ZA POD ZUB

Kad pri ruci nemam sastojke za brownie, radim ovaj sočan čokoladni kolač s jabukama bez jaja

 Lidija Lončarić/
Listajući kuharice naišla sam na recept Gaza Oakleyja i pretvorila ga u klasičan čokoladni kolač za krizne situacije

Prošlog sam vikenda za jedno gurmansko druženje dobila zadatak napraviti jelo s jabukom i inspiraciju, naravno, tražila listajući nekoliko novijih kuharica iz svoje kolekcije. Htjela sam napraviti nešto drugačije od klasične štrudle ili pite i za oko mi je zapeo brownie s jabukama Gaza Oakleyja, jednog od najpoznatijih autora veganskih kuharica na svijetu. Gaza volim, po njegovim sam receptima već kuhala i nije bilo baš nikakve dvojbe da će to biti slučaj i ovog puta.

image
Lidija Lončarić/

No, nakon što sam pročitala recept odmah sam odlučila koje ću stvari izmijeniti i na kraju napravila nekakvu svoju inačicu inspiriranu Gazovom. Umjesto margarina koristila sam maslac, smanjila sam količinu šećera, jabuke tek kratko pirjala, koristila kravlje mlijeko i dodala prašak za pecivo, a uz sve to poslužila sam i improviziranu karamelu od badema koju sam, kad je s tanjura nestao i zadnji komad kolača, završila na žlicu i jedva čekam novu priliku da je ponovim. Toliko je bila dobra! Ono zbog čega je ovaj čokoladni kolač drugačiji je i činjenica da vam ne trebaju jaja, pa je idealan za situacije kad u hladnjaku nemate previše namirnica, a baš vam se jede nešto fino i superčokoladno. Svi dobro znamo da takvi dani postoje, da ih je teško ignorirati i da je najbolja opcija samo se prepustiti. A sad znate i kako.

Čokoladni kolač s jabukama bez jaja

Trebat će vam:

  • 200 g crne čokolade
  • 5 žlica maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica maslaca za jabuke
  • 2 jabuke
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 170 g brašna
  • 150 g smeđeg šećera
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 žlica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta
  • 240 ml mlijeka
  • 1 šaka tostiranih bučinih sjemenki

Za umak:

  • 100 ml javorova sirupa
  • 100 ml kokosova mlijeka
  • 1 velika žlica maslaca od badema
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Najprije otopite čokoladu i pet žlica maslaca. Možete na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Zatim u posudu stavite žlicu maslaca i šećer i dodajte sitno sjeckane jabuke. Pustite da se sve otopi, napravi karamela, i njome dobro obložite jabuke. Ugasite i dodajte prstohvat soli. U većoj posudi pomiješajte brašno, smeđi šećer, kakao, prašak za pecivo, sol i cimet. Dodajte mlijeko, sjedinite i dodajte otopljenu čokoladu s maslacem. Sve zajedno stavite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Dok se pećnica zagrijava na 180 °C, u nju na pet minuta stavite bučine sjemenke. Kad su gotove, pospite ih po smjesi za kolač, a dodajte i karamelizirane jabuke. Pospite s malo krupne soli i pecite 30-ak minuta. Dok se kolač peče, napravite karamelu. U posudi s debljim dnom zagrijte javorov sirup, dodajte gusti dio kokosova mlijeka i kuhajte dok se ne pojave mjehurići. Maknite s vatre i umiješajte veliku žlicu bademova maslaca. Dodajte i malo vanilije. Vratite na vatru, sve dobro pomiješajte i dodajte sol. Kuhajte dvije minute, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Poslužite uz topli kolač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 21:30