DOBRA PREPORUKA

Istarska Pergola slavi 25 godina postojanja, a danas je jedan od najvažnijih istarskih restorana

 Fabricio Vežnaver Facebook/
Fabricio Vežnaver samostalno vodi restoran od 2010. godine, a danas se ondje odlazi uglavnom na riblje specijalitete iako služe i meso

Istarski restoran Pergola u svojim počecima nudio je klasična riblja jela tipična za vrijeme devedesetih godina. Ipak, 2010. Fabricio Vežnaver samostalno vodi kuhninju i kreće novim smjerom. Restoran je ambijentom ali i brojem elemenata na tanjuru minimalistički uređen. Fabricio Vežnaver vjeruje kako je ljepota upravo u jednostavnosti. Ovdje vrijedi probati njihove riblje specijalitete s naglaskom da je povrće koje služe iz njihova vrta. Jedno od njihovih najdojmljivijih jela bili su carpaccio od lista (kad mu je sezona) s prahom od maslinova ulja, zatim fregola sarda s vrganjima koja je bila pravi primjer comfort fooda, polusirovi škamp s kremom od jabuke i badema ili primjerice slane fritule s algama. Kad smo kod deserata, nikako ne smijemo zaboraviti divne prozračne macaronse za koje je Fabricijeva supruga Ljiljana (od milja Lili) prava majstorica

image
pergola restoran


Podjetimo kako je Fabricio Vežnaver otvorio tada klasičnu konobu s ocem Rikardom još 1996., da bi je 2010., uz veliku pomoć supruge, počeo pretvarati Pergolu u pravi mali hedonistički raj. Smješten je nedaleko Umaga u obližnjoj Zambratiji. Da mu se trud itekako isplatio, govori i činjenica da je Pergola jedan od prvih istarskih restorana koji je uvršten u Michelinov vodič te je jedan od članova europskog udruženja JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe). Svoju veličinu u gastronomskom svijetu Fabricio je još jednom potvrdio i 2019. godine kada mu je uručena Gault&Millau nagrada za chefa sutrašnjice.

Fabricio Vežnaver pokazao nam je kako očistiti školjke

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Dagnje po receptu chefa Fabricia Vežnavera

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 07:18