U poslovnoj zoni između nove Branimirove i uvijek prometne Vukovarske, u blizini zagrebačkog Autobusnog kolodvora smješten je mnogima dobro poznat Bistro Mostovi u kojem se možete počastiti tradicionalnim bosansko-hercegovačkim i hrvatskim jelima. Zbog jedinstvene lokacije među brojnim poslovnim zgradama na Radničkoj cesti u Mostovima se najveća gužva stvara upravo u vrijeme ručka, kad se poslovnjaci spuštaju po zasluženi gablec.
Najpopularnija jela su im teletina ispod peke, teleća koljenica i nezaobilazni roštilj, no posebno mjesto u srcu njihovih gostiju zauzimaju variva i druga jela na žlicu koja do 15 sati jednostavno nestanu. Dnevni gableci svaki su tjedan drukčiji, a dobro raspoložena kuharica Kata Mićanović uvijek se pobrine za to da su u ponudi jela od sezonskih namirnica. - Svaki dan imamo i nešto kuhano u ponudi, unatoč popularnosti brojnih pečenja - objasnila nam je Kata. Nisu ni pečenja loša, pogotovo kad se petkom na tanjuru nađe hobotnica ispod peke, ali tanjur ukusnog graha ili nekog drugog bogatog variva najbolje će nahraniti dušu i dati vam energiju da preživite ostatak radnog dana.
Kad je u punom sastavu, marljiva ekipa u ovom restoranu broji 15 ljudi, a njihov se dnevni obrok najčešće sastoji od usputnog tanjura dnevnog gableca. Kad smo ih posjetili na meniju je bila raskošna begova čorba, bosansko jelo koje je najbolje jesti uz domaći crni kruh sa žitaricama koji sami peku. Sva jela pripremaju od lokalnih namirnica iz brojnih OPG-ova, a posebnu pozornost posvećuju tradicijskim receptima koje žele očuvati od zaborava. Nakon užurbanog ručka, večeri u Mostovima najčešće obilježavaju proslave i veće grupe, a sam restoran prebacuje se na ponudu s jelovnika u kojima ćete sigurno uživati.
Begova čorba
250 g kokošjeg mesa 100 g mrkve 50 g peršinova korijena i lista 50 g korijena celera 50 g brašna 50 g maslaca 15 g bamije 1 žumanjak 50 g slatkog vrhnja sol, papar limunov sok |
Operite meso i kuhajte s korjenastim povrćem i začinima. Kada je kuhano, procijedite i odvojite od kostiju pa istrgajte na male komadiće duž niti mišića. Usitnite mrkvu, celer i peršin. U lonac stavite maslac, polako ga otopite i napravite svijetlu zapršku s brašnom, zatim zalijte juhom u kojoj se kuhalo kokošje meso i povrće. Kuhajte oko 15-ak minuta da se juha malo zgusne, ali da ostane bistra. Zatim procijedite i dodajte meso i povrće, sve zajedno prokuhajte pa maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Bamiju skuhajte s limunovim sokom i dodajte potom u lonac. Žumanjak i slatko vrhnje pomiješajte i polako ulijte u juhu. Na kraju dodajte još malo limunova soka i mljevenog papra.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....