Worcestershire umak

Kućni kuhari ga obožavaju, a umak zbog kojeg se petlja jezik sada možete skuhati i kod kuće

 Deposit Photos/
Sjajan je dodatak jelima, a najkompliciraniji dio pripreme bit će izgovoriti naziv ovog umaka

Britanci ga obožavaju i obavezan je dodatak svakoj tamošnjoj smočnici, a diljem svijeta Worcestershire umak koriste uglavnom entuzijasti i amateri kuhari koji vole eksperimentirati s okusima. Izmislili su ga kemičari John Wheeley Lea i William Perrins u engleskom Worcesteru i prvi puta se na tržištu pojavio 1837. godine. Koristio se uglavnom kao dodatak različitom piću i hrani kao što su bloody mary koktel, cezar salata i odresci. Kompanija Lea&Perrins posluje i danas i jedan je od najpoznatijih proizvođača ovog popularnog umaka.

image
Shutterstock

Što je zapravo Worcestershire umak?

Worcestershire umak radi se od fermentirane baze koja sadrži inćune, a dodaju mu se i češnjak, mješavina začina, melasa te šećer. Osim što zbog naziva ovog umaka Hrvati (i ostatak svijeta) lome jezik, Worcestershire je, nažalost, u našim trgovinama još uvijek i teško nabaviti. Ipak, nedavno smo naišli na recept za kućnu pripremu pa ga tako napraviti možete i u vlastitoj kuhinji. Sve što će vam trebati bit će nekoliko uobičajenih sastojaka kao što su luk, đumbir, limun i koncentrat rajčice, a svakako se opskrbite i tamarindom i melasom. Pronaći ih možete u svim bolje opremljenim specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Za što se koristi?

Kako piše portal The Kitchn, Worcestershire umak možete koristiti u čitavom nizu jela. Od bolognese umaka koji će učiniti još bogatijim, preko zapečenog graha ili drugog povrća, kao dodatak pitama, pa sve do jednostavnih sendviča koji će upravo zahvaljujući ovom okusima bogatom dodatku postati daleko slasniji. Recept za umak pronašli smo na The Kitchnu, a kako kaže autorica, riječ je o brzom postupku koji ne uključuje fermentaciju, dok sam umak u hladnjaku može stajati mjesec dana.

image
Shutterstock

Recept u nastavku prenosimo u cijelosti.

Trebat će vam:

1 srednji luk

3 velika režnja češnjaka

1 komadić (2,5 cm) đumbira

1 manji limun

5 većih inćuna u ulju

1 žlica ulja u kojem su stajali inćuni

2 žlice koncentrata rajčice

295 ml jabučnog octa

177 ml vode

80 g grožđica

70 g šećera

85 g melase

80 g tamarind koncentrat

1 žlica soli (s celerom)

1 žličica mljevenog klinčica

¾ žlice svježe mljevenog papra

¾ curryja u prahu

¼ žličice kajenskog papra

Priprema:

Očistite i nasjeckajte luk, češnjak i đumbir. Naribajte limunovu koricu i ocijedite jednu žličicu soka. Nasjeckajte inćune. U dubljoj posudi dobro zagrijte žlicu ulja u kojem su stajali inćuni. Dodajte luk, češnjak i đumbir i kuhajte dok se sve ne karamelizira i omekša. Dodajte inćune i koncentrat rajčice. Pomiješajte i kuhajte jednu minutu. Dodajte ocat, vodu, grožđice, tamarind, sol od celera ili običnu sol, klinčić, papar, curry i kajenski papar. Kuhajte i pustite da se pojave mjehurići pa smanjite vatru na srednju. Dok se umak kuha neprestano ga miješajte, oko 15 minuta. Maknite s vatre, pa dodajte limunovu koricu i pomiješajte. Pustite da stoji 10-ak minuta, a zatim prebacite sve u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Umak procijedite i spremite u staklenku. Na kraju dodajte limunov sok i pomiješajte. Umak probajte i dodatno začinite po želji. Ako je umak previše rijedak, dodajte žlicu ili dvije vode pa ponovno promiješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 19:29