Kivi: prirodna vitaminska bomba

Kivi ne mora biti rezerviran samo za ljetne mjesece. Evo nekoliko zanimljivih recepata i za ove hladnije dane

Navikli smo ga jesti samo ljeti, a mnogi od nas nerijetko okreću glavu od njega. Kakva šteta, a riječ je o tako svestranu voću od kojeg možete napraviti kako slastice tako i slana jela. Inače dolazi s Novog Zelanda, ali je sve češće i stanovnik domaćih vrtova.

Želim najbolji kivi!

Kako biste izabrali najbolji, potražite onaj s glatkom korom bez ogrebotina i pjega. Ako volite nešto slađe voće, izaberite mekaniji primjerak.

Čuvanje

Vrlo dobro ga možete očuvati u hladnjaku i po nekoliko tjedana, ali oprez: ne smije se dodirivati s ostalim voćem. Za obrnuti proces, tj. kako bi kivi što brže sazrio, ostavite ga na sobnoj temperaturi u papirnatoj vrećici.

Priprema

Kivi kao namirnica dobro će osvježiti vaše kolače, poput ovog našeg cheesecakea ili vam dati energije u obliku napitka. Ako pak želite nešto ekstravagantniji ekstravagantniji obrok možete napraviti vrlo ukusan umak te ga poslužiti uz meso što će vam ovih dana posebno dobro doći ako imate viška novogodišnjeg pečenja. Naime, kivi sadrži enzim koji razbija strukturu proteina pa samim time ublažava snažnije začinjeno meso. Osim toga, prepun je vitamina C koji nam uvijek dobro dođe u ovim zimskim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 22:43