DOBRA IDEJA

Matija Bogdan u Il Secondu: Zašto su gostovanja chefova prilika koju ne biste trebali propustiti

Ovo je nekoliko dobrih razloga zašto bi bilo dobro rezervirati mjesto na idućem ovakvom gostovanju

Prošlog četvrtka, 23. svibnja, u zagrebačkom restoranu Il Secondo gostovao je Matija Bogdan, jedan od naših najtalentiranijih i najperspektivnijih chefova. Bogdan je pripremao večeru od pet sljedova, a sva jela bila su uparena s vinima po odabiru Il Secondova sommeliera Danijela Đurđe.

image
Il Secondo Facebook

Gosti su tako u otprilike tri i pol sata, koliko je sama večera trajala, mogli isprobati pastrvu konfitiranu u ulju od citrusa s ikrom od pastrve, kremom od dimljene cikle i kremom od Oiselliere MonS sira uz Korakov Sauvignon Kamenice, zatim tartar od teletine s porilukom, Veli Jože sirom, maslinovim uljem, crnim maslinama i kvascem, jelo koje smo odmah proglasili hitom večeri i koje je bilo upareno s Kellerei Tramin Gewurztraminerom, a nakon toga na red su došle Jakobove kapice, sipa, sake, Beurre blanc umak, korabica i lješnjak. Odlično, svježe, a puterasto jelo, upareno je s Krauthakerovim Chardonnayem Rosenberg. Svojevrsni Bogdanov potpis, izvanredno ispečeni jelen, ovog puta s kupusom, kremom od krumpira i ružmarina poslužen je uz Crvik Vilin ples, a slojevit, moćan desert od stabljičastog celera, s mousseom od ulja naranče i mentom uparen je s Krauthakerovom graševinom, izborna berba prosušenih bobica.

image
Privatna arhiva

Bogdanovi tanjuri bili su čisti, svaka namirnica došla je do izražaja, okusi su bili moćni, ali dobro izbalansirani. I teksture u jelima su nas zabavile, a slijed jela bio je uzbudljiv i ostavio nam je dovoljno prostora za maštu i razmišljanje o tome što nas iduće čeka, ali i kakvo vino je Đurđa upario s Jakobovom kapicom, jelenom i celerom.

Sva jela bila su potpuno drugačija od onoga što Il Secondo inače nudi, restoran je bio gotovo do zadnjeg mjesta popunjen, publika je bila uglavnom mlađa, atmosfera opuštena i večera je na goste, među kojima su bili i Bogdanovi kolege chefovi, barem se nama tako činilo, ostavila baš dobar dojam.

image
Privatna arhiva

Ovo je ujedno bila prilika da se po cijeni od 90 eura po osobi isprobaju jela Matije Bogdana, koji je inače executive chef u Aminessovom 7 Seas restoranima, ali i da gosti provjere sviđa li im se uopće Bogdanov stil te razmisle o rezervaciji stola ovog ljeta na Krku ili na Korčuli, gdje se nalaze Aminessovi restorani.

image
Ustupljena fotografija

Po relativno pristupačnoj cijeni za večeru kakvu je u Il Secondu priredio Bogdan sa svojim timom, gosti su dobili uvid u rad mladog chefa koji je znanje stjecao u restoranima koji danas nose tri Michelinove zvjezdice, kao što je londonski The Ledbury, i čija se hrana trenutno, osim u sklopu ovakvih događaja, ne može isprobati baš nigdje u Zagrebu.

image
Ustupljena fotografija

Stoga, ako ste i propustili ovu večeru, svakako savjetujemo da popratite gostovanja ovog, ali i naših drugih chefova, kojih je u posljednje vrijeme zbilja puno, a iz kojih biste, čak samo kao gastro entuzijast i kućni kuhar amater, mogli mnogo naučiti. Isprobati jela kakva do sada možda još niste, dobiti novi pogled na pojedine namirnice i naučiti nešto više o kombinacijama koje su vam se ranije možda činile nespojivima. I tko zna, idući put provjereno dobrom večerom počastiti posebnu osobu u svom životu ili se kod kuće okušati u pripremi, primjerice, deserta s celerom.

Dobro je dodati i kako ovog lipnja u Njivicama na Krku spremaju čak dva događaja - Aminess Craft Beer & Burger Weekend i Aminess Wine & Gourmet Nights u 7 Seas restaurant & baru.

Aminess Wine & Gourmet Nights održavat će se 14. lipnja na terasi restorana 7 Seas, gdje će posjetitelji moći uživati u večeri u pet sljedova. Svoje kulinarske vještine pokazat će trojica renomiranih kuhara: David Skoko, Matija Pavlic i Matija Bogdan. Večera će biti popraćena vrhunskim vinima iz vinarija Tomaz iz Motovuna i Gospoja iz Vrbnika. Prva dva slijeda s jelovnika pripremat će David Skoko, treći slijed Matija Pavlic, a četvrti slijed i desert Matija Bogdan.

Aminess Craft Beer & Burger Weekendom održat će se od 21. do 23. lipnja u restoranu La Gradela. Ovaj događaj idealna je prilika za ljubitelje hrane i piva, jer nudit će se burgeri i probrano pivo domaćih pivovara. Na festivalu će sudjelovati pivovare Nova Runda, Primarius, Varonica, Bura Brew i Zmajska pivovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 07:46