Ovdje se dobro jede

Malo je mjesta kao što je ova šibenska konoba: Budi nostalgiju i hranom i konceptom

U ponudi imaju isključivo vina od autohtonih sorti malih šibenskih vinarija te craft piva koje rade u suradnji sa Šibenskom pivovarom

Kad pomislimo na Dalmaciju vjerojatno je i vama među prvim asocijacijama ugodna konoba koja budi emocije i priziva uspomene, a koja služi jela od namirnica koje su tog dana svježe stigle na lokalnu pijacu, ribarnicu ili kod njihova mesara. Danas je takvih mjesta doista malo. No zato doista veseli svaka preporuka koju čujemo. Jedna od njih je i šibenska konoba Nostalgija.

image
Valerio Baranović

Iako je 2011. prvo otvorena kao kafić i bar, trebalo je proći neko vrijeme da se njezin vlasnik Lorenzo Ujević, tada 19-godišnjak, odvaži ostvariti svoj san i otvori konobu. Posljednjih sedam godina on zajedno sa svojom obitelji, prije svega majkom i ocem, radi na očuvanju dalmatinske tradicije kroz pravu spizu i gostima služi upravo ono što smo naveli - domaće, autohtono i svježe. U sezoni, kada ne bi imala studentskih ili poslovnih obveza, priključivala se i Lorenzova sestra koja je dočekivala goste i upoznavala s konceptom restorana i ponudom te ih pratila do stola.

image

Terasa konobe Nostalgija

Valerio Baranović

Na lijepoj terasi koja može primiti do 30 ljudi, uz objekt smješten na adresi Ul. Biskupa Fosca 11, obitelj Ujević nudi jela po cijeni od 15 do 22 eura. No, nisu to ona jela na kakva smo već navikli u mnogim restoranima. Konoba Nostalgija uz tjedni meni, koji se mijenja ovisno o dostupnosti namirnica, ima i dnevni meni te kod njih, primjerice, možete pojesti jela koje ne nude u drugim lokalima, bilo u Šibeniku, bilo duž jadranske obale. Na njemu je šest toplih, jednako toliko hladnih jela i dva deserta, a dnevno u ponudi imaju i tri vege jela. Autentičnost je, slažu se mnogi, a vlasnik se itekako trudi - njihova najveća prednost.

image

Praline od pileće jetrice

Valerio Baranović
image
Valerio Baranović

Tako, primjerice, ovdje od hladnih jela možete kušati zanimljive praline od pileće jetrice spojenen s gorkim kakaom, ljubičastim lukom i krekerima ili, pak, od toplih jela jadranske kozice i tikvice pečene na crvenom luku u emulziji od domaćih naranči.

"Silno nam je stalo njegovati pojam konobe koji se polako gubi te se trudimo gostima približiti našu ideju i priču o emociji prenijeti kroz naša jela, koja su sva u našem aranžmanu", govori nam Lorenzo.

image
Valerio Baranović
image

Jadranske kozice i tikvice u emulziji od domaćih naranči

Valerio Baranović

Poznata je ova konoba i po izboru pića. Nude koktele s potpisom, kao što su Šorbet, Pelin Aperitivo, Menta Milk Wash ili Loza Smokva, u ponudi su isključivo vina od autohtonih sorti malih šibenskih vinarija te blonde ale, dark wheat ale, indian pale ale (ipa), lager koje su kreirali u suradnji sa Šibenskom pivovarom.

Odnese li vas put ovih ljetnih dana u Šibenik, znajte kako konoba Nostalgija radi od ponedjeljka do subote od 18 do 22 sata, a nedjeljom je zatvorena, ali i da rezervacije nisu moguće jer obitelj Ujević svakom gostu želi pružiti jednako dobro gastronomsko iskustvo. Možda su baš zbog toga od samih početaka visoko na listi šibenskih restorana po ocjenama gostiju na TripAdvisoru i Googleu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:30