EVO DETALJA

Kako se rade štruklji, buhtlini i koruzni kruh? Mario Krog izdao je novu kuharicu s receptima zagorskih babica

Maria Kroga sreli smo na zagrebačkom Europskom trgu, gdje trenutno promovira svoje dvije kuharice

Nakon što je izdao svoju prvu kuharicu ‘Babičini recepti‘, a potom snimio i istoimeni serijal, koji se danas vrti na televizijskim programima poput Kitchen TV, Mario Krog, nekadašnji vlasnik mini mljekare Milk bar, ovih je dana predstavio i svoju drugu kuharicu – ‘Babičini recepti po Zagorju‘. I dok se u prvoj više bavi slanim jelima i recepte su mu, među ostalima, ustupili Tomislav Špiček i slastičari Petra Jelenić i Filip Matok, u drugoj kuharici fokus je više na slatkim jelima koja se tradicionalno pripremaju u Krapinsko-Zagorskoj županiji.

"Za novu knjigu čak 32 babice su sa mnom podijelile slane i slatke recepte, a ja sam to snimio u tv serijal i od toga napravio zbirku recepata. Sve sam recepte testirao i u svojoj kuhinji, sve dodatno provjerio i upisao ih u kuharicu", ispričao nam je Mario Krog, koji novu kuharicu ovih dana predstavlja na zagrebačkom Europskom trgu, tamo je kupiti možete još ove subote, 21. rujna, po cijeni od 25 eura.

Knjigu možete kupiti i putem službenog web shopa.

image
Privatna Arhiva/

U kuharici se nalazi oko 90 recepata, a 10 od njih osmislila je Krogova baka Đurđa. Tražite li tako recept za domaće salovnjake, jabučnu pitu, orehove kiflice, medenu pitu, digane štruklje, buhtline, breskvice, pitu od sira, zagorsku gibanicu, kuglif, palačinke u šatou ili, pak, koruzni kruh, kuhani svježi sir, tuheljsku strepu ili pogačice s vrhnjem, u ovoj kuharici sigurno ćete ih pronaći.

"Obišli smo baš cijelo Zagorje i mogu vam reći, s babicama se baš lijepo družiti. Zabavne su, imaju dovoljno vremena da vam sve prepričaju, ma super su. Inače, svi recepti su dostupni i na mom YouTube kanalu Babice produkcija", dodao je Krog, koji je za ovu knjigu sam pronalazio ljude, fotografirao i sve zapisivao.

image
Privatna Arhiva/

U kratkom razgovoru na štandu, na samom početku Europskog trga, gdje još ove subote možete i isprobati neke od slastica recepti za koje se nalaze u kuharici, ispričao nam je i kako je više nego zadovoljan prodajom svoje prve kuharice, koju je, kaže, već tri puta rasprodao i ponovno tiskao, a već se bacio i na planiranje za nove dvije knjige.

"Jedna će biti kuharica babice Ljubice, koju će pisati uz moju pomoć, a druga će biti ‘Babičini recepti po Varaždinu‘. To je projekt koji tek trebam realizirati, ali cilj je, zapravo, obići babice u Varaždinu i zapisati njihove recepte."

image
Privatna Arhiva/

Voljeli bismo dodati i kako smo ovog ljeta sasvim slučajno naletjeli na Krogov serijal ‘Babičini recepti‘ na ranije spomenutom Kitchen TV-u i ugodno se iznenadili pristupom tematici i detaljno razrađenim receptima za jela koje je gospođa u jednoj od emisija pripremala. Vjerujemo, stoga, da će Krogova ‘Babičini recepti po Zagorju‘ biti među prvim knjigama koju ćemo s police dohvatiti kada se poželimo dobrih starinskih, tradicionalnih i pravih domaćih slastica kakve se danas sve rjeđe viđaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:04