je neki normalan omjer između kreme i kore jer volim okus lisnatog tijesta, zato moja i je nešto niža", poručuje Antonio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:53