LINIJA NOMA-ZAGREB

Kupili smo garum iz najboljeg restorana na svijetu. Da, skup je, ali taj okus je neponovljiv!

 Privatna Arhiva/
Kada je chef Rene Redzepi najavio novi proizvod koji će biti dostupan i u Hrvatskoj, znali smo da ga moramo isprobati

Kada su prije nekoliko mjeseci najavili svoj prvi proizvod u sklopu projekta Noma Projects, bilo je jasno kako će upravo taj, toliko dugo očekivani, garum biti veliki hit jednom kada izađe. Chef Rene Redzepi vjerojatno je i sam toga bio svjestan pa je tako okupio tim znalaca s kojima je istraživao i testirao i početkom ožujka napokon su u prodaju pustili čuveni garum.

Garum je fermentirani dodatak jelima koji se koristi već stoljećima, tradicionalno se radi od ribe, soli i aromatičnog bilja i zaslužan je za postizanje umamija. Nomin garum napravljen je od gljiva i u potpunosti je veganski, a u danskom se restoranu koristi u velikom broju veganskih i vegetarijanskih jela, napisali su na svojoj stranici. Kako su najavili na samom početku predstavljanja svog garuma, na njemu su u svom fermentacijskom laboratoriju radili posljednja dva desetljeća.

Točno prvog dana u ožujku Noma je u prodaju pustila svoj garum i, nakon što smo shvatili da dostavljaju i u Hrvatsku, odlučili smo i mi naručiti svoj primjerak. Bočicu od 250 mililitara s dostavom smo platili 340,65 kuna i na kućni prag stigla dobro upakirana u roku od tjedan dana.

Garum smo isprobali najprije na žlicu. Moćan, s bogatom aromom dima i gljiva, zaključili smo, bit će odličan dodatak jelima kao što su razni mesni i povrtni umaci, wok, jela na žlicu, rižota i tjestenine, punjenja za, primjerice, gyoze i različite dumplingse i uglavnom jela u koja bismo inače dodali miso pastu. Na stranicama Noma Projects, uz opis samog proizvoda, stoji i nekoliko jednostavnih prijedloga za ručak. Dobra ideja za jela s garumom tako mogu biti i veganski ramen, odrezak od halloumi sira, zatim omlet s gljivama, piletina s rižom iz jedne posude, tjestenina s gljivama pa čak i carbonara koju, vjerujemo, garum podiže na jednu sasvim novu razinu.

image
Privatna Arhiva/

Inspirirani receptom za gljive s garumom na koji smo naišli na Instagram profilu Nadine Redzepi, napravili smo jednostavnu tjesteninu sa šampinjonima, maslacem i garumom. Na malo maslinova ulja pirjali smo očišćene šampinjone, dodali češnjak i timijan, sol i papar, a zatim ubacili i kocku maslaca. Pustili da se sve poveže, dodali garum i pomiješali s al dente kuhanom tjesteninom i malo vode od kuhanja.

Na kraju smo zaključili kako uz Nomin garum u jelu gotovo da i nisu potrebni drugi začini te kako bismo, unatoč povećoj cijeni i skepticizmu ekipe oko nas, proizvod ovog tipa svakako naručili ponovno. Iako je garum rasprodan, iz Nome su najavili kako je ovo tek prvi u nizu proizvoda koji će biti dostupan za narudžbu pa tako jedva čekamo vidjeti što se to još kuha u kuhinji najboljeg restorana na svijetu.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:34