ah te krafne

Krafne radimo samo po ovom receptu! Kad smo lijeni, odlazimo ih kupiti na ova mjesta u Zagrebu

Što vam je potrebno da bi krafne ispale savršeno? Trikove je otkrila Slavica Šagolj, plus nekoliko mjesta gdje su doista ukusne

Dobre krafne nije jednostavno napraviti i baš zato smo im u novom broju magazina Dobra hrana posvetili veliki specijal, a na kioscima je 6. veljače. Dok čekamo novo izdanje, donosimo vam vrijedne savjete naše Slavice Šagolj kao i pouzdana mjesta gdje možete kupiti dobre krafne u Zagrebu.

Smatra se kako je krapfen, inačica dizanog tijesta najbliža krafni, a datira od 9. stoljeća. Prvi recepti se pojavljuju na njemačkom jeziku. Krafne se najčešće povezuju uz manifestaciju poklada, karnevalsko razdoblje. Budući da vam je potrebno dosta vremena za pripremu, znamo nekoliko pouzdanih adresa u Zagrebu za dobre krafne.

Broom 44

Dolac 8, 10000, Zagreb

Ovdje se kupuju najbolje krafne u gradu! Bogate kremom ili pekmezom, sočne, slasne i malo masne! Najbolje ih je pratiti na društvenim mrežama jer ih nema uvijek u ponudi!

Slastičarnica Jakšić

Ulica. kralja Zvonimira 30, 10000, Zagreb

Njihove krafne redovito su bile u samom vrhu na testiranjima Dobre hrane. Meke, slasne, aromatične i bogate pekmezom. Takve ih pamtimo!

Meet Mia

Vlaška ulica 43

Meet Mia danas otvara sezonu krafni. Ondje možete kušati krafne s pomalo neobičnim punjenjem poput pistacija. Nama su ondje bile uvijek vrlo ukusne.

Dobre krafne smo znali kupiti u slastičarnicama Amelie, pamtimo ih po velikodušnoj dozi pekmeza, ali nismo sigurni da su trenutno u prodaji. Često smo kupovali krafne i u slastičarnici Orijent. Uvijek su bile meke i aromatične, ali nekad i previše masne, ali svakako jedno od boljih mjesta za krafne.

Ako ste ipak krećete u vlastitu kulinarsku avanturu izrade krafni donosimo vam savjete naše suradnice Slavice Šagolj:

Da bi vaš trud polučio savršen rezultat, osigurajte si dosta vremena, strpljenja i dobro zagrijanu prostoriju. Poznato je da dizana tijesta ne vole hladna mjesta, pa čak ni propuh. Namirnice potrebne za pripremu obavezno moraju biti sobne temperature. Čak se sve češće može čuti kako domaćice prije početka pripreme tijesta brašno vrlo kratko stave u pećnicu na 20°C da se lagano zagrije.

Koristite samo žumanjke

Mlijeko zagrijte da bude mlako, u njega dodajte žličicu šećera i kvasac pa pustite da se zapjeni. Kod pripreme krafni ne koristite cijela jaja, samo žumanjke jer bjelanjci u ovom slučaju tijesto čine žilavim i prečvrstim. Bjelanjke pospremite u hladnjak za neku drugu slasticu, kao što su mnogima omiljene puslice.

U veću posudu dodajte brašno, sol, žumanjke, vanilin šećer, ulje, rastopljeni maslac te kuhačom zamijesite sastojke. Dodajte zapjenjeni kvasac te sve spojite u glatku smjesu. Dodajte limunovu koricu, rum i rakiju.

image
Neja Markicevic/

Alkohol se dodaje kako krafne ne bi upile višak masnoće.

Kad ste dobili fino glatko tijesto, posudu prekrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči volumen. Tijesto koje se dizalo dulje nego što treba ne garantira uspjeh slastice pa nemojte predugo čekati. Tijesto premijesite i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom za krafne ili čašom oblikujte krugove koje stavljate na drvenu podlogu. Oblikovane krafne prekrijte krpom te ostavite tijesto da se ponovno diže minimalno 15 minuta. Bitno je da se volumen ponovno udvostruči.

