bez kompromisa

Košarkaš iz Drežnika Brezovičkog krenuo praviti zdrave kolače, dugo nismo probali tako dobre

Bruno Perić prije godinu dana pokrenuo proizvodnju slastica u kojima mogu uživati baš svi - nemaju glutena, laktoze ni dodanih šećera

Lica uspješnih sportaša u reklamama nisu neka novost, navikli smo i na to da svoj novac često upravo profesionalci ulažu u linije odjeće, nakita, a vole se okušati i u restoranskom poslu, no na košarkaša koji proizvodi zdrave kolače nikad nismo naišli. Upravo je Bruno Perić srušio sve predrasude i prije godinu dana odlučio se upustiti u proizvodnju slastica pogodnih za sve, čak i one s brojnim restrikcijama u prehrani. I iako se pri proizvodnji upravo takvih proizvoda često oduzima od okusa kako bi se dobilo na nutritivnim vrijednostima, Brunini Green Cakes potpuno su suprotno od svega što smo dosad isprobali pod pojmom “zdravi kolač”. Njegove su slastice lagane, pune intenzivnih okusa, a najbolje od svega - najčešće dolaze bez glutena, bez dodanih šećera i bez laktoze.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

”Profesionalno sam se bavio i još se uvijek bavim košarkom, a cijela ta ideja došla je kao posljedica mojeg zdravstvenog stanja. Imam tešku intoleranciju na laktozu i to me natjeralo da počnem razmišljati o tome koliko ljudi zapravo ima problem da ne mogu pronaći adekvatne zamjene za nešto u čemu su prije uživali ili jednostavno ne pronalaze ono što bi okusom nadoknadilo klasične torte i kolače. Tako sam došao na ovu ideju. I, eto, krenuli smo prije nešto više od godinu dana, a danas mi je cilj zainteresirati publiku i dati im mogućnost da probaju nešto zdravo i stvarno ukusno. Možda će to kratkoročno platiti više od kolača u klasičnoj slastičarnici, ali dugoročno je to sasvim druga priča i isplativo ulaganje u sebe”, ispričao nam je Bruno ubrzo nakon što smo pozvonili na vrata njegove male proizvodnje koja se nalazi tik do obiteljske kuće Perićevih u Drežniku Brezovičkom.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Green Cakes zasad čini tim od četvero stalno zaposlenih, no suradnika s kojima su u kontaktu tijekom cijelog mjeseca imaju više od 20. Bruno ističe da su u cijeli proces stvaranja slastica uključeni i liječnici, nutricionisti, ali i slastičari s velikim iskustvom i znanjem.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Među njima je i head chefica Maja Šimecki, mlada, talentirana slastičarka koja je iskustvo stjecala u domaćim i pariškim slastičarnicama i koju smo zatekli u proizvodnji Green Cakesa kako u ritmu žestoke glazbe priprema šarene kreme za popularne slastice.

“U posljednjih mjesec dana ovdje je ludnica. Imamo narudžbe za svakakve prigode, od rođendana i krštenja, preko otkrivanja spolova pa sve do toga da si ljudi međusobno šalju torte, zovu nas i mole da ne otkrijemo tko su. Evo, baš mi je kolegica jučer rekla kako je moguće da se rodila i nekakva ljubav među našim kupcima. Imali smo nedavno narudžbu jedne mame koja je rekla da je očajna jer njezino dijete ne može jesti baš ništa i molila nas za pomoć. Mi smo napravili tortu prema njezinim željama i dijete i mama su bili presretni. To vam je tako, svi mi radimo da zaradimo, ali kad čuješ takve priče, bude ti posebno drago što si se odlučio za ovakav put”, priča Bruno dok nas kroz proizvodnju vodi do prepunog skladišta.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Pogledom prolazimo po punim policama i uočavamo velika pakiranja indijskih oraščića, spiruline, brezina šećera, bezglutenskih brašna različitih vrsta... Posjećujete li često trgovine zdrave hrane, znat ćete kako su u pitanju prilično skupe namirnice. Potvrđuje nam to i Bruno. Kaže kako je proizvodnja mnogo skuplja od onoga što je u početku mogao zamisliti, no svaki put kad proba neki novi proizvod, oduševi se i shvati da u njegovoj kuhinji mjesta za kompromise jednostavno nema.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

”Iza svega ovoga stoji ponajprije puno posla, velika ulaganja i velika obaveza prema kupcima. Razumijem zato većinu ugostitelja kojima se ovim ne da baviti, nema tu malih promjena, treba se slijepo držati receptura jer i gram promjene može uzrokovati neuspješnu slasticu. I priznajem, od samog početka proizvodnje bio sam skeptičan prema nekim kombinacijama. Primjerice, torta od avokada i limete mi je baš zbog toga posebno draga. Volim avokado kao takav i očekivao sam da to neće biti neki posebni spektakl od okusa, čak sam predložio da se kombinira s čokoladom kako bi bilo jače, ali kada sam probao kombinaciju s limetom, ostao sam bez riječi. Sada mi je to jedan od favorita”, smije se Bruno.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Isti skeptičan stav imao je i njegov otac Ivan koji nam je onako u prolazu najprije dobacio kako obavezno moramo isprobati Mrkvicu i Ferrero, a potom u kratkom razgovoru otkrio kako je u početku Brunu odgovarao od ovog projekta, no kako i sam ima problema s gastritisom, na kraju su mu baš Brunini kolači pomogli da u slatkišima uživa više nego ikad.

