SVE ZA DOBRU SARMU

Kiseli kupus Anđelke Trdić opet je hit, pogledajte samo gužvu koja se stvorila na tržnici Dolac

 Marko Miscevic/Cropix
Kako nam je svojevremeno rekla gospođa Anđelka Trdić, na dobar dan u sezonu prodaje i do 300 kg kupusa

Novogodišnja sarma obavezan je dodatak svečanom stolu za mnoge Zagrepčane. Dokaz tome ovih dana su i redovi koji se stvaraju na tržnicama. Tako smo u današnjem obilasku zagrebačke tržnice Dolac naišli na prizor koji nas, unatoč tome što se iz godine u godinu ponavlja, svakog puta uspije iznenaditi. Naime, red za kiseli kupus gospođe Anđelke Trdić bio je toliko dugačak da mu sa stepenica nismo vidjeli kraj. Iako se na susjednim klupama također može kupiti dobar kupus, čini se, kupci ostaju vjerni gospođi Anđelki pa čak i ako to znači stajanje u redu po 30 i više minuta.

image
Privatna Arhiva/

Inače, Anđelka Trdić nadaleko je poznata po svom kupusu i na tržnici Dolac prodaje ga već 45 godina. Kada smo je prošle godine posjetili, ispričala nam je kako kod nje kupuje i po nekoliko generacija pojedinih obitelji, kako kupus prodaje od početka rujna pa sve do svibnja, a logično, najtraženiji je u prosincu. Tada joj u pomoć uskače i sin.

"Ovo je naš obiteljski posao, dugo godina kiseli kupus je prodavala moja majka, a onda sam posao preuzela ja. Proizvodimo isključivo varaždinsko zelje koje se, za razliku od ogulinskog, reže tanje, a tanji su i listovi. Imamo polje u blizini Varaždina i u Svetoj Klari gdje i živimo i proizvodimo u sklopu našeg OPG-a Trdić. Nakon mene, nadam se, s obiteljskim poslom nastavit će moj sin koji mi i inače priskoči u pomoć vikendima kada je navala veća. Znate, mi na dobar dan u sezoni prodamo 300 kila kiselog kupusa", rekla nam je gospođa Anđelka u kratkom razgovoru prošle godine.

image
Privatna Arhiva/

Otkrila nam je kako proizvodnja kiselog kupusa nije jednostavan posao te je najvažnije znati pravilan omjer kupusa i soli.

"U svoje zelje dodajem kukuruz, papar u zrnu i lovorov list. Mislim da kukuruz dodajem jedina i on je tu zbog boje. Isti recept koristim već godinama, ljudi to vole i prepoznaju."

image

kiseli kupus

Dodala je i kako smatra da je njezin kupus toliko tražen zbog svoje kvalitete, ali napomenula i kako je rad s ljudima nešto čemu poklanja puno pažnje.

"Osim kvalitete, ljudi gledaju i red i čistoću. Druga stvar je to da s ljudima treba znati raditi, ne smiješ biti drzak i bezobrazan, trebaš imati volju upoznati nove ljude, čuti što imaju reći, biti ljubazan", otkrila nam je gospođa Anđelka tajnu svog uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 17:27