U novije vrijeme popularna je metoda da se formiraju kuglice čim se zamijesi tijesto te se tako izbjegne dodatno tretiranje tijesta miješanjem i valjanje valjkom. Oblikovane kuglice ostave se da se dižu, a svi mjehurići zraka koji su se stvorili u procesu dizanja tijesta doprinijet će da krafna bude prozračna i mekana.

image
Neja Markicevic/

Ne štedite na masnoći

Krafne možete peći u svinjskoj masti ili ulju. Posuda za pečenje mora biti duboka s puno masnoće, tako da krafne dok ih pržite ne dodiruju dno. Ulje nikako ne smije biti prevruće jer će krafne brzo izgorjeti i ostati sirove iznutra. Dobra metoda je da drvenu kuhaču uronite u zagrijanu masnoću i ako se oko nje počnu stvarati mjehurići, ulje je dovoljno zagrijano. Ako ih stavite u nezagrijano ulje, osim što će upiti višak masnoće, krafne se neće baš fino dignuti čemu u početku pečenja potpomaže toplina masnoće.

image
Marko Miščević/

Stavite po nekoliko krafni u posudu s uljem, ali tako da se ne dodiruju. Stavljajte u masnoću najprije gornju dignutu stranu krafni i obavezno posudu poklopite te pecite oko tri minute dok ne porumene. Potom ih okrenite i pecite do kraja, ali ovog puta bez poklopca. Tako ćete dobiti željenu bijelu crtu po sredini. Pečene krafne stavljajte na papirnati ručnik da upije višak masnoće. Tople krafne pustite da se malo ohlade i mlake ih napunite pekmezom od marelice ili šljiva. Ljubitelji drugih okusa mogu krafne obogatiti kremom od čokolade, vanilije, kremom na bazi kave, orašastih plodova ili voća. Obilno ih posipajte šećerom u prahu i bez imalo grižnje savjesti uživajte u ovim ukusnim slasticama.

Trebat će vam:

  • 500 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 20 g svježeg kvasa
  • 4 žumanjka
  • 350 ml mlijeka
  • 50 ml suncokretova ulja
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlica rakije (u recept je stavljena šljivovica)
  • korica 1 limuna ulje za prženje, od 500 do 700 ml
image
Marko Miscevic/

Priprema:

1. U malom lončiću zagrijte oko 150 ml mlijeka, pripazite da bude mlako, dodajte šećer i namrvljen kvas. Promiješajte i pustite da se kvas zapjeni. Dovoljno je da stoji oko 15 minuta. Ako se u tom periodu kvas ne zapjeni, zamijenite ga drugim.

2. U međuvremenu u veću posudu stavite brašno, sol, žumanjke, vanilin šećer, ulje i rastopljeni maslac te većom kuhačom lagano zamijesite sastojke. Dodajte zapjenjeni kvasac te sve dobro sjedinite. Dodajte naribanu koricu limuna, rum i rakiju. Sve dobro izmiješajte. Ako niste ljubitelj ručnog miješanja, sve to možete učiniti i mikserom sa spiralnim nastavcima.

3. Kada ste dobili fino glatko tijesto, posudu prekrijte krpom i ostavite minimalno sat vremena na toplom da se udvostruči volumen. Kada se tijesto dovoljno digne premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom za krafne ili običnom čašom oblikujte krugove koje stavljate na unaprijed pripremljen papir za pečenje da vam se tijesto ne lijepi. Oblikovane krafne prekrijte krpom te ostavite da se tijesto ponovno diže minimalno 20 minuta. Bitno je da se volumen udvostruči.

4. U dublju posudu ulijte ulje i stavite da se lagano grije. Uronite čistu drvenu kuhaču u ulje i ako se oko nje počnu stvarati mjehurići, ulje je dovoljno zagrijano. Stavite nekoliko krafni u lonac. Napomena, stavljajte u ulje prvo gornju dignutu stranu krafni, obavezno poklopite posudu te pecite dok ne porumene. Kad porumene, okrenite ih i pecite do kraja, ali bez poklopca. Tim načinom pečenja dobit ćete željenu bijelu crtu po sredini. Pečene krafne stavljate na papirnati ručnik da upije višak masnoće. Još mlake krafne posipajte šećerom u prahu.

SAVJET!

Ako nemate vremena, smjesu možete zamijesiti navečer pa prekrijte prozirnom folijom i krpom. Smjesa će se dignuti i mirovati, a drugi dan samo premijesite i nastavite dalje po receptu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 00:32