SHOPPING PREPORUKA

Last minute šalabahter za kupovinu top vina koja super pašu uz slasne paštete, pečenja, baklave

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Koja vina odabrati? Što kuhati u nadolazećim blagdanima? Što kažete na vina koja su pomela konkurenciju i osvojila čak 7 zlata?

Jedan dan smo na društvenim mrežama vidjeli dobru foru, a opisuje tjedan između Božića i Nove godine: "dobrodošli u tjedan za koji niste sigurni zašto je počeo i što uopće morate raditi". Praznični ponedjeljak došao je kao melem za sve, a sad nam predstoji samo prezimiti u nekoj hibernaciji do proslave Nove godine. Ipak, ako pozivate društvo kod kuće ili nosite dobru butelju vina u goste koristit će vam vinski šalabahter uz recepte koji provjereno uspijevaju. Dobar dio recepata možete pripremiti unaprijed pa za vrijeme krčkanja ili odmaranja jela u frižideru vi možete napuniti kupku i nazdraviti svemu što ste preživjeli u godini koja je iza vas vinima koji su osvojila sedam zlatnih medalja.

Pjenušava uvertira: Blanc de Moi Festigia

Kakva god godina bila iza vas, s više ili manje uspjeha, činjenica je da ste u svoj spomenar sigurno pospremili niz nezaboravnih trenutaka. Preživljavanju još jedine godine itekako treba nazdraviti kao i dolasku nove godine i novih prilika. Blanc de Moi Festigia je pjenušavo vino karakteristične arome Malvazije Istarske i Pinota bijelog. Pojavljuju se note nezrelih bijelih bresaka, jabuka i limuna. Iako je vino svježe i mirisno, ono je lijepog zaokruženog tijela, odležavanjem na kvascima razvile su se arome koje podsjećaju na koricu brioša, svježe tijesto. Ovaj pjenušac je okusom elegantan, a perlanje uglađeno i fino. Ukratko - savršen početak večeri!

image
Ustupljena Fotografija/

Zicer koji možete pripremiti već danas: Šminkerska pašteta i Cabernet Sauvignon Festigia

Ovu šminkersku paštetu slobodno poslužite na početku večeri i napravite veće količine jer je fenomenalna. Nije najjednostavnija za pripremu i trebat će vam nekoliko sati vremena, ali zato ste mirni na staru godinu.

image
Ustupljena Fotografija/

Uz paštetu će se lijepo slagati Cabernet Sauvignon Festigia, crno suho vino duboke tamne rubinsko-crvene boje. Ovo vino miriše na božićne blagdane sa snažnom aromom začina poput klinčića, karamele, vanilije i tamne čokolade lijepo će se slagati s ovakvom konkretnom paštetom. U ustima punog tijela, izraženih zrelih slatkih tanina, ali sočnog i trajnog okusa.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Za paštetu:

200 g pačjih jetrica

200 g pilećih jetrica

100 ml bijelog vina (može i prošek)

50 ml konjaka

250 g luka

4 jaja

350-400 g maslaca

pola velike žlice soli

provansalski začini

100 g larda narezano na tanko

Za smokve:

20 lijepih suhih smokava

200 ml crno vina (cabernet sauvignon)

1-2 zvjezdasta anisa

klinčić

cimet

malo meda

malo vinskog octa

Smokve prokuhajte u vinu i začinima da postanu mekane, dodajte octa tek toliko da dobijete lijep balans slatkoće i kiselosti. Pripremite duguljasti kalup (keramički ili limeni), oko 30 cm dug i 10 cm širok i dubok te jednu veću posudu u kojoj će kalup biti u vodenoj kupelji. Obložite ga lardom ili ako ne želite taj “špekasti dodatak” samo masnim papirom. Vino, konjak i luk stavite u lončić da kipi i da se reducira, tako da luk ostane skoro na suhom. Jetrica dobro očistite od žilica i narežite na komadiće. Stavite ih u posudicu sa soli i provansalskim začinima pa zagrijte nad parom na 40-ak stupnjeva. Dodajte u posudu reducirano vino s lukom u jetrica, prebacite u blender i napravite jednoličnu smjesu, dodajte jaja i izmiksajte dok sve ne bude homogeno. Dodajte rastopljeni maslac i opet izmiksajte, a zatim sve protisnite kroz sitno cjedilo. Ulijte u kalup, dodajte ohlađene smokve, omotajte plastičnom folijom i stavite u veću posudu. Nalijte u nju toplu vodu tako da dođe do iznad polovice smjese u kalupu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 140°C na oko četrdeset minuta, dok se smjesa ne stisne i više nije tekuća. Izvadite iz vodene kupelji i ohladite, prvo na sobnu temperaturu, a zatim u hladnjaku preko noći. Izvadite iz kalupa i režite vrućim nožem.

