POKER CHEFOVA

Kuharska elita u Rovinju priredila večeru s naglaskom na sezonsko i lokalno, hit je bila slastica Maše Salopek i Ane Vitasović

U Cap Aureu, prestižnom restoranu Grand Park Hotela Rovinj, održana je večera pod nazivom "The Signature Dish: 4 of a Kind", na kojoj je svoj talent pokazala i mlada talentirana slastičarka

Gourmet spektakl pod zvjezdanim nebom Rovinja, kako smo jedinstvenu večeru u izvedbi četvorice velikih chefova najavili u aktualnom broju magazina Dobra hrana, nije moglo pokvariti ni jesensko nevrijeme. Uostalom, zna se dobro na kakve smo zvijezde mislili. U Cap Aureu, signature restoranu rovinjskog Grand Park Hotela, u utorak navečer okupili su se domaćin Jeffrey Vela, zatim Emanuele Scarello čiji restoran Agli Amici u Udinama ima dvije Michelinove zvjezdice, a ovaj rovinjski koji je otvorio u kolaboraciji s Maistrom još jednu, Danijel Đekić sa sinom Iljom, čiji je Monte prvi u Hrvatskoj dobio Michelinovu zvjezdicu, i Damir Pejčinović iz restorana Meneghetti Wine Hotel & Winery u Balama.

image
Maja Danica Pečanić/

Svatko je od njih na ovoj dobrotvornoj večeri, pod nazivom "The Signature Dish: 4 of a Kind", posjetiteljima ponudio svoj originalni tanjur, a svako je jelo bilo hommage Istri i njezinim lokalnim namirnicama, ponajprije morskim. Večera je bila rasprodana, a sav prihod išao je za nastavak školovanja mlade talentirane slastičarke Ane Vitasović, učenice Strukovne škole "Eugen Kumičić" u Rovinju, pobjednice Međužupanijskog natjecanja WorldSkills 2023. u kategoriji slastičarstva.

Osim mogućnosti daljnjeg usavršavanja, mladu Anu zapala je i čast da joj mentorica bude Maša Salopek, koja je 2021. proglašena najboljim pastry chefom na svijetu u izboru The Best Chef Awards. Njih dvije bile su zadužene za desert, a Maša je Ani ovaj put pomogla predstaviti njezinu pobjedničku princes krafnu u drukčijem, dekonstruiranom izdanju, sačuvavši sve okuse toga klasika i podigavši ga na novu razinu.

Osim Veraldina Rose Xtrian Brut pjenušca dobrodošlice, gosti su uz ostala jela uživali u vinima rovinjske vinarije Dobravac, koje je predstavila njihova enologinja Matea Jagar. I sve to uz strastveni fado u jedinstvenoj izvedbi Jelene Radan.

image
Maja Danica Pečanić/

KUHINJSKA BRIGADA

U otvorenoj kuhinji Cap Aurea te je večeri vladala prava gužva: osim nabrojenih teškaša bilo je tu i dosta juniora, asistenata i "malih od kuhinje" kojima je ovo bila prilika da zavire i u tanjure chefova s kojima inače ne surađuju. Cijela je ta kuhinjska brigada zajedno sa zvijezdama večeri minuciozno radila na tanjurima koji su izlazili pred goste.

Svako je jelo redom gostima predstavio chef koji ga je pripremio, pa je tako prvi tanjur, nazvan Cartolina dal mare (Razglednica s mora), predstavio Emanuele Scarello kojemu je asistirao chef Simone de Luca. Tema je bila motar, mesnata biljka koja raste na stjenovitoj morskoj obali, kojoj je Scarello na tanjuru pridodao i razne druge alge i "morske salate" u raznim formama uključujući i sorbetto, ali i kavijar od leće.

Vrlo dobar prvi tanjur bio je izrazito mineralan, zelenih morskih okusa i različitih tekstura - od hrskavih do kremastih. Uz to je jelo poslužena Dobravčeva Malvazija Sonata Riserva 2019 koja je nakon trodnevne maceracije šest mjeseci provela u kombinaciji malih i velikih hrastovih bačvi. Vrlo lijepo vino koje bi mnogi poslužili u drugom dijelu večere, no ovdje je odmah najavilo ozbiljnu uzlaznu liniju.

Danijel Đekić i njegov sin Ilja, koji ozbiljno kroči očevim stopama, poslužili su medaljon hlapa poširan u maslacu s butargom, s kremom od mrkve i hlapa, uz sasvim mladi grašak i ukiseljenu korabicu, a poseban naglasak tom je jelu dao vrhunski šafran. Uz to pila se opet Malvazija Sonata Riserva, ali ovaj put iz 2020. - još ozbiljnije vino, macerirano pet dana i odležalo u hrastu devet mjeseci.

image
Maja Danica Pečanić/

NAJBOLJE JELO

Chef Jeffrey Vela predstavio je dimljenog divljeg brancina pečenog na tavi, uz ballontine od rakovice i tartufa, patlidžan i tartlet od mladog krumpira. Iako su druga jela bila možda i vizualno atraktivnija, čisti i koncentrirani okusi Velin su tanjur učinili, barem za našim stolom, najboljim jelom večeri. Uz njega je poslužen Dobravčev Simminor 2018, još jedna malvazija, koja je nakon 20 dana maceracije u inoksu sedam mjeseci provelo u francuskim barrique i tonneau bačvama. Ovo veliko istarsko vino boje tamnog zlata, nefiltrirano, suho, punog tijela,i vrlo kompleksnih aroma i 15,5 posto alkohola izvrsno je pratilo Velino jelo, a nekima za našim stolom više se svidjelo i od Simfonije 2016 koju su nam već točili u čaše uoči četvrtog slijeda.

