Simbol Kvarnera

Kako se mali obiteljski restoran na Krku uspio održati punih devet desetljeća

Tko god je posjetio Rivicu u Njivicama zna da se ovdje jedu sjajna riblja jela te da su usluga, ponuda, ali i izvedba uvijek barem za koplje viša nego u sličnim lokalima na otoku, ali i šire

Godina s kojom smo se pozdravili mnogima će ostati u lijepom sjećanju, a razloga da je zapamti itekako je imao i ima Dražen Lesica, današnji vlasnik restorana Rivica u Njivicama na Krku. Naime, gospodin Lesica 2024. proveo je zajedno sa svojim timom i obitelji u slavljeničkom raspoloženju, jer je Rivica proslavila okrugli, veliki 90. rođendan. Ujedno, njegov je restoran, smješten tik uz rivu u Njivicama, malom otočkom mjestu na našem najvećem otoku, proglašen i najboljim tradicionalnim restoranom po izboru Dobre hrane, a u sklopu cijenjenog i hvaljenog izbora Dobri restorani 2024. o čemu možete čitati ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Stoga dvojbe oko toga kome će Dobra hrana poći u goste na kraju još jedne uspješne sezone - nije bilo. Iako prohladan, sunčan postsezonski dan uputili smo se već u jutarnjim satima na Krk. Na terasi u Rivici, jednom od najboljih ribljih restorana na Kvarneru, dočekali su nas vlasnik i dio njegovog tima. Uskoro će, odmah nam je naglasio, doći i svježi dnevni ulov. A to, kad ste na otoku i imate restoran tik do mora, znači da će brodica s ribom upravo izvađenom iz mora stati svega koji metar od vaše terase. I doista, nije trebalo dugo čekati. Iza lukobrana propisanom brzinom u svojoj brodici, zajedno s ocem koji mu je pravio društvo u ribanju (i ribarskom prigovaranju), stiže profesionalni ribar David Morožin iz Njivica. Osmijehom nam daje naslutiti dobar ulov, a u trenutku kad se privezao za rivu, prinosi nam bliže kašete sad već ne skrivajući ponos zbog uspješnog dana, a vjerojatno i zato što je ispunio želje svog vjernog kupca.


Snimatelj: Jure Cukar; Montaža: Tonći Laura



Kvarnerski škampi, krasni kokot i romb, oslići, plavice, raža... pogled nam bježi s jedne na drugu ribu. Zadovoljno se sad smješka i vlasnik restorana koji je taman na svoju terasu smjestio dva veća društva opovrgavajući teoriju da je otok zimi mrtav. Naravno, napominje Lesica, postoje periodi u prosincu i siječnju kad su zatvoreni, ali od dana lignji i bakalara, po kojima su nadaleko poznati - ovdje ne odustaju!

"Imamo goste koji zbog ručka u Rivici sjednu u automobil i odvezu se 200, 300 ili 400 kilometara u jednom smjeru. To nam je najveća nagrada i to nas najviše ispunjava", kaže Lesica.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

DOJMOVE NAŠE RECENZIJE RESTORANA RIVICA MOŽETE ČITATI OVDJE.

A upravo su svježa jadranska riba i plodovi mora ono po čemu je Rivica stekla kultni status na sceni. Sve je započelo još davne 1934. godine kada su Draženovi nona Mare i nono Ivan odlučili, u tada malom ribarskom selu, otvoriti pansion i ugostiti elitne goste s područja negdašnje "k.u.k.", odnosno kaiserlich und königlich - Austro-Ugarske monarhije te im pružiti hedonističko iskustvo Kvarnera i otoka Krka. O tome svjedoči i ondašnja "Knjiga stranaca" u koju je nona krasopisom upisivala goste, pa tako doznajemo kako je prvi, 26. svibnja 1937., bio Čehoslovak Mandel K. Lev, zubotehničar rodom iz Praga.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

No, ova uspješna obiteljska priča nastavlja se i s novom generacijom, pa tako nakon Mare i Ive, Rivicu nastavljaju graditi Draženovi roditelji - tata Ivica i mama Vera. Pažljivo osluškujući potrebe turista, njih dvoje dovode restoran Rivica sredinom i krajem prošlog stoljeća u vrh otočke, kvarnerske i hrvatske gastronomije... No, da vam ne bismo otkrili baš sve, najbolje je da pogledate video u kojem nam je današnji vlasnik opisao njihov put do vrha te otkrio pokoji recept...

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Više živopisnih fotografija naše kolegice Berislave Picek za našeg posjeta najboljem krčkom restoranu - Rivica u Njivicama, gdje nas je ugostio njegov vlasnik i voditelj Dražen Lesica, pogledajte u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 15:08