As iz rukava koji se nudi samo najdražim ljudima: Chefovski kotlić i Castello Festigia​

Kuhanje u prirodi ili na balkonu uvijek je dobra ideja. Čak i ako nekim čudom južinu zamjeni polarna hladnoća, uvijek se možete dobro odjenuti, naložiti vatru i pristaviti kotlić pa onda s društvom lagano krčkati ručak. Priprema kotlića nije posebna nauka, treba nešto strpljenja, suhog drva, tronožac s kotlićem u koji ćete ubaciti sastojke. Kuhanje na vatri ima neki poseban, gotovo terapeutski učinak, a mi vam u nastavku donosimo detaljan recept.

image
Marko Miščević/

Uz to, savršeno će prijati jedno vrlo posebno vino, radi se o crnoj kupaži merlota i cabernet franca. Vino odiše istarskim duhom i terroirom te na najbolji način pokazuje sve karakteristike istarskih vrhunskih crnih vina: eleganciju, kompleksnost, mekoću i zrelost tanina, duboku i živu boju, svježinu posebne istarske umjerene mediteranske klime i toplinu istarske crvenice. Ako više vjerujete egzaktnim pokazateljima nego poetskim opisima, možete biti bez brige, Castello Festigia kontinuirano osvaja zlatne medalje na najprestižnijim svjetskim natjecanjima.

image
Ustupljena Fotografija/

Novogodišnji doček uz kotlić

2 kg vepra (meso za kotlić s više masnoće i kolagena. Idealni su vrat i lopatica

2 kg crvenog luka

500 g mrkve

1 glavica češnjaka

500 g celera

200 g pancete

100 g koncentrata od rajčice

70 ml dobrog crvenog vina

100 ml balzamičnog octa

sol i papar

lovor, timijan, klekove bobe, ružmarin

100 g svinjske masti

Meso vepra narežite na kockice, a sve povrće i pancetu na sitnije kockice. Na svinjskoj masti dobro karamelizirajte meso i pancetu, potom ih izvadite iz kotlića pa stavite pirjati luk. Kad se luk počne karamelizirati, dodajte preostalo povrće i sve skupa lagano pirjajte da se iz povrća izvuku šećeri. Dodajte koncentrat rajčice i začine po ukusu, vratite meso, zalijte vinom, octom i vodom, pa sve stavite na vatru da se krčka oko tri sata uz povremeno miješanje.

Klasični nedjeljni ručak: Pečenje i Merlot Festigia

Jedan od naših omiljenih recepata je pečena svinjska potrbušina s pestom od bučinih sjemenki. Nema egzaktnih normativa, ali je recept vrlo jednostavan. Uz takvo konkretno pečenje savršeno će se sljubiti Festigia Merlot. Merlot, kao sorta, osjetljiv je na vlažna proljeća i vlagu u vrijeme dozrijevanja, a upravo u istarskim vinogradima iz kojih dolazi grožđe dolazi do optimalnih parametara da vino ostvari puni potencijal. Kombinacija toplih dana i svježih noći, idealna je za nakupljanje šećera, uz zadržavanje dobre boje, svježine i voćnih aroma. Na velikom natjecanju Emozioni del Mondo, Merlot je proglašen najboljim hrvatskim vinom 2022. godine.

image
Ustupljena Fotografija/

A sad recept:

Komade buče, malo posolite i začinite maslinovim uljem pa zapecite u pećnici na 180°C 15-ak minuta. Svinjsku potrbušinu začinite mješavinom začina (sol, curry, kumin, korijandar i piment).