A taj je slijed pripremio Damir Pejčinović iz Meneghettija. Bio je to možda i vizualno najljepši tanjur večeri: glazirana hobotnica s koromačem, mladim krumpirom i hrskavcem od morskih algi. Još jedan zaslužen pljesak za chefa i njegov tim, ali i za Mateu Jagar, enologinju koja potpisuje i Simfoniju 2016, jantarno vino macerirano 30 dana i potom pune četiri godine odležano u starom hrastu, koje je kao i prethodni Simminor zahtijevalo dekantiranje prije posluživanja.

NOVO LICE DESERTA

A onda je, nakon što je Jelena Radan izvela i posljednji fado te večeri, kao šećer na kraju, Maša Salopek, 2021. proglašena najboljim pastry chefom na svijetu, gostima je predstavila mladu Anu Vitasović ispričavši priču o slastici koju su nam upravo posluživali.

Anina princes-krafna po maminom receptu, s kojom je pobijedila na međužupanijskom natjecanju, kroz njihovu se suradnju prilično promijenila, njih dvije zajedno dale su joj sasvim novi karakter koji je ipak sačuvao memoriju originala. Desert je pratio Dobravčev slatkiš, Allegro 2018, gusto i slatko vino od prosušenog žutog muškata, prava bomba aroma i okusa koji je trajao i trajao.

image
Maja Danica Pečanić/

Večera je završena uz gromoglasan pljesak svim chefovima i njihovom osoblju, a za kraj poslužen je izvrstan Espresso Martini Hug & Punch Coffee Co. iz Matulja.

The Signature Dish: 4 of a Kind i ove je godine kao i lani održan potkraj listopada kad na istarske restorane ipak popusti pritisak turističke sezone. S fokusom na lokalnu, održivu gastronomiju, ova večera u režiji Maistre i njezinih partnera, postaje važan datum rovinjske i istarske gastro scene.

Ana uz Mašu do slatkog iznenađenja večeri

Mlada Ana Vitasović iz Vodnjana, koja tek treba napuniti osamnaest godina, završila je slastičarstvo u Strukovnoj školi Eugena Kumičića u Rovinju. Kao pobjednica županijskog natjecanja slastičara dobila je priliku sudjelovati na Maistrinoj večeri "The Signature Dish: 4 of a Kind" gdje joj je mentorica bila naša poznata slastičarka Maša Salopek, koja je 2021. u izboru The Best Chef Awards proglašena najboljim pastry chefom na svijetu.

"Od malih nogu uživam u slasticama, uvijek sam mami pomagala kod pripreme, u mojoj su se obitelji uvijek radili domaći kolači. Zadana tema na tom natjecanju bilo je pareno tijesto, a tek su nam uoči samog natjecanja otkrili da trebamo napraviti princes-krafnu, najobičniju, klasičnu", kaže Ana Vitasović.

"Ponajviše okusom i konzistencijom kreme, a onda i tim tijestom osvojila sam prvo mjesto. Poslije sam na državnom natjecanju u Zagrebu osvojila treće mjesto. A kad su mi rekli da ću raditi s Mašom na ovoj večeri, bila sam u šoku, nisam mogla vjerovati. Kad sam je pitala kako bi, od jedan do pet, ocijenila ono što smo danas radile zajedno, rekla mi je: 4", smije se Maša Salopek.

"A kad sam je pitala zašto, rekla je da njezina paleta nije još naviknuta za neke ovakve stvari, da joj je sve to apstraktno."

A što ju je najviše zbunilo, pitamo Anu: dekonstrukcija,drukčiji pristup, neuobičajeni sastojci, slanost...?

"Najviše upravo to što smo u sve dodavale sol, nisam mogla vjerovati koliko sol podiže sve te okuse, nisam se s time baš susretala u obiteljskim receptima."

"Kao što ni ja nemam recept za krafnice", dodaje Maša Salopek.

"Kad sam pregledavala fotografije Aninih slastica kako bih je upoznala i shvatila što je zanima, bila sam prilično zapanjena. Ona radi nevjerojatne, kompleksne torte, kad bih ja dobila zadaću napraviti takvu, vjerojatno bih pala iz prve", komentira Maša Salopek.

"No, restoransko slastičarstvo nešto je posve drugo od kućnog, ili od ‘slastičarna‘ stila, tu vladaju posve druga pravila", zaključuje Maša Salopek.

Prihodi od ove večere pomoći će mladoj Ani Vitasović da se nastavi usavršavati i dodatno se obrazuje u slastičarstvu, za koje je već pokazala veliki talent.

image
Maja Danica Pečanić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:57