Kolači po receptima creskih nona

Slastičarka Margareta Debelić Radetić priprema autohtone i pomalo zaboravljene kolače i torte

Buculini, čifleti, kacotini, rozete, gromačice i škanjate neki su od tradicionalnih slastica otoka Cresa koje u svojoj slastičarnici mijesi i peče Margareta Debelić Radetić. Slastice Margareta obiteljski su obrt koji je s radom počeo 1996. godine kada je glavni slastičar bio Margaretin otac Željko, pekar po zanimanju.

U to vrijeme Margareta je završavala školu za slastičara i pridružila se obiteljskom poslu, a danas sama uz pomoćnu radnicu tijekom cijele godine priprema torte i kolače, od kojih njih sedamnaest nosi oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda.

Pomaže i njezin suprug Robert, koji je nekada radio u pekarnici pa mu mijesiti tijesto nije strano i ima za to mot, kaže Margareta. A u sezoni uskoči i tata Željko.

– Željeli smo ponuditi nešto izvorno, slastice koje se na našem otoku pripremaju generacijama, a koje mnogi ne poznaju. Nešto recepata je obiteljsko nasljeđe, a nešto su nam ustupile nonice koje su, kao i mi, željele podsjetiti domaće ljude na djetinjstvo i spasiti domaće proizvode od zaborava.

Svi kolači rade se sa domaćim namirnicama, bez dodavanja umjetnih aroma i bojila te konzervansa – priča Margareta. Dodaje da se od malena voljela motati po kuhinji, što joj je bilo draže od knjige, pa nije imala dvojbi oko izbora zanimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:42