U međuvremenu na tavi istostirajte bučine sjemenke, te ih sa štapnim mikserom uz dodatak bučinog ulja izradite u pesto. Potrbušinu premažite pestom te položite komadiće pečene buče na pesto, pažljivo zarolajte pa uz pomoć kuharske špage zavežite meso u roladu. Roladu prvo zapecite sa svih strana na vrućoj tavi, da dobije zlatasto-smeđu koricu. Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Imamo još jedan: Carsko meso s crvenim zeljem na kruhu sa sjemenkama s umakom od senfa i meda

Trebat će vam:

1 kg carskog mesa

ribano crveno zelje

kruh

rikula

sol

prstohvat čilija

velika glavica luka

2 mrkve

peršin

200 ml bijelog vina

Za umak:

50 g senfa

2 žlice meda

1 žlica maslinova ulja

1 žlica jabučnog octa

papar

image
Besrislava Picek/

Priprema:

Carskom mesu jako oštrim nožem narežite kožu na kockice, a pritom pazite da ne zarežete meso, nego samo kožu. Začinite solju i na samom kraju po kožici utrljajte mljeveni čili. U veću posudu za pečenje na dno stavite očišćenu mrkvu, peršin i na pola prerezani luk. Na povrće stavite meso. Kožica mora biti okrenuta prema gore. Ulijte vino te dodajte vode da dođe do polovice mesa. Poklopite posudu i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pustite oko pola sata da se sastojci dobro zagriju. Smanjite temperaturu na 100 stupnjeva i pustite meso da se lagano peče oko sat i pol do dva. Maknite poklopac, temperaturu pećnice povisite na maksimum i naglo zapecite koricu dok ne postane reš. Meso izvadite i pustite da se ohladi. Dok se meso hladi, pripremite umak. U zdjelu stavite senf i med te promiješajte. Dodajte ulje, ocat i začine po želji, promiješajte i pustite sa strane. Zelje uz pomoć ribeža narežite na tanke rezance. Šnitu kruha sa sjemenkama obilno namažite umakom, dodajte ribano zelje, na šnite narezano carsko meso, rikolu i po vrhu dodajte još umaka.

Za desert: Baklava s bademima, spekulas keksima i narančom i Muškat ruža Festigia

Muškat Ruža je suho crno vino kojeg karakterizira atraktivna prozračna rubinsko-crvena boja, karakteristične sortne arome na ružin cvijet, crveno voće, okusom slatko, svježe i nježno, harmonično, u ustima ostavlja ugodan slatki okus.

Preporuka: Uživati lagano rashlađeno na 16-18°C. Ovaj muškat može biti i samostalni desert ili ga sljubiti uz ne odveć slatke deserte, malo voća ili svježi sir ali će se dobro snaći i uz ovu bogatu baklavu s bademima.

image
Ustupljena Fotografija/

(za kalup od 15 x 20 cm)

300 g tankih kora za pite
250 g rastopljenog maslaca ili margarina za vegansku varijantu
280 g mljevenih badema
50 g šećera
120 g mljevenih Speculaas keksa

Za sirup:

150 g šećera
2 dl vode
kora i sok 1 naranče

image

Jelena Markota

Jelena Markota/

Za nadjev pomiješate kekse, bademe i šećer u jednoličnu smjesu. Kore izrežite prema kalupu koji koristite te ga premažite rastopljenom masnoćom. Složite četiri kore jednu na drugu i svaku premažite s malo masnoće. Pospite koru tako da je cijela prekrivena tankim slojem nadjeva od mljevenih badema, šećera i mljevenih Speculaas keksa. Prekrijte s dvije kore premazane masnoćom. Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite. Na kraju prekrijte s četiri kore premazane masnoćom. Baklavu lagano pritisnite i stavite u hladnjak na 15 minuta tako da je lakše zarežete u uzorak po želji. U 2 dl vode otopite šećer pa dodajte oguljenu koru naranče. Prilikom guljenja pripazite i uklonite bijeli dio kore jer je gorak i može utjecati na okus sirupa. Ostatak iscijedite da dobijete sok te dodajte i njega. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Izvadite baklavu iz hladnjaka i narežite oštrim nožem. Pecite 15 minuta na 170 °C pa snizite temperaturu na 140 °C i pecite još 20 minuta. Još vruću pečenu baklavu prelijte toplim sirupom. Prije posluživanja ostavite baklavu da odstoji nekoliko sati da se sirup upije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Agrolagunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 15:40