BISTE LI PROBALI?

Isprobali smo viralni kroasan koji je gotov u 20 minuta i još jednom se uvjerili da na društvenim mrežama zaista svašta prolazi

Nakon što smo testirali ovaj viralni hit, došlo nam je da pripremimo brašno i blok maslaca, pa za ‘kaznu‘ samima sebi, napravimo prave domaće kroasane

Svako malo na društvenim mrežama iskoči nam video recept koji se zatim ponavlja unedogled, jer je najčešće jelo koje autor priprema ‘nevjerojatno dobro‘ ili predstavlja ‘totalno otkriće‘. No istina je da su u pitanju često recepti koji su ‘otkrića‘ uglavnom onima koji ne provode previše vremena u kuhinji i nisu pretjerano spretni s kuhačom, pa tek povremeno testiraju baš te recepte i ostaju iznenađeni onime što sve pećnica ili friteza na vrući zrak zapravo, uz malo truda, mogu napraviti. I nemojte nas krivo shvatiti, ne kažemo da su baš svi takvi, jer neki od viralnih hitova posljednjih godina čak su se i nama svidjeli, poput primjerice, talijanske scarpaccie koju su prošle godine pripremali baš svi ili viralne ‘tortilje‘ od posnog sira i jaja oko koje se još uvijek vode žustre rasprave (je li to zbilja tortilja, palačinka ili možda samo obično pečeno jaje sa sirom?).

SPOILER ALERT! NOVI HIT NIJE NAM SE SVIDIO

No, nedavni viralni hit, odmah ćemo vam pokvariti iznenađenje, nije nam se pretjerano svidio.

Naime, posljednja dva tjedna na Instagramu i TikToku neprestano nam iskače ‘nevjerojatno dobar‘ kroasan od rižinog papira. Gotov je u 20-ak minuta, tako jednostavan, hrskav izvana, ma fantastičan, kažu korisnici društvenih mreža. Iako smo se ovom receptu najprije opirali, na kraju smo ipak posustali i odlučili ga testirati. Jer, dobro znamo da rižin papir u ovoj formi zapravo uopće nije loša ideja.

Neko vrijeme izrazito popularne bile su, primjerice, mini pite po receptu Edite Šimić s bloga Kuživancija, kojima smo i sami nedavno bili inspirirani i napravili veliki burek ili pitu, kako god vam je draže, sa sirom. Radili smo nebrojeno puta i različite rolice s povrćem ili dodatkom mljevene junetine u rižinom papiru, koje su uvijek ispadale odlično. No, ovakav kroasan još nismo isprobali.

S ozbirom na to da, dakle, već imamo neko iskustvo u kuhanju s rižinim papirom, prije nego što smo počeli s eksperimentom, znali smo ova namirnica, posebice kada dolazi u više slojeva, obradom izvana postaje hrskava, ali iznutra je pomalo gumenasta i isto smo to očekivali i od ‘kroasana‘. Nismo se prevarili. Zapravo, rekli bismo da je hrskava korica bila jedina pozitivna stvar ovog lažnog peciva. Jer ono što je bilo iznutra jedva se žvakalo kada je još bilo toplo, a kada se ohladilo, ‘kroasan‘ nismo ni pokušali probati.

image
Privatna Arhiva/

KAKO UOPĆE NAPRAVITI TAJ LAŽNI KROASAN?

Ako vas još nismo odgovorili od toga da isprobate ovaj hit s društvenih mreža, podijelit ćemo s vama recept pa se oni najhrabriji u pripremi mogu okušati i sami. Tko zna, možda se vama baš svidi.

Mi smo, dakle, lažne kroasane od rižinog papira napravili tako da smo pomiješali jedno jaje, otprilike pola šalice zobenog mlijeka (može i obično kravlje, naravno), dodali smo pola žličice praška za pecivo, jednu žlicu smeđeg šećera i malo vanilije. Zatim smo otopili žlicu maslaca i dodali je u mješavinu. Tu smjesu prebacili smo u veći tanjur i u nju umakali okrugle rižine listove. Za jedan ‘kroasan‘ trebat će vam tri lista. Slažite ih jedan na drugi pa ih narežite na tri dijela i jedan dio stavite na onaj srednji, a treći dio stavite okomito na prva dva, na vrh. Zarolajte tako da dobijete oblik kroasana, stavite na papir za pečenje i pecite oko 30 minuta na 180 do 200 stupnjeva u pećnici ili 10 minuta na 200 stupnjeva u fritezi na vrući zrak. Mi smo od ove količine dobili dva ‘kroasana‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:24