JEDVA ČEKAMO NOVO IZDANJE

Kako je šarmantan gastro market osvojio Zagrepčane: hrana je drugačija, a atmosfera opuštena čak i kad se čeka u redovima

Place Market jedno je od onih događanja na kojima se okuplja dobra ekipa, atmosfera je opuštena, a ponuda hrane uzbudljiva

Predblagdansko izdanje Place Marketa, koje je ovog petka održano na tržnici Dolac, još je jednom potvrdilo kako je upravo gastronomsko okupljanje ovakvog tipa Zagrebu nedostajalo. Kada smo se na plato najpopularnije zagrebačke tržnice popeli oko 20 sati, svi stolovi već su bili gotovo puni, za svakim štandom čekala se hrana, a atmosfera je i dalje bila opuštena, dobra i nimalo nervozna, kako to inače zna biti kada se na hranu mora čekati na hladnom zimskom zraku. Možda je do predblagdanskog raspoloženja, a možda i do toga da je upravo Place Market u svojim izdanjima posljednjih mjeseci publici dokazao kako je u pitanju mjesto gdje se na otvorenom druži uz drugačija, uzbudljivija jela i nudi možda i najbolji street food kada su u pitanju festivali ovog tipa.

VIŠE O PROJEKTU PLACE MARKET PROČITAJTE OVDJE

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Među štandovima chefova kao što su Mario Mihelj i Marin Rendić, zatim ekipa iz Sopala, Gastronomada, Beštije, Tača, bistroa Točkica, Beg‘s Plant Based i drugih, nismo naišli na niti jednu kobasicu u pecivu ili sličnu, već viđenu i očekivanu ponudu jela. Umjesto toga, nudio se bakalar na žlicu, istarska varijanta ramena, fish and chips, gulaš od hobotnice, kajzeršmarn, patka, kamenice, dan dan mlinci (umjesto rezanaca), tjestenina s pistacijom završena u kolutu Grana Padano sira, tople cimet rolice i štrukli. Šaroliko, zabavno i za svakog ponešto.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Ne smijemo zaboraviti niti jednako zanimljiva jela koja su se na Place Marketu pojavljivala kroz ljetna izdanja. Primjerice, azijski štrukli i azijski ajngemahtec ekipe iz SOI-a, paella koju je kuhao Mario Mihelj, tostones ekipe iz Areperije Maracay, sendvič sa srdelama Ivane Bekavac, fritule s janjetinom Christiana Misirače, španjolski tapasi ekipe iz La Centrala... Na svakom novom izdanju Place Marketa chefovi, restorani i slastičarnice podizali su ljestvicu, nudili nova, inovativna i ukusna jela, a publika se neprestano vraćala i tražila još.

image
Press/

Nije im smetalo što stolove dijele s drugim gostima, nisu im smetale cijene koje su danas jednake kao i na, primjerice, adventskim kućicama i nije im smetala gužva koja se oko njih kroz večer stvarala. Kuhari su rado popričali s gostima, gosti rado prihvaćali njihove sugestije, a zbog jela kao što su sendviči ekipe iz Gastronomada ili slatkih i slanih kombinacija iz Brooma 44 ciljano se vraćali. I baš zbog dobrog, toplog osjećaja koji Place Market ostavlja iza sebe i želje da se ponovno vratimo, vjerujemo kako mnogi, a i mi sami jedva čekamo ljeto i novo okupljanje na zagrebačkom Dolcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:47