Kamenice nikada ne izlaze iz mode

redstavljamo vam otmjenu školjku. Pripremite ju na nekoliko načina ili uživajte s limunom. Kuha Christian Misirača, kuhar El Bulla.

Hrvatska spada u rijetke sredozemne zemlje gdje se uzgajaju kamenice, i to europske kamenice (Ostrea edulis), koje su gotovo u potpunosti nestale iz Europe. No, nažalost, kod nas je njihova potrošnja prilično mala. Chef Christian Misirača čudi se što se kod nas ova školjka slabo cijeni i što naš narod u kamenicama uživa najviše za vrijeme blagdana sv. Josipa, kao što se i riba, koje uistinu ima u izobilju, jede samo petkom, a zanemaruje se ostale dane u tjednu. Oni koji vole kamenice i ne smatraju ih pretjeranim luksuzom, ovu školjku najčešće slasno srču sirovu, pokapanu s malo limunova soka, no Christian predlaže i nekoliko drugačijih načina pripreme kamenica: sirove pokapane sokom limete ili limuna u kombinaciji s tabascom, zatim kamenice s želeom od bundeve, te pohane, servirane na podlozi od curry kreme ili vrhnju uz dodatak vlasca. No ni tu se ne mora stati, od njih se može pripremiti juha, mogu se zapeći s bešamelom, češnjakom, peršinom, blitvom i parmezanom, pa čak i s pancetom ili pršutom uz dodatak povrća…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 06:02