VEČERA NA OTVORENOM

Ispred njihovog štanda na Dolcu svakog petka stvaraju se dugački redovi, evo i zašto

Panuozzo sengule koje radi ekipa iz Gastromada totalni su hit na zagrebačkom izdanju Place Marketa

Nakon što smo nekoliko puta prošlog i ovog ljeta obišli mnogima omiljeni zagrebački gastro festival Place Market, koji se održava na tržnici Dolac svakog sunčanog proljetnog i ljetnog petka, uvjerili smo se kako je štand Gastronomada uvjerljivo najpopularniji.

Kod ove ekipe vrijednih gastro profesionalaca, koji inače održavaju kulinarske radionice za amatere i profesionalce u svojoj kuhinji u Jurišićevoj ulici, svakog petka nakon što kumice s klupa pokupe svoje voće, povrće i paketiće grincajga, posjetitelji Place Marketa žure po bogate panuozzo sengule. Možda je tajna u iznenađenju, jer Gastronomadi svakog petka nude drugačije kombinacije, možda u izdašnoj porciji, možda u dobroj energiji iskusnih majstora s druge strane štanda, a možda u slasti kojom pune svoje sendviče i o kojoj zatim ekipe za stolovina na Dolcu rado raspravljaju još dugo nakon što završe s uživanjem u svojim sengulama.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Sengule s porchettom ili talijanskim polpetama u šalši, curry piletinom, gulašem ili nešto laganijom oradom na savur, uglavnom su opcije koje Gastronomadi rotiraju u svojoj ponudi. Cijene zbilja velikih, zasitnih sendviča uglavnom se kreću oko 13 eura, a nude i opciju narudžbe pola sendviča koji zatim, logično, nude po upola manjoj cijeni.

Svakako je dobro spomenuti kako posebnu pažnju posvećuju pripremi tijesta i nadjeva, u što smo se svojevremeno i sami uvjerili, a sendviče zatim završavaju u pizza pećima. U ruke posjetitelja Place Marketa tako stižu još topli, hrskavi i trenutno izazivaju zazubice, pa nije ni čudo što se mnogi na njihov štand odluče vratiti.

Osim sengula, Gastronomadi na svom štandu nude i domaću kombuchu, o kojoj su nam svojevremeno pričali. Sve o tome možete pročitati ovdje i ovdje.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

"Tijesto koje koristimo nije klasično napoletansko. Recepturu smo razvili sami i to je tijesto koje se ne smije previše mijesiti da ne bi postalo previše žilavo, a nakon što ga četiri puta u jednakom razmaku mijesimo, buliramo ga i stavljamo na dizanje najmanje 24 sata. Morali smo jako paziti kod stvaranja tijesta za naše panuozzo sengule jer se, zapravo, peče dvaput, jednom samostalno, a drugi put s nadjevom, i nismo htjeli da postane gnjecavo ili pretvrdo i da se raspadne, nego da se lako jede. Puno je tu posla samo oko tijesta, a onda su tu još i nadjevi koje smo u nekoliko navrata testirali da bismo vidjeli kako se ponašaju nakon određenog vremena", rekli su nam iz Gastronomada kada su tek krenuli s prodajom svojih panuozzo sendviča putem dostavnih servisa.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Tada, prije tek nešto više od godinu dana, vjerojatno nisu mogli niti zamisliti da će, osim među ekipom koja njihove sengule rado naručuje za gablec i različita slavlja, postati takav hit i na jednom od najboljih gastro festivala, ne samo u Zagrebu, već i u cijeloj zemlji. Pa, nađete li se ovog petka u večernjim satima u blizini Dolca i imate koju minutu više za stajanje u redu, svakako preporučujemo da svratite do njihovog štanda. Što god odabrali, vjerujemo, nećete pogriješiti.

Panuozzo je najlakše opisati kao pizza sendvič koji se u pizzerijama uglavnom radi od istog tijesta od kojeg se radi pizza, puni se nadjevima po želji, koji mogu uključivati jednostavne dodatke poput pirjanih gljiva, pancete, mozzarelle, salsiccia kobasice i rapina, do složenijih kuhanih jela kao što su, primjerice, piletina u umaku ili slasno pečenje. Ono što ga čini posebnim jest tijesto koje je hrskavo izvana, a lagano i prozračno iznutra te činjenica da je zamišljen da se jede s nogu.

Bogatiji je od pizze, jednostavniji za uživanje i, bez obzira na to koje punjenje odabrali, možete biti sigurni da će vas zasititi.

Panuozzo sengule kakve rade Gastronomadi su, pak, inspirirane klasičnim panuozzo sendvičem, ali su zbog bogatog punjenja zapravo pravi obrok upakiran u tijesto koje su, kako su i sami napomenuli, osmislili upravo za ovu namjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 09:50