DOBRI RESTORANI 2024

Mladi chef godine je Marko Jantolek: "Imam velike snove. Znam koliko mogu i znam što želim"

Prema izboru Dobrih restorana, Marko Jantolek iz zagrebačkog SOL tapas na hrvatski odabran je za mladog chefa godine i dobitnik je nagrade ‘Andrej Barbieri‘, o kojoj svake godine odlučuju najbolji chefovi u zemlji...

U prepunom zagrebačkom Petom kupeu, prošlog ponedjeljka najboljima na domaćoj restoranskoj sceni uručene su nagrade Dobri restorani, u sklopu kojih se dodjeljuje i nagrada "Andrej Barbieri" za mladog chefa u usponu, kojeg biraju već etablirani kolege chefovi.

Ove godine titula mlade nade gastronomije pripala je Marku Jantoleku iz zagrebačkog restorana SOL tapas na hrvatski. Skroman i iznimno talentiran mladić, primajući nagradu, uz pratnju gromoglasnog pljeska koji je ispunio dvoranu, tek se kratko zahvalio i poručio da se nada u budućnosti biti još bolji, iako se o njegovim kulinarskim vještinama već naveliko govori.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Od kuhinje restorana Pod zidom, Matrixa i Baltazara, pa sve do SOLI tapasa na hrvatski chefa Mate Jankovića, Jantolek je kuhao u nekima od najboljih zagrebačkih restorana. Taj mladi chef s godinama je stekao veliko znanje i iskustvo, što su prepoznala i velika imena s naše gastronomske scene, a opet je ostao nenametljiv i samozatajan.

Vidimo da bi i u ovom trenutku svjetla reflektora zamijenio svjetlima vrhunskih kuhinja i bacio se na otkrivanje novih okusa, ali nismo ga mogli pustiti, a da nam ne otkrije tko se krije iza inspirativnih gastronomskih kreacija.

U prvim minutama razgovora saznajemo kako mu je kulinarski svijet na neki način bio suđen, a putovanje je započelo još u djetinjstvu kada je, kako nam otkriva, s bratom počeo spremati svoja prva jela.

"Od srednjoškolskih dana, za mene su postojale dvije stvari - kuhanje i nogomet, ali gastronomija je ipak prevagnula, i ne mogu reći da sam požalio. I danas sam opsjednut kulinarstvom i usavršavanjem", kazao nam je Jantolek.

image
Ivana Grgic/Cropix

Ne krije da mu je nagrada za najboljeg mladog chefa bila veliko i nadasve pozitivno iznenađenje, koje nosi i određenu odgovornost: "Znate, stvar je u tome što ja nikada nisam zadovoljan sam sa sobom, i vrlo sam kritičan kada je u pitanju moj rad".

"Čak i u SOLI, mislim da možemo biti još bolji, još inovativniji. Zahtjevna je to kuhinja, radi se o ogromnim količinama i velikim timovima, ali ja imam velike snove. Znam koliko mogu, i znam što želim", nastavio je mladi chef u usponu.

Dok žamor u Petom kupeu ne jenjava, pitamo ga o inspiraciji, budućim planovima... Sa žarom u očima govori nam kako ga zanimaju pamtljivi i nezaboravni okusi. Oni kojih ćete sjećati i nakon što napustite SOL, gdje Jantolek kuha.

"Inspiraciju tražim u svemu oko sebe, ali odvajam se od izvedenica tradicionalnih jela. Puno čitam, putujem... A evo, baš me sada čeka moja iduća postaja - Rim, gdje planiram obići dobar dio restorana", otkrio nam je Jantolek.

image
Tomislav Kristo/Cropix

"A koji je idući korak?", pitamo ga. "Frantzén u Stockholmu", odgovara kao iz topa te dodaje kako ga stažiranje u jednom od najboljih svjetskih restorana čeka već početkom iduće godine. "Frantzén objedinjuje sve ono što želim", objašnjava nam dok čestitke ne prestaju stizati, a baš svatko želio je pružiti ruku mladom chefu.

Kroz smijeh kaže kako se pritisak i on dobro nose, a pritisak u kuhinji, pogotovo kada težiš izvrsnosti, znat će oni iskusni - veliki je. Nagrada Dobre hrane "Andrej Barbieri", koju su poznati hrvatski chefovi - koje, napominje, iznimno cijeni - odlučili uručiti baš njemu, još mu je veći poticaj za napredak, koji ne sumnjamo da će ga odvesti na još uzbudljivih gastronomskih putovanja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Za kraj, prije nego što su ga oteli kolege, pitamo ga što bi poručio mladima koji se odlučuju krenuti njegovim stopama: "Pustite se Instagrama i gluposti, nadograđujte svoje znanje, ulažite u sebe i ono najvažnije - radite s onima koji su bolji od vas".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 10:46