Na nedavno održanom festivalu u Parmi, između 700 prijavljenih natjecatelja, Matteo Canton osvojio je visoko peto mjesto u kategoriji Pizza Classica, pa nam je, kada je stigao poziv na njegovo gostovanje na ovogodišnjem Pizza Festivalu Zagreb, pobjegao smiješak. Pogotovo jer smo doznali kako ćemo moći kušati njegovu pobjedničku pizzu.
Pizza "Master 2.0" koju je prezentirao na Svjetskom prvenstvu napravljena je od sourdough tijesta s pomno odabranim brašnima. Nadjev čine mozzarella fior di latte, coleslaw, pulled pork dimljen dimom od drveta jabuke, dimljena paprena panceta, bivolja burrata i perle od BBQ umaka.
Pored ove, nagrađene pizze, na Pizza Festivalu u Zagrebu, koji traje do 28. svibnja na zagrebačkom Trgu J. J. Strossmayera, Matteo je posjetiteljima ponudio i svoju signature verziju pizze in palla. E, takvo nešto svakako vrijedi probati. Njeno tijesto je deblje, na rubovima hrskavo, a iznutra savršeno rupičasto.
No, ono što je okusom zadivilo sve koji su je za našim stolom probali, bio je nadjev - mozzarella fior di latte, pelati, ragu od veprovine i friarielli. Međutim, oduševljenje je uslijedilo kada nam je Canton pripremio i treću pizzu, onu koju je nadjenuo mozzarellom fior di latte, raguom od veprovine i kaduljom. Jaka i aromatična, ovo je pizza koja će se svidjeti onima koji vole "izlet" u nove okuse.
Inače, Matteo Canton ima tek 30 godina i živi u mjestu Pramaggiore, nadomak Venezije, gdje s prijateljem iz djetinjstva i poslovnim partnerom Davideom Iacinom vodi pizzeriju "Scrocchia Master”. U pitoresknom mjestu Annone Veneto vlasnik je pizzerije "Master Pizza”, a drugu "Master Pizza” pizzeriju je otvorio nadomak Trevigiana.
U Parmi se natjecao među 700 pizza majstora iz 52 zemlje, a tijekom Svjetskog prvenstva održano je više od tisuću natjecateljskih nastupa u 12 kategorija. S ukupno 815 bodova zauzeo je peto mjesto te mu je nedostajalo osam bodova za podij.
"Potječem iz obitelji koja se bavi slastičarstvom i proizvodnjom sladoleda", kaže nam Matteo i dodaje: "Nakon što sam godinama stjecao iskustvo u brojnim pizzerijama, te sa željom da se i sam dokažem, otvorio sam 2017. godine svoju prvu take-out pizzeriju "Master Pizza". Svih ovih godina sam se trudio dati najbolje od sebe, uvijek dodatno usavršavajući tijesto i namirnice. Ove godine, dijelom iz zezancije, dijelom s ciljem stjecanja novog i drukčijeg iskustva, odlučio sam sudjelovati na Svjetskom prvenstvu pizze. Bilo je jako emotivno i veliko i predivno iznenađenje je za mene koji sam praktički autsajder, osvojiti peto mjesto u konkurenciji s brojnim afirmiranim profesionalcima iz branše."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....