PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Koje vino poslužiti uz ribu, a koje uz šunku u kruhu i janjetinu? Donosimo 4 dobre preporuke

 Shutterstock
Uskrsni favoriti su ružičasta i bijela vina iz prethodne berbe; žlahtina, kujundžuša, škrlet, silvanac zeleni, rizvanac i kraljevina

Doba oko Uskrsa je vrijeme kad velik broj bijelih i ružičastih vina iz prethodne berbe poprima svoj konačni oblik. Trenutak je to kad mlada, prošlogodišnja vina odišu mladenačkim mirisom, intenzivnije nego ikad poslije u njihovu životnom vijeku, a neka od njih su naročito primjerena trenutku i dobu godine. Primjerice, rosé ili ružičasta vina nekako naviše odgovaraju uskrsnom ugođaju, bojanju jaja, svježem mladom povrću iz vrta i prvom roštiljanju na otvorenom.

Ona su aromatična i osvježavajuća, najčešće laganija u tijelu i nižeg alkohola, s naglašenim voćnim aromama. Pokrivaju širok raspon jela, od raznih rižota i pašti preko ribljih jela, buzara sa školjkama, piletine i svinjetine s roštilja do nezaobilazne uskrsne šunke. Osim ružičastih vina, u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 01:09