Ono što Šibenčani znaju od prvoga dana, ovih je dana dobilo potvrdu s portala specijaliziranog za ocjenjivanje jela i delikatesa diljem svijeta. Prema njihovoj ocjeni, prenosi Šibenski, najbolja trgovina pršuta u Hrvatskoj je "Mijat", pršutoreznica Jakova Krnića na gornjoj etaži šibenske Pijace.
Šibenski kraj, oduvijek poznat po dobrim pršutima, s ovim priznanjem složnoj obitelji Krnić, sada se i "službeno" diči najboljim prodajnim mjestom slavne dalmatinske delicije.
"Čuj, da je mene pitalo ko je taj koji je najbolji, ja bi reka da smo mi! Tako normalno!", kroz smijeh kaže meštar Jakov našem kolegi Branimiru Periši. Ovaj nadaleko poznati kozer, šaljivčina pun vedroga duha, koji se širi na svakog tko uđe u njegov dućan ispunjen opojnim mirisima, taman je rezao jedan mirišljavi pršutić i na vrhu kurteline ponudio mu tanku feticu kakva već treba biti da se sve arome, s polaganim žvakanjem razlegnu nepcem.
"Eto vidiš! I sada reci, ko će drugi biti najbolji kad ja svakome nutkam na kušanje od raznih pršuta sve dok ne kaže da je zadovoljan. Oćeš masniji, oćeš krtiji, mlađi ili stariji pršut, sve to nudimo, a šta je najvažnije, to je i najbolja roba iz ovoga našega kraja", govori Jakov Periši, uz prešutno odobravanje kupaca koji čekaju na svoj red. I za to Jakov ima objašnjenje: tvrdi da mušteriji jedino može biti bolje čeka li što duže.
"Ispričamo mu koji događaj, bude zabavno, a i lipo miriše! I kako bi to bilo da čovik dođe i odma iđe ća, a nije te pošteno ni vidija!"
"Mijat" nije jedino butik pršuta, piše Periša, nego se tu može naći sve najbolje od delikatesa najprije iz županije a onda i malo dalje. Ima tu mišnoga sira iz Pakova Sela, odležanog miješanog paškog sira od kravljeg i ovčjeg mlijeka, konzerviranih maslina iz Skradina, slane ribe u teglama, maslinovih ulja i vrhunskih vina najboljih ovdašnjih vinara, dodaje Krnićev sin Miro. On je po potrebi i dostavljač njihovih delikatesnih paketa, u pravilu kombiniranih s kruhom koji okusom neodoljivo podsjeća na onaj pravi s komina, ispod peke, a za njih ga posebno peče jedan pekar.
"Na sve mislimo i prepoznali su nas! Ol‘ bi nam slali svoje najbolje proizvode da nismo dobri u prezentaciji? Tako Jakov, kojemu je specijalnost ručno rezanje pršuta, na kurtelinu. Tko zna koliko je on toga "izribao", kako bi za isti postupak kazali Drnišani!? Doduše, napominje, ima mušterija koje žele fete narizane na makinu, pa im udovoljimo. Ali, ruka je ipak ruka", veli.
Cijelu priču o najboljoj butigi za pršut u zemlji, pročitajte ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....