Gdje se najbolje gabla? U malim kvartovskim restoranima oko kojih se ne diže velika prašina, ali iz čijih se kuhinja godinama širi miris prave domaće hrane. Takav je i restoran Kvatrić u zagrebačkoj Maksimirskoj 9, u koji smo navratili baš u vrijeme gableca. - Svakodnevno nudimo tri vrste gableca, i to od 30 do 35 kuna.
Naravno, prije glavnog jela služimo juhu koja je uključena u cijenu. Jedan dan je povrtna, pa mesna, pa gusta... ovisi kako složimo meni, a moram istaknuti da kiflice i kruh pečemo sami - rekao nam je Siniša Benko, voditelj restorana, pokazujući nam listu tjedne ponude gotovih jela, tako da uvijek dobrodošli novi gosti, i oni stalni, znaju što pojedini dan mogu očekivati. Mi smo došli kad se u kuhinji pod budnim okom chefice Marije Planinić krčkao svinjski paprikaš koji poslužuju sa širokim rezancima, kuhao se grah s kobasicama, a kuhari Mate Lupić i Tomislav Presečki pripremali su pileći odrezak s rizi-bizijem.
Vrijeme gableca je do 14.30, a potom se pripremaju a la carte jela za poslijepodnevne i večernje goste, koji mogu naručiti i jela s roštilja na drva, koji u vrtu peku cijelu zimu. Ekipa restorana sjela je i pojela svinjski paprikaš, gosti su počeli stizati, a atmosfera se zahuktavala jer su telefonski stizale narudžbe (dostavljaju gablece), pa makar bila riječ o samo jednom obroku.
Svinjski paprikaš
500 g svinjetine (od lopatice) 500 g luka 2 svježe crvene paprike 2-3 mrkve 1 manji ili ½ većeg celerovog korijena 4 češnja češnjaka 1-2 žlice slatke crvene mljevene paprike 100 ml bijelog vina sol, papar 350, 400 g temeljca nekoliko grančica peršina |
Svinjetinu izrežite na kockice. Nasjeckajte luk i papriku na kockice. Najprije na masnoći prepržite meso, maknite ga i tanjur pokrijte folijom. Na istoj masnoći pržite luk, potom dodajte papriku i nasjeckano korjenasto povrće te nasjeckani češnjak. Prelijte vinom, pustite da ispari alkohol, dodajte mljevenu papriku, posolite, popaprite, zalijte temeljcem i pustite da se krčka otprilike pola sata. Izvadite svinjetinu, a štapnim mikserom usitnite umak. Paprikaš posipajte sjeckanim per- šinom i poslužite uz tjesteninu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....