Sve što trebate napraviti je odvojiti žumanjke od bjelanjaka i ''zakopati'' ih u brdo šećera i soli. Chefovi i gastro pisci su fascinirani ovom tehnikom pripreme žumanjaka, a već su ih prozvali ''boljima od parmezana'' ili ''najboljim ukrasom za vaša slana jela''.
Napravite usoljene žumanjke!
Trebat će vam:
700 g soli
700 g šećera
12 žumanjaka
Priprema:
Sol i šećer pomiješajte u posudi, polovicu prespite u plitki protvan za pečenje. Po smjesi poredajte žumanjke te ostatak mješavine soli i šećera pospite po žumanjcima. Prekrijte se prozirnom folijom i ohladite u hladnjaku oko tjedan dana. Žumanjke izvadite na rešetku koju ste prije prekrili kuhinjskom gazom te ih prekrijte još jednom gazom. Ostavite na mjesto s propuhom oko dva do tri tjedna. Kada su žumanjci usoljeni, ogulite im pažljivo nastalu koru te ih čuvajte u hladnjaku.
Ovako pripremljeni žumanjci u hladnjaku mogu stajati više od mjesec dana, a iznimno su svestrani. Možete ih koristiti tako da ih umiješate u tartar umak, carbonara tjesteninu za umami doživljaj, izmrvite preko bruschetta ili u kuhanim jelima. Također, ako žumanjke dodate u domaći hummus okus će biti puno bolji!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....