Za vrijeme snimanja editorijala na temu kako napraviti fenomenalni kotlić Palfi nam je pripremio i hrvatsku izvedenicu španjolske tortilje, ali s preprženim jegerom. Kuhanje na vatri ima neki terapeutski učinak, a proces je dugotrajan. Za vrijeme krčkanja kotlića, Palfi nas je nahranio spomenutom tortiljom i to morate probati.
Recept je jednostavan, a jelo prilično zasitno i možda još važnije, stvara dobru podlogu za degustiranje vina što je obavezna radnja prilikom kuhanja u društvu. Mi smo imali tu sreću da je Tomislav Voštinić koji radi sjajan škrlet i ima doista iznimnu vinariju nedaleko od Ivanić Grada prepoznao ovu lijepu priču i odlučio se pridružiti kuharskoj bandi. Nalaze se svega 40 minuta od Zagreba pa se posjet vinariji pretvara u dobru ideju za vikend-izlet.
Što se tiče odabira jegera, redakcija Dobre hrane je prošle godine provela testiranje gdje se može kupiti najbolji jeger u Zagrebu pa vam možda olakša odabir. Voštinićev bazni škrlet ili njegov pjenušac dobro će vam pasati uz konkretnu tortilju s jegerom, a sve možete naručiti i preko njihovog webshopa da ne lutate internetskim bespućima.
A sad recept:
- 500 g crvenog krumpira
- 6 jaja
- 2 glavice ljubičastog luka
- 25 g svinjske masti
- suhi komorač, po ukusu
- 150 g jegera
- 50 g zrelog sira
- sol i papar
Krumpir skuhajte u kori, ogulite i narežite na ploške. Jeger narežite na kockice pa prepržite na svinjskoj masti. Dodajte luk i suhi komorač pa pustite na laganoj vatri da se sve skupa lijepo karamelizira (oko 15 minuta). Sve pripremljeno pustite da se ohladi. U posudi razbijte jaja, dodajte skuhani krumpir, luk, jeger, a povrh svega naribajte sir pa pomiješajte. Tavu dobro zagrijte i prethodno pripremljenu smjesu premjestite u tavu. Smanjite vatru i pecite kojih pet minuta da se ulovi korica, a onda prebacite u zagrijanu pećnicu (180 °C) na pet do deset minuta da se ispeče do kraja. Tako dobivenu tortilju preokrenite na tanjur.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....