IMAMO I RECEPTE

Mladi hrvatski chef Marin Pleše ovog rujna oživjet će stara jela dubašljanske tradicije, i to vođen receptima grišnoga fra Karla iz Dubašnice

Vođen receptima iz Fučićeve knjige i koristeći tradicionalne namirnice, chef Marin Pleše osuvremenit će tradicionalne recepte

Kulinarsko putovanje u prošlost, nadahnuto maštovitim pseudotekstom akademika Branka Fučića iz 1996. godine "Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice", drugu godinu zaredom održat će se u Malinskoj, na otoku Krku, ispred Interpretacijskog centra DUBoak u subotu 14. rujna.

Vođen receptima iz Fučićeve knjige i koristeći tradicionalne namirnice, chef Marin Pleše osuvremenit će tradicionalne recepte te još jednom spojiti kopno i more rekreirajući fratarsku čičadu, datule na buzaru, marinadu zi palentu za bratju zdravu i bolnu te prošlogodišnji favorit posjetitelja - bakalaj na glagoljaški način.

image
Borut BrozoviĆ (studio B)/

Mladi hrvatski chef, koji je preuzeo kuhinju u restoranu Vila Rova, oduvijek je htio doprinijeti lokalnoj zajednici. Dio je to priče kako osobne tako i obiteljske. Štorija je to o mjestu, ljudima i mogućnosti da svoje kulinarske vještine iskoristi kako bi imao priliku kuhati za svoje mještane, ali i za one koji žele otkriti povijest ovog područja. Ideje lokalnih ljudi i svježa energija mladih bile su dovoljne kako bi se napravio događaj oko jedne male, ali za ovo područje veoma važne knjižice iz pera akademika Branka Fučića u kojoj se provlači izmišljeni dijalog iz 17. stoljeća u kojem fra Karlo dijeli tajne lokalne samostanske kuhinje sa svojim naučnikom na maštovit i šaljiv način.

"U vrijeme proslave rođendana istaknutog znanstvenika prezentirat ćemo lokalnu gastronomiju kako mještanima tako i svima onima koji se nađu na ovom gastro putovanju", otkrio nam je Pleše, potvrđujući golem značaj Branka Fučića za lokalnu zajednicu njegova rodnog Krka.

image
Borut BrozoviĆ (studio B)/

Dok će posjetitelji degustirati tradicijom inspirirana jela, krčka vina i craft piva, kulinarsko događanje upotpunit će izlagači lokalnih otočnih proizvoda ponudom autohtonih slastica, krčkog meda, vina, likera, sira i maslinova ulja čime se promoviraju domaća poljoprivreda i proizvođači.

Tradicionalno, a opet moderno, rekli bi neki. Ipak, ako pitamo chefa Vile Rova, "tradicionalno na moderan način" nije izraz koji rado koristi. No što onda možemo očekivati od recepata i kako će biti osuvremenjeni?

"Dosta je tu jela iz našeg gastro naslijeđa, namirnica uz koje smo odrastali, ali, konkretno, jela za manifestaciju su tradicionalna, s nekim mojim osobnim pečatom i tehnikama koje sam naučio po restoranima u kojima sam radio. Jednostavno je drugačiji pristup jer imamo drugačije namirnice, tehnologiju, načine termičke obrade koji nisu isti kao prije 100 godina", rekao nam je Pleše.

image
Borut Brozovic(studio B)/
image
Borut BrozoviĆ (studio B)/

Nova znanja, kada je u pitanju obrada, donose mogućnost da osuvremenimo jela koja se baš kao i nekada kuhaju u velikim loncima za brojne goste. Na takav način Pleše će pripremati četiri jela na četiri različite stanice, koja će degustirati oni koji odluče unaprijed kupiti ulaznicu za ovaj događaj.

"Tri jela pripremit ću u restoranu Vila Rova, a četvrto ću djelomično završavati na licu mjesta. Prošle godine to je bio rižoto koji je spajao more i šumu, baš kao što je i ideja Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak sjedinjavanje svega što čini naše područje", ispričao je Pleše, koji je lani spojio more s kopnom rižotom od školjki i gljiva.

RECEPT ZA ‘JEN LIP RIŽOT‘

image
Borut BrozoviĆ (studio B)/

Ove godine na otvorenom će dovršavati palentu za 200 ljudi. "Kremasta, s puno samoniklog aromatičnog bilja, servirat će se s mariniranim inćunima i srdelama", najavio je chef od kojega saznajemo i da će se riba za ovu toplo-hladnu kombinaciju marinirati minimalno tjedan dana.

Nova tri recepta iz knjižice Branka Fučića oživit će namirnice lokalnih proizvođača. Iako većinski s Krka, stići će i s okolnih područja Like, Istre, Gorskog kotara... Četvrti recept bit će ponovljen, i to onaj za bakalaj na glagoljaški način.

"Iako smo navikli bakalar jesti oko Božića i Nove godine, ne postoji razlog zašto to jelo ne bismo popularizirali i u ostatku godine", objasnio je Pleše koji pokušava uvesti neke nove tradicije kada su u pitanju kuhanje i promocija lokalnih specijaliteta. O tome govori i činjenica da već idući mjesec sudjeluje u još jednom zanimljivom gastronomskom putovanju kroz zlatne maslinike Malinske i Dubašnice - Olive Touch, koji će spajati ljubitelje prirode, gastronomije i wellnessa.

RECEPT ZA BAKALAJ NA GLAGOLJAŠKI NAČIN

image
Borut BrozoviĆ (studio B)/

Posjetitelji s ulaznicama za Dubašljansku gaštronomiju degustirat će četiri jela te ih očekuje čaša vina/piva i komad presnaca, a na poklon će dobiti i knjižicu sa sastojcima jela i popisom izlagača lokalnih proizvoda. Baš kako bi i oni mogli u svojim domovima rekreirati ove povijesne recepte i uroniti u jednu sasvim drugačiju priču.

RECEPT ZA PASTIRSKI KUNPIR I FAŽOL

image
Borut BrozoviĆ (studio B)/

Kao i sam autor knjige dr. Branko Fučić, idući vikend imat ćete priliku kroz nove okuse oblikovati gastronomsku sliku svijeta koji okružuje Krk prisjećajući se riječi autora: "Vaš sam srcem i zavičajem jer sam rođen ovdje, među vama, u Dubašnici, tu u Bogovićima, u kući kraj škole - jer sam u Dubašnici otvorio oči i oblikovao sebi prvu sliku svijeta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 09:51