Chris Marocco s portala Bon Appetit mjesecima je razvijao recept za najbolje kekse s čokoladom, najpoznatije kao chocolate chip cookies, da bi s čitateljima napokon podijelio tajnu savršeno hrskavih slatkih zalogaja. Kako piše na popularnom američkom portalu, kekse je pekao više od 30 puta, a ono što ih čini savršenima su upravo hrskavi rubovi, mekana sredina i činjenica da za pripremu nije potreban čak niti mikser.
Kako smo se i sami već nebrojeno puta uvjerili, a kako savjetuje i Chris Marocco, kada su u pitanju keksi, najbolja opcija je maslac koji je najprije dobro lagano kuhati kako bi poprimio smeđu boju i orašast miris. Također, Marocco navodi kako je važan detalj i dobra vanilija, a kao jedan od dražih dijelova recepta spominje i činjenicu da nakon pripreme ovih keksi nereda gotovo da i nema.
U nastavku u cijelosti prenosimo recept s portala Bon Appetit.
Za najbolje kekse s čokoladom trebat će vam:
200 g glatkog brašna
4 g soli
4 g sode bikarbone
169 g maslaca
200 g smeđeg šećera
50 g bijelog šećera
1 veliko jaje
2 veća žumanjak
2 žličice ekstrakta vanilije
170 g tamne čokolade (60-70% kakaa)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu. U srednjoj posudi polako zagrijavajte 113 grama maslaca, povremeno promiješajte. Nakon što se zapjeni, maslac će poprimiti smeđu boju, tada ga premjestite u veću posudu i pustite jednu minutu da se ohladi. Dodajte ostatak maslaca koji ste nasjeckali na manje komade. Pustite da se rastopi. Kada je sav maslac otopljen, dodajte smeđi i bijeli šećer i dobro promiješajte pjenjačom. Maslac i šećer trebaju se povezati i ne smijete imati grudice. Dodajte jaje i žumanjke. Miješajte oko 30 sekundi. Dodajte vaniliju. Sve zajedno dobro promiješajte pa dodajte suhe sastojke i umiješajte ih silikonskom špatulom. Dodajte čokoladu koju ste prethodno nasjeckali. Marocco kaže kako će tijesto biti mekano, ali jednom kada ga zagrabite i stavite na papir za pečenje, trebalo bi zadržati oblik. U slučaju da se tijesto raspada, vratite ga u zdjelu, kratko promiješajte i pustite da odmori 5 do 10 minuta pa ponovno oblikujte kuglice (najbolje je koristiti žlicu za sladoled). Od dobivene smjese napravite 16 kuglica i podijelite ih na papir za pečenje tako da između ostane razmak. Kekse pecite oko 8 do 10 minuta. Pustite da se ohlade i držite ih na sobnoj temperaturi.