KAKO NAS VIDE DRUGI

Lonely Planet izbacio vodič za Hrvatsku, neke od gastro tema su ljubav Hrvata prema rakiji, kavi, pekarama, peki i gregadi

Na svojim su društvenim mrežama objavili i nekoliko zabavnih videa snimljenih u Hrvatskoj

Lonely Planet izbacio je novi vodič za Hrvatsku i zvuči više nego zanimljivo. Ova popularna publikacija, naime, nedavno je na tržište izbacila knjigu u kojoj donose dobre preporuke za destinacije u Hrvatskoj, a među njima nalaze se i one gastronomske tematike.

U Lonely Planet ‘Croatia‘ vodiču tako se mogu pronaći preporuke za vinarije na Pelješcu i Plešivici, ali i osnovni gastronomski pojmovi za sve one željne lokalnih specijaliteta. Turisti na ovaj način mogu naučiti što je to peka, a što fiš paprikaš, kakvo su jelo štrukli i maneštra, od čega se radi brodet, a od čega buzara, gdje su popularni fuži i crni rižoto i koje je točno mjesto nastanka soparnika.

"Foodie kultura ovdje raste iz dana u dan, inspirirana je slow-food pokretom koji se fokusira na lokalne, svježe i sezonske namirnice i opušteno uživanje u hrani. Proizvodnja maslinova ulja i vina su također velika stvar u Hrvatskoj", piše u Lonely Planet vodiču za Hrvatsku.

Osim karakteristika, primjerice, slavonske ili istarske kuhinje, u vodiču su navedeni i značajni gastro i vinski festivali među kojima se, pomalo iznenađujuće, nalaze samo Wine Day, Festival žlahtine na Krku, Dani šparoga u Lovranu, Vinski maraton u Baranji te Tuna, Sushi, Wine festival u Zadru.

Također, kod istraživanja Hrvatske za vodič, ekipa iz Lonely Planeta posjetila je nekoliko gastro adresa. Među njima se našao i splitski restoran Artičok, gdje je Marin Radić, vlasnik lokala, objasnio dalmatinsku kuhinju, pripremio gregadu s modernim zaokretom te cijeli koncept Artičoka. Posjetili su i konobu Dubravu u Dubrovniku, gdje je Brigita Polanda objasnila što je i kako se radi prava peka.

Među istaknutim ugostiteljima i proizvođačima našla se i Lori Brnčić iz zagrebačkog Filteraja, koja je za Lonely Planet objasnila naviku ispijanja kave u Hrvatskoj. Filteraj je inače mali kafić u Vlaškoj ulici koji je, među ostalim, poznat i po dobroj kavi, veganskim opcijama i domaćem biljnom mlijeku.

Zanimljivo je spomenuti i kako su iz Lonely Planeta među proizvođačima maslinova ulja posebno istakli Brist iz Vodnjana, koji su na svojim društvenim mrežama podijelili i video napravljen upravo za ovu svrhu, a osim o ulju, u videu Lena Puhar O‘Grady iz Brista govori i o istarskoj maneštri.

Osim toga, Andrea Pisac, inače autorica kuharica ‘Croatian Classics‘ i ‘Croatian Deserts‘, objasnila je ljubav Hrvata prema pekarnicama i posebno bureku, a snimili su i cijeli jedan video posvećen rakiji.

Cijena Lonely Planet ‘Croatia‘ vodiča iznosi 21,50 eura, a naručiti se može i kao eBook po cijeni od 12,95 eura, dok kombinacija fizičke knjige i eBooka košta 28,50 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:14