Uz Richarda Gruicu, osnivača i voditelja te jednog od glavnih kuhara Gypsy Tablea, koji je rođen na Jamajci i čija je specijalnost upravo karipska/fusion kuhinja, svoju viziju karipskih okusa na gypsy stol su stavili i Cindy Hutson iz Miamija, jedna od ponajboljih svjetskih chefica karipske kuhinje te Joel Serra, jedan od najznačajnijih influencera na svjetskoj gastro-sceni, osnivač projekta Papa Serra Culinary Adventures u sklopu kojih godinama kreira originalna gastro-iskustva po Barceloni, ali i diljem svijeta; otvara razne klubove za večeranje, surađuje na spektakularnim pop-up dining turama i vodi uzbudljive gurmanske pustolovine.
Joel je rođen na Novom Zelandu, osam je godina proveo radeći kao ekonomist u Melbourneu, sudjelovao je u poznatom kulinarskom showu Masterchef Australia da bi na poslijetku sve zamijenio kuhanjem i, između ostalog, izdao kuharicu Papalosophy. Postavili smo Joelu par par pitanja o tome kako je postao jedan od vodećih gastro-stručnjaka, koji su mu planovi za budućnost te je li ikada prije posjetio Dubrovnik.
Donijeli ste odluku zamijeniti ''odijelo i kravatu'' kuharskim nožem. Kako to?
''Hrana je za mene uvijek predstavljala ljubav i kreativnost, a ne brojevi. Želio sam biti onaj koji će stvarati tu magiju, a i chefovi danas su nove rock zvijezde, a taj životni stil me uvijek privlačio.''
Kojom filozofijom se vodite u kuhinji?
''Ne upotrebljavam trikove u kuhinji - svježi, sezonski i autentični okusi u uzbudljivim kombinacijama su ono što mi je najvažnije. Vjerujem da bit hrane nije u onome što skuhate već u onome što kod drugih natjerate da u njoj okuse. Iskustvo je sve i zato su chefovi vrhunski umjetnici.''
Što je VizEat.com i kako ste se uključili u cijeli koncept organiziranja gastro iskustava za ''foodije'' diljem svijeta?
''VizEat.com je najveća online zajednica gastro-iskustava na svijetu. Brojimo preko 22 000 domaćina diljem svijeta koji kreiraju gastro-iskustva u svojim domovima - od večera na krovovima, satova kuhanja, kušanja vina... Zatim zaljubljenici u hranu i putovanja odabiru autentična iskustva koja se na VizEat.com nude kako bi zaista okusili gradove koje posjećuju na svojim putovanjima.''
Sudjelovali ste u popularnom showu Masterchef Australia. Kako biste opisali to iskustvo?
''Pa, to je reality TV! To je definitivno nešto što nikada neću zaboraviti - naučio sam puno, upoznao neke zanimljive ljude i shvatio da ću, prije nego se ponovno pojavim na TV-u, morati upisati satove glume.''
Objasnite nam što je ''Papa Serra Culinary Adventures''!
''Kad sam se iz Australije preselio u Barcelonu, imao sam plan raditi za Ujedinjene Narode. Stoga sam magistrirao Izbjegličko pravo, ali sam ubrzo nakon diplome shvatio da je moje srce pripadalo hrani te sam odlučio organizirati prava gastro-iskustva - privatne večere, avanture prikupljanja hrane, gurmanska kušanja, piknici na plaži... Zatim sam počeo pisati puno više o hrani, trendovima te raditi na brojnim projektima, unutar i izvan kuhinje.''
Koliko je teško izdati kuharicu i jeste li zadovoljni finalnom verzijom Papalosophyja?
''Vrlo teško, ali vrijedi. Zaboravite sve frustracije kada vidite da vaš san postaje stvarnost pretočen u slike, riječi, cjelokupan dojam. Radio sam na svakom aspektu knjige - pisao sam recepte, osobne natuknice koje se uz svaki nalaze, birao fotografije, sudjelovao u razvoju dizajna, procesu tiskanja i, na posljetku, u marketingu. Kuharicu možete naručiti na Amazonu!''
Je li ovo prvi put da sudjelujete na Gypsy Tableu i kakva su općenito Vaša stajališta kada je u pitanju karipska/fusion kuhinja?
''Oduševljen sam što sam uključen - to je nevjerojatan koncept i s odličnim ciljem. Prilika da sam mogao dijeliti svoja iskustva s ostalim kreativnim chefovima je bila nevjerojatna. Rođen sam u Novom Zelandu, odrastao sam u Australiji, živio u Londonu, New Yorku i Barceloni, a djedovi i bake su mi iz Švicarske, Španjolske i Novog Zelanda - tako da mi fusion kuhinja nikako nije strana.''
Što ste kuhali na Gypsy Tableu?
''Klasične španjolske okuse u kombinaciji s fantastičnim hrvatskim proizvodima - grillane sardine, Romanesco umak i andaluzijske mrkve.''
Jeste li ikada bili u Dubrovniku?
''Ovo je prvi put da sam u Dubrovniku i već sam kušao vaše odlične sireve, vino, morske plodove i kandiranu naranču. Veselim se posjetu Mljetu, Starom gradu i skakanju sa stjena u Buza Baru. Dubrovnik je na popisu gradova koje želim posjetiti već duže vrijeme i nakon par dana sam shvatio da će postati mjesto koje ću voljeti posjećivati uvijek i iznova! Živjeli!''