”Mislim da sam ja bio najviše skeptičan od svih, ali i da je to zbog druge generacije i drugih običaja. No, brzo sam promijenio mišljenje. Ne zato što mi je on sin, nego zato što sam probao i stvarno se oduševio”, razdragano nam je rekao promatrajući nas s praga obiteljske kuće.

Čini se kako je efekt već nakon prvog zalogaja slastica Green Cakes kod svih isti, uvjerili smo se u to i sami, a kako i ne bi kada na jednoj slastici, otkrio nam je Bruno, rade i mjesec dana. Puno je detalja na koje valja obratiti pažnju, a i želje kupaca su različite. Baš zato, napominje, većina slastica rezultat je istraživanja i savjetovanja s onima koji na kraju u kolačima i uživaju.

”Sve što počinjemo raditi najprije provjerimo s našim kupcima i prilagodimo tako da u svakoj slastici mogu uživati baš svi. Kreme najčešće radimo na bazi indijskih oraščića, u podloge dodajemo orašaste plodove i pastu od datulja, pazimo na svaki detalj. Naši brownieji mogu biti pogodni čak i za one koji su na keto dijetama, izbacimo zobeno brašno, dodamo bademovo i imamo još zdraviji kolač. To mogu jesti čak i ljudi koji vole ići u teretanu i obično izbjegavaju takvu hranu. Tortu Mrkvicu radimo u čak tri varijante: običnu koja sadrži laktozu i gluten jer je radimo s krem sirom i pirovim brašnom, ali je još uvijek zdrava jer sadrži velike količine A vitamina, ne sadrži soju i svi sastojci su organski, a tu su i gluten free i vegan Mrkvica koje ne sadrže laktozu, dodane šećere, ni gluten”, objašnjava nam Bruno pa kroz smijeh dodaje: “Ne znam što bismo više mogli iščupati iz torte da bi bila bolja, a opet tako dobrog okusa”.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

A što dalje, pitamo ga, postoji li mogućnost da Green Cakes postanu još dostupniji zagrebačkoj publici.

”Slastičarnicu ne planiramo otvoriti, ali voljeli bismo imati svoj prostor u kojem bismo radili po narudžbi i držali slastice koje bi ljudi mogli naručiti putem različitih dostavnih servisa. Tu bi bila i vitrina iz koje bi kupci mogli izabrati kolač i ponijeti ga za van te mala trgovina u kojoj bi se mogle kupiti naše kreme i podloge koje uvijek radimo sami. U pregovorima smo i s raznim hotelima i restoranima. Iz priča s ugostiteljima jasno mi je da je potražnja za zdravijim slasticama sve veća i da idemo u dobrom smjeru. Osobno bih jednoga dana volio ovdje imati i istraživački centar. No, polako, vremena ima, tek mi je 27 godina, možda nemam velikog životnog iskustva, ali volju i želju sigurno imam i jedva čekam da vidim kako će Green Cakes i dalje rasti.”

Zdravi keksi s čokoladom

(količine prilagodite vlastitim potrebama)

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

• mješavina zobenog, bademova i brašna od slanutka (za bezglutensku varijantu) ili pirovo brašno (za klasičnu varijantu)

• kokosov šećer

• kokosovo ulje

• bademovo mlijeko

• vanilija

• soda bikarbona

• tapioka škrob

• čokolada

• sol

Kokosov šećer najprije miksajte nekoliko minuta s otopljenim kokosovim uljem i soli. Dodajte bademovo mlijeko i aromu vanilije te miksajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi. U mješavinu šećera, ulja i bademova mlijeka dodajte prosijano pirovo brašno ili mješavinu bezglutenskih vrsta brašna (zobeno, badem i slanutak) sa sodom bikarbonom pa kuhačom miješajte dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Čokoladu nasjeckajte na komadiće i umiješajte kuhačom u smjesu. Smjesu držite u hladnjaku na 4 stupnja minimalno sat vremena. Od smjese radite kuglice težine otprilike 45 grama i slažite ih u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Kekse pecite na 160 °C oko 13 minuta. Nakon pečenja bit će jako mekani, ali tijekom hlađenja će se stvrdnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 08:48