Godina s kojom smo se pozdravili mnogima će ostati u lijepom sjećanju, a razloga da je zapamti itekako je imao i ima Dražen Lesica, današnji vlasnik restorana Rivica u Njivicama na Krku. Naime, gospodin Lesica 2024. proveo je zajedno sa svojim timom i obitelji u slavljeničkom raspoloženju, jer je Rivica proslavila okrugli, veliki 90. rođendan. Ujedno, njegov je restoran, smješten tik uz rivu u Njivicama, malom otočkom mjestu na našem najvećem otoku, proglašen i najboljim tradicionalnim restoranom po izboru Dobre hrane, a u sklopu cijenjenog i hvaljenog izbora Dobri restorani 2024. o čemu možete čitati ovdje.
Stoga dvojbe oko toga kome će Dobra hrana poći u goste na kraju još jedne uspješne sezone - nije bilo. Iako prohladan, sunčan postsezonski dan uputili smo se već u jutarnjim satima na Krk. Na terasi u Rivici, jednom od najboljih ribljih restorana na Kvarneru, dočekali su nas vlasnik i dio njegovog tima. Uskoro će, odmah nam je naglasio, doći i svježi dnevni ulov. A to, kad ste na otoku i imate restoran tik do mora, znači da će brodica s ribom upravo izvađenom iz mora stati svega koji metar od vaše terase. I doista, nije trebalo dugo čekati. Iza lukobrana propisanom brzinom u svojoj brodici, zajedno s ocem koji mu je pravio društvo u ribanju (i ribarskom prigovaranju), stiže profesionalni ribar David Morožin iz Njivica. Osmijehom nam daje naslutiti dobar ulov, a u trenutku kad se privezao za rivu, prinosi nam bliže kašete sad već ne skrivajući ponos zbog uspješnog dana, a vjerojatno i zato što je ispunio želje svog vjernog kupca.
Snimatelj: Jure Cukar; Montaža: Tonći Laura
Kvarnerski škampi, krasni kokot i romb, oslići, plavice, raža... pogled nam bježi s jedne na drugu ribu. Zadovoljno se sad smješka i vlasnik restorana koji je taman na svoju terasu smjestio dva veća društva opovrgavajući teoriju da je otok zimi mrtav. Naravno, napominje Lesica, postoje periodi u prosincu i siječnju kad su zatvoreni, ali od dana lignji i bakalara, po kojima su nadaleko poznati - ovdje ne odustaju!
"Imamo goste koji zbog ručka u Rivici sjednu u automobil i odvezu se 200, 300 ili 400 kilometara u jednom smjeru. To nam je najveća nagrada i to nas najviše ispunjava", kaže Lesica.
DOJMOVE NAŠE RECENZIJE RESTORANA RIVICA MOŽETE ČITATI OVDJE.
A upravo su svježa jadranska riba i plodovi mora ono po čemu je Rivica stekla kultni status na sceni. Sve je započelo još davne 1934. godine kada su Draženovi nona Mare i nono Ivan odlučili, u tada malom ribarskom selu, otvoriti pansion i ugostiti elitne goste s područja negdašnje "k.u.k.", odnosno kaiserlich und königlich - Austro-Ugarske monarhije te im pružiti hedonističko iskustvo Kvarnera i otoka Krka. O tome svjedoči i ondašnja "Knjiga stranaca" u koju je nona krasopisom upisivala goste, pa tako doznajemo kako je prvi, 26. svibnja 1937., bio Čehoslovak Mandel K. Lev, zubotehničar rodom iz Praga.
No, ova uspješna obiteljska priča nastavlja se i s novom generacijom, pa tako nakon Mare i Ive, Rivicu nastavljaju graditi Draženovi roditelji - tata Ivica i mama Vera. Pažljivo osluškujući potrebe turista, njih dvoje dovode restoran Rivica sredinom i krajem prošlog stoljeća u vrh otočke, kvarnerske i hrvatske gastronomije... No, da vam ne bismo otkrili baš sve, najbolje je da pogledate video u kojem nam je današnji vlasnik opisao njihov put do vrha te otkrio pokoji recept...
Više živopisnih fotografija naše kolegice Berislave Picek za našeg posjeta najboljem krčkom restoranu - Rivica u Njivicama, gdje nas je ugostio njegov vlasnik i voditelj Dražen Lesica, pogledajte u nastavku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....