OMILJENI KLASIK

Kako pravilno pripremiti artičoke s bobom i bižima saznali smo u poznatom zagrebačkom restoranu

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Jelo koje izaziva zazubice i nedoumice predstavlja, do najsitnijih detalja, Vesna Miletić, glavna kuharica zagrebačkog ResTača

U ovih par tjedana kad im je vrhunac sezone, artičoke i bob neodoljiv su par. Još kad im se pridoda mladi grašak... Iako u mediteranskom svijetu imaju kultni status, pogotovu u Italiji gdje ih ima više vrsta te za njih postoje brojni recepti, u nas prevladava jedna sorta, tzv. rimljanka, koja se puni nadjevom te kuha s mladim bobom kao fino jušno jelo.

Više je inačica tog jela, ali uglavnom se razlikuju u sastavu smjese za nadjev. No, kojem god se receptu priklonili, puno je tu nejasnoća - zapravo je malo onih koje već sama priprema mesnatih pupoljaka artičoka neće odbiti od toga da se i sami okušaju u kuhanju. To su ionako radile none, koje su imale vremena, i tek pokoja tradicionalno navudrena Dalmatinka novije generacije. Ali uglavnom se to jede u kućama, restoranima se kod takvih domaćih specijaliteta malo vjeruje. Uz časne iznimke.

U Zagrebu se već dugo zna - provjerena je adresa ResTač na Vrhovcu. Ondje Vesna Miletić, baš ovih tjedana, priprema senzacionalne artičoke s mladim bobom i bižima....

Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg koji je na kioscima 23. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 07:41